15 Πρακτικές συμβουλές για αποδράσεις με το σκύλο σας

Ενας μικρός πρακτικός οδηγός θα σας βοηθήσει να οργανωθείτε και να ταξιδέψετε με ασφάλεια
1. Βάλτε στην τσάντα σας, το Βιβλιάριο Υγείας του σκύλου σας και βεβαιωθείτε ότι το ζωάκι σας φορά το κολάρο με την κτηνιατρική του ταυτότητα / αριθμό και την μεταλλική κονκάρδα με τα στοιχεία σας (τηλεφωνο, όνομα).
2. Πάρτε μαζί το λουρί του σκύλου σας και σε ένα σακίδιο βάλτε την τροφή του, το αγαπημένο του παιχνίδι, τη βούρτσα / χτένα του, ένα φίμωτρο (χρήσιμο στο καράβι, τρένο), την πετσέτα του, σπρέι σιτρονέλας για τα εξωπαράσιτα, το μπολ του για να πιεί νερό και πολλά υγρά μαντηλάκια με σακουλίτσες νάυλον για να μαζεύετε τις ακαθαρσίες του.
3. Φτιάχτε ένα ενημερωμένο «Κουτί Πρώτων Βοηθειών» (δραμαμίνες, γάζες, αντισηπτικό, σπρέι – ανασταλτικό για αιμορραγίες, τσιμπιδάκι για να βγάλετε κάτι που θα πατήσει, σταγόνες για τα μάτια και τα αυτιά κ.ά. που θα σας πει ο κτηνίατρος) που θα υπάρχει μόνιμα στο σακίδιο του σκυλου σας. Μην ξεχάσετε ναβάλετε σε αυτό τα φάρμακά του, αν παίρνει.
4. Να έχετε μαζί σας ένα θερμός γεμάτο με δροσερό. Θα το χρειαστείτε όπου κι αν πάτε. Ακόμη και μία μικρή βόλτα.
5. Μία μέρα πριν την αναχώρηση, μειώστε τη δοσολογία της τροφής του σκύλου σας και αποφύγετε να τον ταϊσετε 2-3 ώρες πριν από το ταξίδι σας.
6. Αν πρόκειται να ταξιδέψετε οδικώς, βάλτε το σκύλο σας μέσα στο ειδικό (μεταλλικό ή πλαστικό) ταξιδιωτικό κλουβί του στο χώρο των αποσκευών (έχοντας αφαιρέσει το «κάλυμμά» του) ή δέστε τον με την ειδική ζώνη μέσα στο πάνινο (κλειστό) καλάθι του, στο πίσω κάθισμα – μόνο έτσι θα ταξιδεύει με ασφάλεια.
7. Αν ταξιδεύετε με Ι.Χ. αυτοκίνητο / τροχόσπιτο, προτιμήστε τις συχνές ενδιάμεσες στάσεις (κάθε 2-3 ώρες), καθώς ο σκύλος πρέπει να ξεμουδιάζει, μπορεί να διψάσει…
8. Πάρτε μαζί το «σπιτάκι» του σκύλου σας, όταν αλλάζετε περιβάλλον: θα τον βοηθήσει να αντεπεξέλθει χωρίς άγχος στις αλλαγές γύρω του, δίνοντάς του μια αίσθηση οικειότητας και ασφάλειας.
9. Μην αφήνετε ποτέ το σκύλο σας μόνο του μέσα στο αυτοκίνητο. Ούτε για λίγο, ούτε με ανοιχτά παράθυρα!
10. Μην αφήνετε το σκύλο σας μόνο μέσα στο δωμάτιο του ξενοδοχείου για πολλή ώρα, καθώς μπορεί να γαβγίσει, ή να αρχίσει το κλαψούρισμα και να ενοχλήσει τους άλλους (αυτούς τους άλλους τυχερούς που θα κάνουν διακοπές!).
11. Μην παίρνετε μαζί το σκύλο σας κάπου, όπου δε γνωρίζετε με βεβαιότητα αν επιτρέπεται η είσοδος στους σκύλους (καλοκαιρινά εστιατόρια, καφέ μπαρ στο ηλιοβασίλεμα κλπ).
12. Αν ο προορισμός είναι το εξωτερικό, προμηθευτείτε τα ειδικά κτηνιατρικά δελτία, που απαιτούνται από την πρεσβεία της χώρα στην οποία πρόκειται να ταξιδέψετε και να ενημερωθείτε έγκαιρα για τους κανονισμούς της εκάστοτε πολιτείας. Πάντα να κυκλοφορείτε το σκύλο σας δεμένο με λουρί, έχοντας μαζί σας το Βιβλιάριο Υγείας του ή και άλλα επίσημα έγγραφα (αριθμό microchip) – αν πρόκειται για χώρα του εξωτερικού.
13. Ανταμείψτε το σκύλο σας στο τέλος του ταξιδιού: πέστε του γλυκόλογα ή δώστε του ένα μπισκοτάκι.
14. Επιτρέψτε στο σκύλο σας να εξερευνήσει διακριτικά το καινούργιο του περιβάλλον, με το δικό του ρυθμό – ενθαρρύνοντάς τον αν χρειαστεί.
15. Μην αφήνετε ποτέ το σκύλο σας εκτεθειμένο στον ήλιο για περισσότερα από 10 λεπτά (κίνδυνος θερμοπληξίας) και βάζετέ του αντηλιακό κοντά στη μύτη, που το δέρμα του είναι ροζ και ευαίσθητο.