Κάνουμε ποδήλατο στην Αθήνα

Αν έχετε ταξιδέψει ή ζήσει σε χώρες του εξωτερικού, σίγουρα θα έχετε ζηλέψει τους κατοίκους, που χρησιμοποιούν τα ποδήλατά τους κατά κόρον για τις μετακινήσεις τους. Πραγματικά, γιατί να μην πάρεις το ποδήλατό σου για να πας στη δουλειά σου, περνώντας μέσα από ένα ωραίο πάρκο, χωρίς να ταλαιπωρείσαι και να ξοδεύεις χρήματα;

Η ποδηλασία είναι υπέροχη και κανείς δεν αμφισβητεί ότι έχει πολλά θετικά: δεν επιβαρύνει το περιβάλλον , συμβάλλει στην αποσυμφόρηση της κίνησης, ενώ παράλληλα είναι και μια καλή γυμναστική για τους πολυάσχολους κατοίκους των μεγαλουπόλεων.

Αυτή η συνήθεια πολλών κρατών έχει βρει τα τελευταία χρόνια πολλούς υποστηρικτές και στη χώρα μας, κυρίως αφότου ξέσπασε η οικονομική κρίση.

 

Έχουμε όμως αλήθεια στην Αθήνα τις κατάλληλες προϋποθέσεις ;

Αν οδηγείτε, συχνά θα έχετε βρεθεί στη δυσχερή θέση να πρέπει σε κεντρικές λεωφόρους να προσπεράσετε ποδηλάτες, που ιδροκοπούν μέσα στην κίνηση. Ακόμα και στους πεζόδρομους, που θεωρητικά ενδείκνυνται για ποδήλατο, τα πράγματα είναι δύσκολα, τόσο για τους ποδηλάτες όσο και για τους πεζούς.

Η Αθήνα δυστυχώς δεν είναι μια πόλη φιλική για τα ποδήλατα. Δεν υπάρχουν ποδηλατοδρόμοι και ούτε μπορούν να δημιουργηθούν, όσο κι αν όλοι θα το θέλαμε. Σε δρόμους μεγάλης κυκλοφορίας, για παράδειγμα, υπάρχουν μόνο δυο λωρίδες, οπότε είναι εξαιρετικά δύσκολο έως ακατόρθωτο, η μία να παραχωρηθεί στους λάτρεις της ποδηλασίας.

Το αποτέλεσμα είναι ότι σχεδόν κανένα σημείο της πόλης δεν είναι ιδανικό για τους φαν του ποδηλάτου. Έτσι, οι οδηγοί τους αναγκάζονται να μπερδεύονται μέσα στην κίνηση και να κινδυνεύουν. Όποτε αν έχετε μια ειδυλλιακή εικόνα ποδήλατων που ανέμελοι και χαμογελαστοί οργώνουν την πόλη, ξεχάστε την. Οι Αθηναίοι ποδηλάτες καταπονούνται, κάνοντας μια έντονη σωματική δραστηριότητα μέσα στο καυσαέριο, ενώ συνήθως ακούνε τα εξ αμάξης από τους υπόλοιπους οδηγούς.

Δυστυχώς, το να κυκλοφορείς με ποδήλατο σε αυτή την πόλη είναι ένα τεράστιο θέμα, εκτός αν όλοι μαζί αποφασίσουμε να καταργήσουμε τα αυτοκίνητα και να υιοθετήσουμε έναν άλλο τρόπο ζωής. Κάτι τέτοιο φυσικά είναι ανέφικτο, όποτε το καλύτερο είναι να γίνουμε όλοι, ποδηλάτες και μη, λίγο πιο συνετοί. Tα ατυχήματα που σημειώνονται, σύμφωνα με τις στατιστικές, είναι πολλά και σε αρκετές περιπτώσεις αποβαίνουν μοιραία εις βάρος των ποδηλατών.

 

Τι πρέπει να προσέχουν οι ποδηλάτες

Χρησιμοποιείστε το ποδήλατό σας για μικρές διαδρομές και μην βγαίνετε σε κεντρικούς δρόμους, ιδίως τις ώρες αιχμής, γιατί μόνο προβλήματα θα προκύψουν.

Όταν κινείστε στα στενά της πόλης, λάβατε υπόψη σας τι συμβαίνει γύρω σας και μην αδιαφορείτε, για τις ουρές που σχηματίζονται πίσω σας, ενώ αγωνίζεστε να ανεβείτε μια ανώμαλη ανηφόρα. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε σε ανάλογες περιπτώσεις είναι να σταματήσετε και να περιμένετε να περάσουν τα αυτοκίνητα, ώστε να συνεχίσετε ανενόχλητοι την πορεία σας.

Σεβαστείτε τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας. Το γεγονός ότι ποδηλατώ δεν μου δίνει το δικαίωμα να παραβιάζω τα σήματα, καταρχάς γιατί θέτω σε κίνδυνο τη ζωή μου. Να θυμάστε ότι προβάδισμα στο δρόμο έχουν πάντα οι πεζοί. Μην θεωρείτε δεδομένο ότι πρέπει να σας προσέχουν.

 Φροντίστε τον εαυτό σας και πάρτε τις απαραίτητες προφυλάξεις, κυρίως όταν οδηγείτε τη νύχτα.
Ιδανικές διαδρομές για ποδηλασία

Παρά τις αντίξοες συνθήκες, υπάρχουν μέρη που μπορείτε να απολαύσετε τη βόλτα σας με το ποδήλατο ακίνδυνα.

Ιστορικό κέντρο

Ξεκινήστε από το Μοναστηράκι, περιπλανηθείτε στα σοκάκια της Πλάκα, και διασχίστε τον πεζόδρομο της Αεροπαγίτου, κάνοντας μια στάση στου Φιλοπάππου, μέχρι το σταθμό του Θησείου. Από εκεί ακολουθήστε τον πεζόδρομο για να βρεθείτε στον Κεραμεικό.

Η διαδρομή αυτή είναι στο μεγαλύτερο μέρος της ασφαλής, με πεζοδρόμηση, χωρίς πολλές ανηφόρες και προσφέρει υπέροχο θέαμα. Η θέα της Ακρόπολης και των γύρω αρχαιολογικών χώρων (μπορείτε να τους επισκεφτείτε, αλλά όχι με το ποδήλατο), σας θυμίσουν ότι ζείτε σε μια όμορφη πόλη κι θα σας φτιάξουν τη διάθεση. Οι τουρίστες μάλιστα που έρχονται στην Αθήνα, αυτή τη βόλτα την κατατάσσουν ανάμεσα στις καλύτερες διαδρομές με ποδήλατο στον πλανήτη! Υπάρχουν και οργανωμένες περιηγήσεις ( π.χ Athens by bike), που καλύπτουν όλο σχεδόν το ιστορικό κέντρο και θα σας μάθουν κρυφές γωνιές του.

Τατόϊ

Αγαπημένος προορισμός για κάθε Αθηναίο ποδηλάτη, η περιοχή γύρω από τα βασιλικά κτήματα στο Τατόϊ είναι γεμάτη ειδυλλιακές διαδρομές, αλλά δύσκολες σε κάποια σημεία λόγω των χωματόδρομων. Στο PlanetBike.gr μπορείτε να βρείτε μια εξαιρετικά χαρτογραφημένη διαδρομή τριάντα χιλιομέτρων – δεν χρειάζεται να τη διασχίσετε ολόκληρη, μπορείτε να επιλέξετε ένα κομμάτι της.

Από το ΣΕΦ έως τη Γλυφάδα

Αν δεν μένετε στην περιοχή, μπορείτε να μεταβείτε εκεί με το τρένο ( τα ποδήλατα επιτρέπονται στα πρώτα και τα τελευταία βαγόνια) και να ποδηλατήσετε ανενόχλητοι στις εγκαταστάσεις του Σταδίου. Από εκεί με προσοχή μπορείτε να φτάσετε στη Μαρίνα Αλίμου, όπου επίσης ενδείκνυται για ωραίες βόλτες, καθώς υπάρχει άπλετος χώρος, αλλά και να απολαύσετε τον καφέ σας. Συνεχίστε μέχρι την Γλυφάδα, όπου η κίνηση στην Παραλιακή είναι ελεγχόμενη. Παρακάτω, συνήθως οι οδηγοί τρέχουν αρκετά και δεν είναι πολύ ασφαλές να κινείστε με ποδήλατο.

ΟΑΚΑ

Μια πολύ ασφαλής διαδρομή, κυκλική ως επί το πλείστον, χωρίς ανηφόρες και εμπόδια.

Ο χώρος είναι περιφραγμένος, χωρίς χώματα και λακκούβες. Ιδανικός προορισμός για οικογένειες με μικρά παιδιά.

Κτήμα Συγγρού

Το άλσος του κτήματος Συγγρού είναι γεμάτο μονοπάτια και κυκλικές διαδρομές, ιδανικές για ποδηλασία, σε έναν καταπράσινο χώρο, από τους λίγους που έχουν απομείνει στη πόλη. Κάποιες από τις διαδρομές εδώ είναι δύσκολες, γι’ αυτό άλλωστε θα δείτε πολλούς να κάνουν αγωνιστικές προπονήσεις.

Πάρνηθα και Υμηττός

Δύο επιλογές για πιο γυμνασμένους ποδηλάτες, που τους αρέσουν τα δύσκολα. Πρόκειται για εξαιρετικές διαδρομές όμως, που θα σας αναζωογονήσουν- είναι σαν μικρές εκδρομές- ενώ μπορείτε να ξεκουράζεστε, κάνοντας διαλείμματα μέσα στο δάσος.

 

www.bovary.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook39
Instagram2k
error: Content is protected !!
Scroll to Top