setter_spain_1

Ψάχνοντας να αγοράσω σέττερ

…κατέληξα στην Ισπανία

Η έρευνα αγοράς για την απόκτηση ενός νέου συντρόφου στο κυνήγι, είναι μία διαδικασία που όλοι οι κυνηγοί έχουν περάσει στη ζωή τους και αν όχι ετοιμάζονται να το κάνουν.
Η αναζήτηση κυνηγετικού σκύλου αποτελεί για όλους τους κυνηγούς μια εμπειρία ζωής, από την οποία άλλοι έχουν όμορφες και θετικές εμπειρίες και άλλοι τραυματικές.
Ο κυνηγετικός σκύλος αποτελεί αγορά ζωής διότι πέραν του συναισθηματικού δεσμού που θα αναπτυχθεί ανάμεσα σε ιδιοκτήτη και σκύλο, η διάρκεια συνεργασίας και συμβίωσης είναι τέτοια, που αφήνει αριθμό εικόνων και εμπειριών που αδυνατεί οποιοσδήποτε να διαγράψει από τη μνήμη του.
Όλοι καταλαβαίνουν ότι το σκυλάκι που πρόκειται να αποκτήσουν θα τους ακολουθεί σε στιγμές απόλαυσης και άσκησης για τουλάχιστον δέκα συναπτά έτη. Μιλάμε για μια συντροφιά καλοσυνάτη, ιδιόμορφη, με ξεχωριστό χαρακτήρα που αναγνωρίζει το αφεντικό του ανάμεσα σε χιλιάδες άτομα. Τον ακολουθεί παντού και πάντα, αψηφά κάθε κίνδυνο και δρα καλύτερα και από άνθρωπο προκειμένου να σώσει το αφεντικό του.

Ψάχνοντας για καινούργιο σύντροφο
Η δική μου αναζήτηση για ανεύρεση σκύλου πριν μερικά χρόνια, αποτέλεσε τραυματική εμπειρία. Διαπιστώνοντας την ανάγκη για την ύπαρξη ενός δεύτερου σκύλου -διότι ένα κυνηγόσκυλο ίσον κανένα όπως λέει και ο πατέρας μου- μπήκα δυστυχώς ξανά στη διαδικασία εξεύρεσης νέου συντρόφου.
setter_spain_3Το τι ήθελα ήταν απολύτως ξεκάθαρο. Ένα αρσενικό κουτάβι, αγγλικό σέττερ, ανεξαρτήτου χρώματος, που θα πληρούσε τα στάνταρ της φυλής του.
Ήρθα σε επικοινωνία με αρκετούς εκτροφείς και έκλεισα ραντεβού να τους επισκεφθώ. Έτσι με τις οικονομίες μου στην τσέπη και την προσδοκία για το τέλειο, άρχισα τις επισκέψεις.
Η αλήθεια είναι ότι αν και ζητούσα απλά πράγματα, δεν τα έβρισκα. Στο τέλος πήγα σε έναν από τους γνωστότερους εκτροφείς αγγλικών σέττερ στη χώρα μας. Μόλις επισκέφτηκα την ιστοσελίδα του στο διαδίκτυο και αντίκρισα τις φωτογραφίες των σκύλων του ξετρελάθηκα!
Είχα στο μυαλό μου κάτι πολύ συγκεκριμένο και ήμουν σίγουρος ότι πλέον θα το έβρισκα. Μετά από ραντεβού τον επισκέφθηκα και απογοητεύτηκα. Αλλιώς τα περίμενα και αλλιώς τα βρήκα ακόμη και σε αυτόν που φάνταζε στα μάτια μου ο τέλειος εκτροφέας…

Παράνοια ή εκδούλευση;
Με υποδέχτηκε στην εξώπορτα του εκτροφείου του, που ποτέ δεν διαπέρασα. Αφού μιλήσαμε και του είπα τι ακριβώς έψαχνα, άρχισε να μου βγάζει από ένα μικρό περιφραγμένο χώρο, σκυλιά που είχε για πούλημα, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν ήταν αυτά της περιγραφής μου στην τηλεφωνική μας επικοινωνία. Εγώ κουτάβι ήθελα, εκείνος μου έβγαζε χρονιάρικα. Αρσενικό ήθελα, μου έδειχνε θηλυκά. Μετά από παρατήρηση που του έκανα μου βγάλε και ένα αρσενικό. Βέβαια αυτό δεν ήταν για πούλημα αλλά επειδή με συμπάθησε θα μου έκανε τη χάρη αλλά θα μου έβγαινε λίγο… ακριβότερα!
Του υπενθύμισα για ακόμη μία φορά ότι θέλω κουταβάκι το πολύ τεσσάρων μηνών, επιθυμία που του είχα εκφράσει και τηλεφωνικώς. Προς μεγάλη μου έκπληξη μου είπε ότι δεν έχει. Του ζήτησα να δω κάποια συγκεκριμένα σκυλιά που γνώριζα από φωτογραφίες και αρνήθηκε να μου τα δείξει!
Αλλά το καλύτερο, μου το άφησε για το τέλος. Αφού επέμεινα για κουτάβι και είδε ότι δεν πρόκειται να πάρω ένα από αυτά που μου παρουσίασε, μου εξήγησε ότι θα πρέπει να περιμένω. Συμφώνησα. Μετά πήγαμε στο θέμα της τιμής. Και φυσικά στη διαδικασία. Θα έπρεπε κατά τα λεγόμενά του, να καταβάλλω το ολικό ποσό που κόστιζε το κουτάβι, από τους συγκεκριμένους γονείς, ακριβό για τα δικά μου δεδομένα, τα τριπλά απ’ όσα ήμουν διατεθειμένος και ικανός να πληρώσω και μετά από έξι μήνες, όταν θα είχε κουτάβια σαν αυτό που ήθελα, θα μου διάλεγε ένα και θα μου το έστελνε!!!

Αφήνοντας την Ελλάδα με πίκρα
Έπεσα από τα σύννεφα και εύλογα ρώτησα: «Καλά κύριέ μου, πώς θα σας προπληρώσω ένα τέτοιο ποσό για κάτι το οποίο δεν υπάρχει ακόμη και το οποίο θα το έχω για τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής μου χωρίς καν να το διαλέξω;
Η απάντηση βέβαια ήταν απίστευτη: «Εγώ έτσι δουλεύω και αν θέλεις».
Φυσικά και δεν ήθελα και έφυγα με τέτοια πίκρα που όμοια δεν έχω νιώσει. Ν’ αναφέρω ότι στην τιμή δεν περιλαμβάνονταν τα πιστοποιητικά του σκύλου και φυσικά ούτε αναφορά για μικροτσίπ. Έλεος…
Το επόμενο ραντεβού μου αυτή τη φορά ήταν λίγο… πιο μακριά. Για την ακρίβεια σε ένα χωριό της Βόρειας Ισπανίας El Valle, στην περιοχή Αστούριας, λίγο έξω από το Οβιέδο, όπου εκεί η Julia Bango και ο Angel Lamar, έφτιαξαν με πολύ μεράκι, μία κυνοφιλική μονάδα, όπου με μεγάλη φροντίδα και πολύ καλές προδιαγραφές, μετουσιώνουν το μεράκι τους για τα setter, σε ράτσα μεγάλων ικανοτήτων.

Αναχωρώντας για την Ισπανία
Η επίσκεψή μου εκεί, επιβεβαίωσε τις προσδοκίες μου και την εντύπωση που είχα για τους συγκεκριμένους ανθρώπους, τους οποίους γνώρισα από το τηλέφωνο και μέσα από την ηλεκτρονική τους ιστοσελίδα. Η αγορά ενός κουταβιού, από το εκτροφείο τους, πριν δυο χρόνια και η απόλυτη ικανοποίησή μου από το αποτέλεσμα αυτής, με οδήγησε για άλλη μία φορά αρκετά χιλιόμετρα από τη Μαδρίτη για την ακρίβεια 515.
Η φιλοξενία τους ήταν συγκλονιστική και αποτελεί για μένα μία ανεπανάληπτη εμπειρία ζωής. 
Το πάθος αυτών των ανθρώπων γι’ αυτό που κάνουν είναι απερίγραπτο.
Με πολλές διακρίσεις σε αγώνες εργασίας και επίδειξης-μορφολογίας, με ανάδειξη της Julia σε εθνικό κριτή της Βασιλικής Κυνολογίας της Ισπανίας, με επιλεγμένα αίματα και μία ηλεκτρονική ιστοσελίδα, την οποία χιλιάδες χρήστες επισκέπτονται καθημερινά, αποφάσισα να αγοράσω ένα ακόμη Βιτορόνες.
Οι άνθρωποι της Vitorones με κέρδισαν από την πρώτη στιγμή με τη φιλικότητα, την ειλικρίνειά τους, την άψογη προετοιμασία του κουταβιού για το ταξίδι, με όλα τα σχετικά έγγραφα (διαβατήριο, κτηνιατρική εξέταση, microchip, κ.λπ), για την εξυπηρέτησή τους στο ταξίδι, αλλά και την τιμή που περιελάμβανε όλα τα προηγούμενα τα οποία για τους ίδιους θεωρούνται αυτονόητα.

Ένα εκτροφείο ονειρικό
Ήθελα να δω από κοντά αυτά τα εκπληκτικής ομορφιάς σέττερ που έχουν κατακτήσει αρκετούς εγχώριους και διεθνής τίτλους και έχουν ποζάρει στα εξώφυλλα όλων των ισπανικών κυνηγετικών περιοδικών, να τα αγκαλιάσω, αφού μέσα από τις φωτογραφίες που υπάρχουν στην ιστοσελίδα των Βιτορόνες έμοιαζαν ψεύτικα.
Και όμως ήταν εκεί, αληθινά, παγκόσμιοι πρωταθλητές, σέττερ υψηλών γενεαλογιών, από τα καλύτερα εκτροφεία του κόσμου, με διακρίσεις τόσο σε μορφολογία όσο και σε πρακτικό κυνήγι.
Τα σκυλιά, έβγαιναν με τάξη από τους κοιτώνες τους μετά από το κάλεσμα της κυρίας Τζούλιας που ήξερε τα ονόματα όλων τους και πόζαραν, στέκονταν κοντά μου δεχόμενα με ευχαρίστηση τα χάδια μου. 

Επαγγελματισμός
Οι εγκαταστάσεις τέλειες, τα σκυλιά είχαν ό,τι έπρεπε για μια τέλεια διαβίωση και ανάπτυξη.
Το τρίχωμα τους έλαμπε και φάνταζαν λιοντάρια στα μάτια. Δίπλα της πάντα ο σύζυγός της Angel και ο πατέρας της Βίκτωρ, που κυνηγάνε με τα σκυλιά του εκτροφείου και σχολίαζαν με χιούμορ και ευθύτητα τα πλεονεκτήματα αλλά και τα μειονεκτήματα των σκύλων τους.
setter_spain_2Το κυνήγι για αυτούς αποτελεί χαρά και το ασκούν για ένα και μοναδικό λόγο. Για να ανακαλύψουν το τέλειο κυνηγετικό σέττερ. Ποτέ δεν θα δείτε φωτογραφίες με ποσότητα θηραμάτων στο γραφείο που είναι ξεχειλισμένο από κύπελλα, μετάλλια, διακρίσεις. Αντίθετα, το μάτι «κολλάει» στις φωτογραφίες των σέττερ εν ώρα δράσης. Χρειάστηκαν τρεις ώρες για να περιηγηθώ σε όλο το εκτροφείο, να δω, να ακούσω, να χαϊδέψω τα σέττερ, τα οποία λατρεύω και πιστεύω ότι το συγκεκριμένο εκτροφείο, αποτελεί τη Μέκκα για τους λάτρεις της φυλής. 
Μου εξήγησε τον τρόπο επιλογής των γεννητόρων της, και μου όρισε για τα δικά της δεδομένα, το τέλειο σέττερ για μένα. Όταν μιλάει για αυτά, αυτό που αποκομίζει ο συνομιλητής είναι αγάπη, πάθος, τελειότητα και επαγγελματισμός.

Απίστευτες εικόνες και γνώσεις
Το μυστικό της επιτυχίας, είναι ότι τα σέττερ αποτελούν αποτέλεσμα συνεχούς αναζήτησης από τον πατέρα της και το σύζυγό της, σε όλες τις γωνιές του κόσμου και σημεία που υπάρχουν πραγματικά σέττερ όπως τα ονομάζει.
Όταν επιλέγει να ζευγαρώσει κάποιο σκύλο, το κάνει μετά από πολύ μεγάλη έρευνα για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Στο εκτροφείο της υπάρχουν σέττερ από Ηνωμένες Πολιτείες, Καναδά, Αγγλία, Γαλλία, Κροατία και Ιταλία.
Όταν τελικά φτάσαμε στο δικό μου κουτάβι, μου το έβγαλε στο τερρέν που έχει ακριβώς δίπλα από το εκτροφείο της, -8 στρεμμάτων- μαζί και τους γονείς για να δω και να της πω τη γνώμη μου.
Έμεινα έκπληκτος από την επίδειξη σε οπτική φέρμα, επαναφορά και έλεγχο κροτοφοβίας. Είδα ό,τι περίμενα και ό,τι ήθελα από το νέο μου απόκτημα. Ικανοποιημένος από την επιλογή μου και την αγορά μου και γεμάτος από απίστευτες εικόνες και γνώσεις, πήρα το δρόμο του γυρισμού…  

Ας γίνουμε επιτέλους επαγγελματίες
Τέλος, θα ήθελα να τονίσω ότι η ελεύθερη πλέον αγορά και η πανεύκολη μετακίνηση σκύλων στην ευρωπαϊκή ένωση, δίνει τη δυνατότητα στον υποψήφιο αγοραστή κυνηγόσκυλου, να επιλέξει αυτό που πραγματικά θέλει. Μήπως και με αυτόν τον τρόπο οι δικοί μας εκτροφείς που διαθέτουν σίγουρα αντίστοιχης ποιότητας και αξίας σκύλους, να γίνουν περισσότερο επαγγελματίες.
Και αναρωτιέμαι: Μήπως ο κυνοφιλικός μας όμιλος θα πρέπει να αλλάξει τη διαδικασία και το χρόνο έκδοσης των πιστοποιητικών των σκύλων; Μήπως κάποιοι πρέπει να ενημερώσουν ότι το πιστοποιητικό των σκύλων εκδίδεται μόνο με λίγα ευρώ από τον ΚΟΕ και η τοποθέτηση μικροτσίπ κοστίζει μονό 50 ευρώ;
Κλείνοντας θα ήθελα να υπενθυμίσω, ότι η απόκτηση ενός κυνηγόσκυλου είναι μια διαδικασία στην οποία μετράει μόνο το αποτέλεσμα. Γι’ αυτό και μόνο το λόγο η αναζήτηση πρέπει να είναι μεθοδική, πολύπλευρη, προσωπική. Η τελική απόφαση είναι καθαρά προσωπικό θέμα. Ας το έχουν αυτό υπόψη τους οι Έλληνες εκτροφείς, ώστε να μη μας παραπέμπουν από μόνοι τους να ψάχνουμε αλλού! 

Του Ανδρέα Κουϊνέλη
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook39
Instagram2k
error: Content is protected !!
Scroll to Top