Η κυνηγετική περίοδο 2016-17 έφτασε στο τέλος της

Στις 28 Φεβρουαρίου, έπεσε η αυλαία  της κυνηγετικής περιόδου 2016-2017.
Μιας σεζόν, όπου σίγουρα και αναμφισβήτητα έκλεισε αφήνοντάς μας όλους με χαμόγελο μιας και ήταν ιδιαίτερα πλούσια σε θήραμα, και μπορούμε να μιλάμε σίγουρα για την καλύτερη σαιζόν τουλάχιστον της τελευταίας 15ετίας. Η σαιζόν που πέρασε από τις αρχές της κιόλας, έδειξε καλούς οιωνούς για τους συναδέλφους κυνηγούς, τόσο για το ενδημικό θήραμα, λαγό αγριόχοιρο και πέρδικα όσο και για το αποδημητικό. Ιδιαίτερα όσον αφορά το λαγό, τα μηνύματα που είχα από το περασμένο καλοκαίρι, ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά πως θα έχουμε μια καλή κυνηγετική περίοδο με πληθώρα θηραμάτων. Για τον αγριόχοιρο, δε χρειάζεται να συζητήσουμε το παραμικρό αφού τα τελευταία χρόνια, όλοι γνωρίζουν πως υπάρχει ιδιαίτερη έξαρση στους πληθυσμούς του αγριόχοιρου.
 Για την Πέρδικα μόνο ήταν λίγο διαφορετικά τα πράγματα και σημαντικό ρόλο, ίσως τον σημαντικότερο, έπαιξαν οι βροχές αλλά και τα χαλάζια που έπεσαν κατά την περίοδο της περασμένης άνοιξης και ιδιαίτερα κατά την περίοδο της φωλεοποίησης χαλώντας ίσως κάποιες φωλιές. Παρόλα αυτά όμως όσοι το προσπάθησαν γνωρίζοντας βέβαια τη δυσκολία του κυνηγιού της, έκαναν αξιόλογα κυνήγια. Τώρα, όσον αφορά το αποδημητικό θήραμα, από τις αρχές της σεζόν – όπου ξεκίνησε η περίοδος της αποδημίας – όλα έδειχναν πως επρόκειτο για την καλύτερη χρονιά της τελευταίας τουλάχιστον 15ετίας. Τσίχλες, φάσες υδρόβια αλλά και οι μπεκάτσες, που επισκέφθηκαν τόσο τη χώρα μας όσο και τη περιοχή μας, ήταν σε πολύ μεγάλους αριθμούς.
 Η μεγάλη αυτή κάθοδος βέβαια, οφείλεται στον σκληρό χειμώνα που περάσαμε αποδεικνύοντας πως οι πληθυσμοί των θηραμάτων και αναφέρομαι στα αποδημητικά, δεν έχει μειωθεί, αλλά οι καιρικές συνθήκες ήταν αυτές που εμπόδιζαν μια παρόμοια μαζική κάθοδο των θηραμάτων. Αλλά παράλληλα, αναιρέθηκε και η καταστροφολογία ορισμένων “αντιπάλων” μας που επιμένουν στην ιδέα της γενικότερης μείωσης των πληθυσμών των θηραμάτων.
 Ας μην ξεχνάμε όμως και ένα δυσάρεστο που προέκυψε κατά τη φετινή σεζόν. Το κυνήγι φέτος έχασε έναν μαχητή και υπερασπιστή του κυνηγίου, τον Κώστα Μαρκόπουλο. Οπότε φέτος κρίνεται περισσότερο επιτακτική η ανάγκη να παραμείνουμε συσπειρωμένοι στους συλλόγους μας, γιατί δε ξέρουμε τι θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε για τη νέα σαιζόν και την υπογραφή της νέας ρυθμιστικής γιατί ας μην ξεχνάμε πως χάρη σε αυτόν κερδήθηκαν πολλές μάχες για το κυνήγι.
Τέλος, εύχομαι σε όλους τους συναδέλφους κυνηγούς. Και του χρόνου, να έχουμε υγεία να ξαναβγούμε στα κυνηγοτόπια παρέα με αγαπημένους φίλους και τους τετράποδους συντρόφους μας. Ενώ να μην ξεχνάμε πως τώρα ξεκινά η κρισιμότερη περίοδος για τα θηράματα που πρέπει να αναπαραχθούν οπότε και εμείς θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και τα εκπαιδευτικά να τα κάνουμε με ιδιαίτερη σύνεση. ενώ καλό είναι να αποφευχθούν κυρίως κατά τους μήνες Απρίλιο, Μάιο αλλά και Ιούνιο.
Και του χρόνου λοιπόν.
Κώστας Μουσάς, Πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Αμαλιάδας
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram
error: Content is protected !!
Scroll to Top