Κάτι πήγε ν’ αλλάξει… αλλά δεν άλλαξε

Προσφυγή στη Λαϊκή ετυμηγορία ζητάει το σύνολο της αντιπολίτευσης μετά το “ναυάγιο” των σεναρίων για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας

Ολα τα σενάρια που κυκλοφορούσαν στα δελτία από το μεσημέρι της Τετάρτης και έκαναν λόγο για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας ή ενότητας, με πρωτοβουλία των δύο μεγάλων κομμάτων, κατέρευσαν το βράδυ όταν ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, στο λακωνικό μαγνητοσκοπημένο τηλεοπτικό διάγγελμά του, ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σήμερα Πέμπτη σε ανασχηματισμό, ενώ θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης την Κυριακή από τη Βουλή.

 

Το διάγγελμα του Γιώργου Παπανδρέου

«Η χώρα διέρχεται κρίσιμες στιγμές. Οφείλουμε να διασφαλίσουμε με αίσθημα εθνικής ευθύνης το μέλλον της πατρίδας, αντιμετωπίζοντας με αποφασιστικότητα την παρούσα πολύμορφη κρίση.

Ανέλαβα την ευθύνη της διακυβέρνησης σε μια στιγμή που η χώρα βρισκόταν στο χείλος της καταστροφής και της χρεοκοπίας. Πήραμε στους ώμους μας τις αμαρτίες άλλων.

Με αφοσίωση η Κυβέρνησή μας δίνει 20 μήνες τώρα τη μάχη για τη διάσωση της χώρας.

Και έχει μείνει η χώρα όρθια ανοίγοντας και προοπτικές μεγάλων αλλαγών.  Ζήτησα η προσπάθεια αυτή να πάρει τα χαρακτηριστικά μιας κοινής, εθνικής  προσπάθειας.

Το καθήκον είναι εθνικό, όχι κομματικό.

Έκανα συνεχείς προτάσεις συνεργασίας προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Σήμερα επανήλθα με νέες προτάσεις προς τους αρχηγούς όλων των κομμάτων, προκειμένου να επιτευχθεί η αναγκαία εθνική συνεννόηση.

Αποσαφήνισα ότι δεν εξάρτησα ποτέ την ευθύνη μου από αξιώματα. Παρά τη δική μου στάση, η αξιωματική αντιπολίτευση διαχειρίστηκε την όλη αυτή προσπάθεια με επικοινωνιακούς όρους και όχι με όρους πολιτικής και εθνικής ευθύνης.

Πριν καν συζητηθεί και η ουσία, τέθηκαν δημοσίως όροι που δεν μπορούν να γίνουν δεκτοί, διότι κρατούν τη χώρα σε παρατεταμένη αστάθεια και εσωστρέφεια, ενώ το μείζον εθνικό θέμα είναι η αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους.

Έχω μάθει στη ζωή μου να δίνω μάχες για την πατρίδα, για την οικονομία, για τους πολίτες, για αξίες.

Ας αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες των πράξεών μας απέναντι στη χώρα.  Εγώ θα συνεχίσω στον ίδιο δρόμο, το δρόμο του καθήκοντος, μαζί με την  Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, τα στελέχη και τον Ελληνικό λαό.

Αύριο θα σχηματίσω νέα κυβέρνηση και αμέσως μετά θα ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

Είναι ώρα ευθύνης».

 

Το σύνολο της αντιπολίτευσης αντέδρασε άμεσα μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού ζητώντας προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία.

Ο προέδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς, είπε ότι χάθηκε μια ιστορική ευκαιρία και ζήτησε εκλογές δηλωνοντας: «Ο κ. Παπανδρέου έκανε τις επιλογές του και ο λαός μπορεί να κρίνει. Ο αυριανός ανασχηματισμός έχει να κάνει με πρόσωπα και ισορροπίες. Δυστυχώς για τον ελληνικό λαό η κυβερνητική πολιτική θα παραμείνει η ίδια. Στη Ν.Δ. συνεχίζουμε τον αγώνα για αλλαγή πολιτικής. Και αλλαγή πλέον του ίδιου του πολιτικού σκηνικού. Είναι πλέον σαφές ότι ο μόνος που μπορεί να δώσει τη λύση είναι ο ελληνικός λαός».

 

Η γενική γραμματέας του Κ.Κ.Ε. Αλέκα Παπαρήγα, εκτίμησε ότι «δεν μπορεί να κρατηθεί αυτή η κυβέρνηση» και προανήγγειλε πολιτική συγκέντρωση του κόμματος στην Ομόνοια με αίτημα εκλογές.

 

Προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία ζητάει και ο ΣΥΝ. Το σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ σχετικά με το διάγγελμα του πρωθυπουργού, επισημαίνει: «Η σημερινή εικόνα του αυτοαναιρούμενου πρωθυπουργού αποτελεί απτή απόδειξη της κατάρρευσης του ίδιου και της κυβέρνησης του κάτω από το βάρος της αποτυχημένης πολιτικής του μνημονίου. Καταλύτης για τις σημερινές και αυριανές πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις αναδεικνύεται ο ίδιος ο λαός, που με τις ειρηνικές και μαζικές κινητοποιήσεις του διεκδικεί πραγματική δημοκρατία, διεκδικεί την ανατροπή της πολιτικής των μνημονίων. Στις σημερινές συνθήκες, λύση μπορεί να δοθεί μέσα από την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία».

 

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη, δήλωσε: «Οι ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων αποδείχθηκαν κατώτερες των περιστάσεων» και έκανε λόγο για «ναυάγιο και επικοινωνιακό τρικ», το οποίο θα γίνει η απαρχή πολλών δεινών.

 

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, ο ΛΑ.Ο.Σ., έκανε λόγο για: «Έλλειψη γενναιότητας και εθνικού οράματος για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες. Οι ταγοί δήλωσαν υποταγή στα καπρίτσια και τα γινάτια τους. Από μία κυβέρνηση εθνική και έναν πρωθυπουργό κοινής αποδοχής, μείναμε σε “μία από τα ίδια… Μπράβο σ’ αυτούς που συντέλεσαν στο να σαπίζει η χώρα στο τέλμα. Τώρα πια οι εκλογές είναι μονόδρομος».

 

O πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, καταλόγισε στην κυβέρνηση «ατυχείς χειρισμούς» και εκτίμησε πως έχει ανοίξει ο δρόμος για τις πρόωρες εκλογές».

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook39
Instagram2k
error: Content is protected !!
Scroll to Top