secrets_training_8

Τα μυστικά της εκπαίδευσης (Μέρος Θ΄)

Η εμπέδωση των μαθημάτων του σκύλου μας

Σε αυτό το σημείο ντρεσσαρίσματος, μπορούμε να ολοκληρώσουμε την παράσταση που έχει στο μυαλό του το κουτάβι μας, συνδυάζοντας ψάξιμο, φέρμα, ξεπέταγμα του θηράματος από τον κυναγωγό και ακινησία του κουταβιού κατά τον πυροβολισμό. Παραμονή του κουταβιού στη θέση αυτή για 5΄, εντολή για επαναφορά, απόρτ και μετά την εκτέλεσή της, παραμονή του κουταβιού στη θέση «Πλάτς», με το θήραμα το οποίο επανέφερε μπροστά στα πόδια του για άλλα 5΄.
Στη συνέχεια ξαναρχίζουμε το ψάξιμο, ώστε να μη δώσουμε την εντύπωση στο κουτάβι ότι η δουλειά του τελείωσε με το σκότωμα του θηράματος.

Μπορούμε να επαναλάβουμε τη διαδικασία αυτή, κάθε 3η φέρμα χωρίς πυροβολισμό του θηράματος, διότι εάν κάθε φορά μετά από τον πυροβολισμό ακολουθεί η εντολή «απόρτ», τότε το σκυλί γίνεται νευρικό και υπάρχει περίπτωση να κινηθεί προς το πεσμένο θήραμα άνευ εντολής.
Εάν συμβεί αυτό και όλα πάνε καλά, τότε μπορούμε να μειώσουμε το χρόνο αναμονής σταδιακά, μέχρι να φθάσουμε στο 1΄.
Θα συμβούλευα το 1΄, να διατηρηθεί τουλάχιστον για την πρώτη κυνηγετική περίοδο του ζώου, αν όχι και για τη δεύτερη και μετά θα μπορούμε να δώσουμε εντολή για απόρτ σε δευτερόλέπτα μετά τη τουφεκιά, εάν καταλάβουμε ότι κάποιο θήραμα έχει πέσει τραυματισμένο, με την αργοπορία μπορεί να το χάσουμε.
Πρέπει επίσης, τουλάχιστον στην αρχή, εάν δούμε ότι το θήραμα πέφτει τραυματισμένο, αμέσως ντουμπλεδιάζουμε, ώστε να μη βρεθεί το νεαρό σκυλί να καταδιώκει ένα θήραμα, το οποίο πότε μισοπετάει πότε τρέχει, διότι κατ’ αυτόν τον τρόπο μπορεί να κάνουμε κακό στη σταθερότητα της φέρμας.

Εκπαίδευση με πεπειραμένο σκυλί

Σε αυτή τη φάση της εκπαίδευσης, μπορούμε να δοκιμάσουμε και τη συναίνεση του νεαρού μας σκύλου, με ένα πεπειραμένο σκυλί το οποίο όμως, δεν πρέπει να κάνει ψεύτικες φέρμες, διότι σε αυτήν την περίπτωση προτρέπουμε το κουτάβι να μη σέβεται τη φέρμα.
Εάν το κουτάβι συναινέσει από μόνο του, τότε θα περάσουμε μπροστά από το μεγάλο σκυλί το οποίο φερμάρει, θα ξεπετάξουμε το θήραμα και θα το πυροβολήσουμε.
Μετά δεν θα δώσουμε εντολή στο σκυλί το οποίο έχει πάρει τη φέρμα να κάνει το και απόρτ. Το κουτάβι, σε όλη αυτή τη διαδικασία πρέπει να παραμείνει τελείως ήρεμο, στη θέση του και να μην εμποδίζει έτσι το άλλο σκυλί.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook39
Instagram2k
error: Content is protected !!
Scroll to Top