Έγραψαν ιστορία Κουμανάκος και Τοντ στον Marathon de Sables!

 Όταν το 1984 ο 28χρονος τότε Γάλλος Patrick Bauer πραγματοποίησε μία μοναχική πορεία 350 χιλιομέτρων στην Αλγερινή Σαχάρα, διασχίζοντάς την ολομόναχος με ένα σακίδιο 35 κιλών σε 12 μέρες ίσως να μην περίμενε και ο ίδιος αυτό που θα ακολουθούσε. Η επική του αυτή προσπάθεια αποτέλεσε την έμπνευση έναν αγώνα περιπέτειας πάνω στην ιδέα αυτή. Κάπως έτσι, δύο χρόνια μετά, το 1984 γεννήθηκε ένας από τους πιο σκληρούς αγώνες στον κόσμο, ο Marathon des Sables ή Μαραθώνιος της Άμμου. Ονομασία που αδικεί ίσως τον εαυτό της αφού δεν πρόκειται για έναν «απλό μαραθώνιο» αλλά για μια περιπέτεια 6 ημερών!

Η διαδρομή του αγώνα κινείται στο νότιο Μαρόκο στις επαρχίες Errachidia και Tinghrir καλύπτοντας συνολικά 250 περίπου χιλιόμετρα σε 5 ετάπ / 6 ημέρες και διασχίζει μερικά από τα εντυπωσιακότερα τερέν της Μαροκινής ερήμου. Ο μύθος του “Marathon des Sables” έχει χτιστεί εδώ και αρκετά χρόνια αλλά κάθε χρόνο η φήμη του κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος. Ο καταξιωμένος πια αγώνας έχει την φήμη της απόλυτης δοκιμασίας μέσα στο αφιλόξενο τοπίο της ερήμου και είναι ο πιο δημοφιλής στο είδος του. Οι αθλητές πρέπει να αντέξουν όλη την βδομάδα σε θερμοκρασίες που φτάνουν τους 50ο C κουβαλώντας όλον τον εξοπλισμό και το φαγητό που θα χρειαστούν καθ’ όλη την διάρκεια του αγώνα, δηλαδή με πλήρη αυτονομία. Η διοργάνωση παρέχει μόνο νερό σε συγκεκριμένες ποσότητες. Θα πρέπει να διασχίσουν αμέτρητους αμμόλοφους όπου κάθε προσπάθεια για τρέξιμο είναι μάταιη.

Είναι ένα αθλητικό γεγονός αλλά πρωτίστως μία αναμέτρηση με τον εαυτό σου, μία πρόκληση σε αντίξοες συνθήκες ακόμα και για απλή παραμονή πόσο μάλλον για μία αθλητική προσπάθεια. Από τους 23 ηρωικούς συμμετέχοντες του 1986 έφτασε πέρυσι, 32 χρόνια μετά, να απαριθμεί πάνω από 1.100 συμμετοχές από 50 και πλέον χώρες από όλον τον κόσμο. Στα 32 χρόνια που διεξάγεται ο αγώνας περισσότεροι από 13.000 εραστές της περιπέτειας έχουν επιχειρήσει να ζήσουν την εμπειρία που έζησε ο Patrick Bauer τότε το μακρινό 1984.

Μεγάλες μορφές του αγώνα ιστορικά δεν είναι άλλες από τα αδέρφια Ahansal από το Μαρόκο. ΟLahcen Ahansal μετράει 10 νίκες ενώ ο αδερφός του Mohamad έχει φτάσει τις 6, επικρατώντας ολοκληρωτικά στον αγώνα από το 1997 μέχρι και το 2010! Μορφή του αγώνα στις γυναίκες η γαλλίδα Laurence Klein η οποία με 3 νίκες και μία 2η θέση φτιάχνει και αυτή την δική της σελίδα στην ιστορία του αγώνα. Τα τελευταία χρόνια τα αδέρφια που έχουν ορίσει ουσιαστικά τον αγώνα με τις επικές επιτυχίες τους δείχνουν σιγά σιγά να δίνουν την σκυτάλη αφού μετά από 14 συνεχείς συνολικά νίκες τους (!!!) οι Rachid El Morabity, το νέο αστέρι του αγώνα από το Μαρόκο και ο Ιορδανός Salameh Al Aqra έχουν μπει σφήνα τα τελευταία χρόνια. Ας δούμε όλους τους νικητές του αγώνα από το 1986 έως και σήμερα:

 

Έτος Άνδρας Γυναίκα
1986 Michel GALLIEZ (Γαλλία) Christiane PLUMERE (Γαλλία)
1987 Bernard GAUDIN (Γαλλία) Marie Ange MALCUIT (Γαλλία)
1988 Bernard GAUDIN (Γαλλία) Marie Ange MALCUIT (Γαλλία)
1989 Hassan SEBTAOUI (Γαλλία) Marie Claude BATTISTELLI (Γαλλία)
1990 Hassan SEBTAOUI (Γαλλία) Claire GARNIER (Γαλλία)
1991 Hassan SEBTAOUI (Γαλλία) Monique FRUSSOTE (Γαλλία)
1992 Mohamed BENSALAH (Μαρόκο) Monique FRUSSOTE (Γαλλία)
1993 Mohamed BENSALAH (Μαρόκο) Irina PETROVNA (Ρωσία)
1994 Andre DERKSEN (Ρωσία) Valentina LIAKHOVA (Ρωσία)
1995 Andre DERKSEN (Ρωσία) Beatrice REYMANN (Γαλλία)
1996 Andre DERKSEN (Ρωσία) Anke MOLKENTHIN (Γερμανία)
1997 Lahcen AHANSAL (Μαρόκο) Rosanna PELLIZZARI (Ιταλία)
1998 Mohamad AHANSAL (Μαρόκο) Rosanna PELLIZZARI (Ιταλία)
1999 Lahcen AHANSAL (Μαρόκο) Lisa SMITH (USA)
2000 Lahcen AHANSAL (Μαρόκο) Pascale MARTIN (Γαλλία)
2001 Lahcen AHANSAL (Μαρόκο) Franca FIACCONI (Ιταλία)
2002 Lahcen AHANSAL (Μαρόκο) Simone KAYSER (Λουξεμβούργο)
2003 Lahcen AHANSAL (Μαρόκο) Magali JUVENAL (Γαλλία)
2004 Lahcen AHANSAL (Μαρόκο) Simone KAYSER (Λουξεμβούργο)
2005 Lahcen AHANSAL (Μαρόκο) Simone KAYSER (LUX)
2006 Lahcen AHANSAL (Μαρόκο) Geraldine COURDESSE (Γαλλία)
2007 Lahcen AHANSAL (Μαρόκο) Laurence KLEIN (Γαλλία)
2008 Mohamad AHANSAL (Μαρόκο) Touda DIDI (Μαρόκο)
2009 Mohamad AHANSAL (Μαρόκο) Touda DIDI (Μαρόκο)
2010 Mohamad AHANSAL (Μαρόκο) Monica AGUILERA (Ισπανία)
2011 Rachid EL MORABITY (Μαρόκο) Laurence KLEIN (Γαλλία)
2012 Salameh AL AQRA (Ιορδανία) Laurence KLEIN (Γαλλία)
2013 Mohamad AHANSAL (Μαρόκο) Meghan HICKS (ΗΠΑ)
2014 Rachid EL MORABITY (Μαρόκο) Nikki KIMBALL (ΗΠΑ)
2015 Rachid EL MORABITY (Μαρόκο) Elisabet BARNES(Σουηδία)
2016  Rachid EL MORABITY (Μαρόκο) Natalia SEDYKH (Ρωσία)
2017  Rachid EL MORABITY (Μαρόκο) Elisabet BARNES (Σουηδία)

Το 2006 ήταν η χρονιά κατά την οποία ένας αθλητής που έχει γυρίσει τον κόσμο μαγεύοντάς μας με τις περιπέτειές του, ο Αργύρης Παπαθανασόπουλος, άνοιξε λογαριασμό για τους έλληνες αθλητές στον περίφημο Marathon des Sables. Όταν οι αθλητές ο ένας μετά τον άλλον εγκατέλειπαν λόγω τροφικών διαταραχών, ο Αργύρης άντεξε τις κακουχίες και τερμάτισε εξαντλημένος μεν, ανακουφισμένος δε για το τέλος του πιο δύσκολου εγχειρήματος που είχε επιχειρήσει μέχρι τότε.

Από τον Αργύρη το 2006 χρειάστηκε να περάσουν 4 χρόνια για να δούμε συμμετοχή έλληνα αθλητή στον αγώνα. Ο Γιώργος Αρδαβάνης το 2010 καταφέρνει να τερματίσει μετά από 59 ώρες 4 λεπτά και 45 δευτερόλεπτα τα 240 εξαντλητικά χιλιόμετρα στην Μαροκινή Σαχάρα όπου απώτερος στόχος του διακεκριμένου έλληνα μηχανικού ήταν η συγκέντρωση χρημάτων για τα ιδρύματα υποστήριξης παιδιών με αυτισμό στην Ελλάδα, στον Καναδά και στο Τρινιντάτ όπου και διαμένει τα τελευταία χρόνια. Για το χρονικό αφήγησης της περιπέτειάς του μάλιστα έχει εκδώσει βιβλίο το οποίο μπορείτε να διαβάστε και online εδώ.

Ο Γιώργος Αρδαβάνης τερματίζει εμφανώς συγκινημένος τον Marathon des Sables ... | Φωτό: Γιώργος Αρδαβάνης

Το 2015 ήταν η σειρά του Γιώργου-Ιωάννη Τσιάνου ο οποίος έγραψε άλλη μια σελίδα στο βιβλίο των περιπετειών του! Μετά τον κολυμβητικό διάπλους της Μάγχης το 2000, την ανάβαση στο Έβερεστ το 2004, τον κολυμβητικό διάπλους από την Πελοπόννησο στην Γραμβούσα της Κρήτης το 2011, ολοκλήρωσε μετά από 39 ώρες και 14 λεπτά τα 250 ανελέητα χιλιόμετρα του Marathon des Sables!

Το 2016 ήταν η σειρά δύο “δικών” μας παιδιών! Ο Δημήτρης Κασίμης μετά από μία εκπληκτική εμφάνιση τερμάτισε στην 64η θέση με συνολική επίδοση 32:09:49 ενώ ο Τόλης Βυζαρέληςυπερβαίνοντας τον εαυτό του κάνοντας καταπληκτική υπερπροσπάθεια καθόλη την διάρκεια της βδομάδας, ολοκλήρωσε τον αγώνα σε 42:36:38 στην πολύ καλή 278η θέση σε σύνολο 1.104 εκκινησάντων. “Αυτό που ζήσαμε στο MDS δεν θα το αφήσουμε πίσω στο Μαρόκο… Θα το κουβαλάμε μια ζωή”, είχαν αναφέρει τότε στο σχετικό δελτίο τύπου το οποίο μπορείτε να διαβάσετε εδώΘυμηθείτε εδώ την εξέλιξη του αγώνα τους!

Κασίμης και Βυζαρέλης μετά την επιτυχία τους!

Το ελληνικό κρεσέντο επιτυχιών συνεχίστηκε όμως και το 2017! Δύο έλληνες με διαφορετικό αθλητικό υπόβαθρο κατάφεραν να φέρουν εις πέρας την σκληρή αυτή δοκιμασία στην έρημο. Ο Ζαχαρίας Δανιηλάκης ο οποίος αρέσκεται στις ακραίες συνθήκες, μετά τον τερματισμό του στον North Pole Marathon το 2016 κατάφερε να τερματίσει και τον Marathon des Sables μετά από 43 ώρες και 47 λεπτά ενώ ο Γιάννης Μιχαηλίδης χωρίς ιδιαίτερη εμπειρία στις υπεραποστάσεις τερμάτισε μετά από 50 ώρες και 41 λεπτά!

Ο Ζαχαρίας Δανιηλάκης και ο Γιάννης Μιχαηλίδης στο Marathon des Sables 2017!

Φέτος, με περίσσευμα ψυχής και ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες του προπονητή του, ο Καλαματιανός Βασίλης Κουμανάκος (που μόλις πριν τρία χρόνια άρχισε να ασχολείται με τους αγώνες δρόμου) έγραψε ιστορία στο φημισμένο και έναν από τους πιο δύσκολους μαραθωνίους δρόμους του κόσμου τον «Marathon de Sables».

Διασχίζοντας συνολικά περισσότερα από 250χμ κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες σε 6 ημέρες κατάφερε να είναι ο 8ος έλληνας στην ιστορία που τερματίζει στον συγκεκριμένο αγώνα. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι την ημέρα πριν το 4ο και δυσκολότερο σκέλος του αγώνα που αφορούσε 82 χλ σε μια ημέρα, ο Βασίλης αντιμετώπισε γαστρεντερικές διαταραχές και ήταν άρρωστος, αλλά η πολύ μεγάλη συμπαράσταση του κόσμου, καθώς έλαβε 9 σελίδες mail από φίλους και γνωστούς που «παρακολουθούσαν» από μακριά τον αγώνα του, τον ώθησαν να προχωρήσει και να ξεπεράσει και τις όποιες δυσκολίες… Μαζί του κατάφερε να τερματίσει και ο έτερος «Καλαματιανός» , ο βρετανός Mark Todd. Μαζί οι δυο τους ακολούθησαν για περισσότερο από ένα χρόνο σκληρή προετοιμασία στην περιοχή της Καλαμάτα η οποία απέδωσε καρπούς.

 

Λίγα για τον αγώνα

Μεγάλο πέπλο μυστηρίου καλύπτει κάθε χρόνο την διαδρομή του αφού δεν είναι καμία χρονιά ακριβώς η ίδια και γνωστοποιείται στους αθλητές λίγο πριν την εκκίνηση του αγώνα! Το 2016 ήταν η χρονιά όπου οι δρομείς έτρεξαν τα περισσότερα χιλιόμετρα αφού η συνολική της απόσταση έφτασε στα 257 χιλιόμετρα. Οι δρομείς καλούνται να μεταφέρουν όλον τον εξοπλισμό τους στην πλάτη και αυτό περιλαμβάνει σαφώς την τροφή τους, υπνόσακο (υποχρεωτικά) και κάριματ (αν το επιθυμούν)! Κατά την διάρκεια της περιπέτειάς τους η διοργάνωση τους παρέχει μόνο νερό (και αυτό όχι απεριόριστο αφού οι κανονισμοί ορίζουν μέχρι 11 λίτρα μέσο όρο / ημέρα) και ένα αντίσκηνο 8 ατόμων για την διανυκτέρευσή τους.

 

Ο Marathon des Sables είναι τα τελευταία χρόνια αγώνας της σειράς Ultra Trail World Tour στην οποία ανήκουν μερικοί από τους δημοφιλέστερους αγώνες αντοχής και βουνού παγκοσμίως. Φέτος διεξήχθη 8 – 14 Απριλίου.

Κάθε φορά μας καθηλώνει και μας κάνει να ονειρευόμαστε τις δικές μας περιπέτειες στο βουνό, στην θάλασσα, στην άμμο, παντού….

 

www.runnfun.gr

www.advendure.com

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook39
Instagram2k
error: Content is protected !!
Scroll to Top