Δέλτα Αξιού: Ενημέρωση για τις επιτρεπόμενες δραστηριότητες στην περιοχή

To τελευταίο διάστημα κυκλοφορούν στην περιοχή διάφορες ανακριβείς πληροφορίες σχετικά με τις επιτρεπόμενες και μη επιτρεπόμενες δραστηριότητες στην προστατευόμενη περιοχή του Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα.

Προκειμένου να ενημερωθούν σωστά οι κάτοικοι και οι αγρότες της περιοχής σας ενημερώνουμε τα εξής: με βάση την μέχρι τώρα νομοθεσία (ν. 2742/1999 για την δημιουργία των Φορέων Διαχείρισης, ν. 3044/2002 για τον καθορισμό της περιοχής ευθύνης και ΚΥΑ 12966/2009) επιτρέπονται οι παρακάτω δραστηριότητες:

– Επιτρέπεται η κατασκευή αγροτικών αποθηκών με εμβαδόν ανάλογο με τα στρέμματα καλλιεργήσιμης γης που διαθέτει ο κάθε παραγωγός, καθώς και δραστηριότητες καθετοποίησης της παραγωγής (πχ. σιλό, ξηραντήρια).
– Επιτρέπεται η κατασκευή αγροτικής κατοικίας ανάλογα με τις πολεοδομικές διατάξεις.
– Επιτρέπεται η χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
– Επιτρέπονται οι ψεκασμοί για την καταπολέμηση των κουνουπιών σύμφωνα με τις οδηγίες της Διεύθυνσης Υγιεινής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
– Επιτρέπονται δραστηριότητες όπως η μελισσοκομία, το κυνήγι, η οστρακοκαλλιέργεια κλπ.

Απαγορεύεται:
– Η εγκατάσταση βιομηχανιών και βιοτεχνιών.
– Η εγκατάσταση εμπορικών αποθηκών.

Σημειώνεται ότι η ΚΥΑ 12966/2009 έχει εκπέσει στο ΣτΕ. Η Πολιτεία, για να διασφαλίσει την διατήρηση της περιοχής, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της προς την ΕΕ, εξέδωσε την ΥΑ αρ.32639/2016, όπως ισχύει με την ΥΑ 135/2017, με την οποία απαγορεύεται η οικοδομική δραστηριότητα έως και 31/7/2017.

Επίσης, σας ενημερώνουμε ότι αρμόδιο για την νομοθεσία που διέπει την προστατευόμενη περιοχή είναι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

 

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.

Θεμιστοκλής Κουϊμτζής
Ομότιμος Καθηγητής Α.Π.Θ.

 

www.dasarxeio.com

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook39
Instagram2k
error: Content is protected !!
Scroll to Top