Συμβουλές ψησίματος για το τέλειο μπάρμπεκιου της Τσικνοπέμπτης
- Ποικιλία κρεατικών. Η βασική αρχή για ένα επιτυχημένο μπάρμπεκιου επιβάλλει στην ψησταριά τουλάχιστον 3 διαφορετικά κρέατος. Από σουβλάκι και λουκάνικα μέχρι κοτόπουλο και κυνήγι.
- Το κρέας μπαίνει στη φωτιά όταν έχει αποκτήσει θερμοκρασία δωματίου και είναι μαλακό. Μπορούμε να το μαρινάρουμε για περίπου 2 ώρες στο ψυγείο και μετά να το βάλουμε στην ψησταριά. Αν δεν το έχετε μαρινάρει μπορείτε να το αλείψετε με λάδι πριν το ψήσετε.
- Η σχάρα της ψησταριάς πρέπει να είναι πάντα καθαρή πριν την χρησιμοποιήσουμε. Πριν βάλουμε το κρέας πάνω την αλείφουμε με λίγο λάδι.
- Αλάτι, πιπέρι και ρίγανη προσθέτουμε στο τέλος, μετά το ψήσιμο.
- Δεν τρυπάμε ποτέ τα κρέατα – ειδικά τα λουκάνικα- όση ώρα ψήνονται γιατί χάνουν τους χυμούς τους.
- Γυρνάμε το κρέας σε τακτά χρονικά διαστήματα (3′ – 4′) για να ψήνεται ομοιόμορφα.
- Κατά την διάρκεια του ψησίματος μην βάλετε λεμόνι στα κρέατα, προσθέστε το στο τέλος, γιατί η βιταμίνη C καταστρέφεται από την υψηλή θερμοκρασία.
- Όταν το κρέας είναι έτοιμο, το τοποθετούμε σε μια μεγάλη πιατέλα και το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο για να διατηρήσει τη θερμότητά και τα υγρά του.
- Τρώγεται όσο είναι ζεστό γιατί όταν το κρέας κρυώσει έχει σκληρύνει αρκετά.
- Τα κομμάτια που βγήκαν πρώτα και έχουν κάπως κρυώσει μπορούμε να τα ξαναβάλουμε για λίγο στην ψησταριά.