hare_dog_1

Ποιό είναι το καλό λαγόσκυλο;

Όπως το κρίνουν οι κυνηγοί

Το καλό λαγόσκυλο, για τους λάτρεις του αφτιά, είναι το α και το ω ενός πετυχημένου κυνηγίου. Απευθυνθήκαμε σε δύο έμπειρους κυνόφιλους κυνηγούς και τους θέσαμε 13 ερωτήματα προκειμένου να σκιαγραφήσουμε του πορτρέτο του ολοκληρωμένου σκύλου. Ιδού τι μας απάντησαν.

1.     Ποια στοιχεία χαρακτηρίζουν το καλό λαγόσκυλο;

Πρώτο και κυριότερο η καθαροαιμία της ράτσας, που προϋποθέτει standard μορφολογίας και εργασίας
Λεπτή όσφρηση που προϋποθέτει δυνατή μύτη
Δυνατή και καθαρή φωνή
Κυνηγετικό πάθος
Αίσθηση θηράματος
Μεγάλη καταδίωξη με αντοχή και αίσθηση προσανατολισμού
Αυστηρή υπακοή στις εντολές και το κάλεσμα
Επίσης ο καλός χαρακτήρας που συνεπάγεται και καλή συμπεριφορά γενικώς

2.     Ποιες ράτσες είναι καλύτερες για τα ελληνικά εδάφη;

Δεδομένου ότι ο λαγός ζει σε όλα τα εδάφη, από κάμπους μέχρι 2000 μ. υψόμετρο, χρειάζονται όλες οι ράτσες των λαγόσκυλων. Με αυτή την έννοια, όλες οι ράτσες κυνηγούν το λαγό σε όλα τα εδάφη επειδή προσαρμόζονται εύκολα στις εδαφικές συνθήκες.
Αν θέλουμε να εξειδικεύσουμε κατά κάποιον τρόπο έναν ιχνηλάτη ανάλογα με το έδαφος, θα μπορούσαμε να πούμε σε γενικές γραμμές ότι τα σκυλιά με σωματικές αναλογίες τετραγώνου (μήκος σώματος/ύψος=1/1 περίπου), έχουν εύκολη αναρριχητική ικανότητα στα βουνά, αλλά είναι πιο αργά σε ταχύτητα, ενώ τα σκυλιά με αναλογίες παραλληλόγραμμου (μήκος σώματος μεγαλύτερο του ύψους) είναι γρήγορα σε ομαλά εδάφη και λίγο αργά στην αναρρίχηση.
Επίσης, στο πυκνό και στο πουρνάρι, ο μύθος του σκληρότριχου ή μακρύτριχου σκύλου δεν είναι ο κανόνας, γιατί σχεδόν όλα τα κοντότριχα σκυλιά μπαίνουν στο πουρνάρι.
Στη ζέστη υπερτερεί το κοντότριχο έναντι του σκληρότριχου, ενώ αντίθετα στο κρύο το σκληρότριχο. Όμως, πολλά κοντότριχα δεν έχουν κανένα πρόβλημα με το κρύο.
Όλες οι ράτσες είναι καλές, μένει στον κυνηγό να κάνει τη σωστή επιλογή, σύμφωνα με τις εδαφικές και κλιματικές συνθήκες της περιοχής που κυνηγάει συνήθως.

3.     Προτιμάτε ημεδαπής ή αλλοδαπής εκτροφής σκυλιά και γιατί;

Φυσικά μιλάμε για εκτροφή καθαρόαιμων ιχνηλατών όλων των ευρωπαϊκών φυλών.
Στην αλλοδαπή, η εκτροφή των ιχνηλατών σκύλων γίνεται με τις παρακάτω προϋποθέσεις:

α) Όλες οι ράτσες αντιπροσωπεύονται από αντίστοιχα CLUB και κάθε ιδιοκτήτης είναι μέλος.

β) Κάθε Club, αρχές Αυγούστου, έχει καταρτίσει το ετήσιο «Ημερολόγιο Εκθέσεων Μορφολογίας» και το «Ημερολόγιο Αγώνων των Ιχνηλατών», με αυστηρή υποχρέωση του κάθε Club να κάνει «Έκθεση Μορφολογίας» της ράτσας που αντιπροσωπεύει και να πάρει μέρος στους «Αγώνες των Ιχνηλατών».

γ) Οι αγώνες είναι 20 περίπου για κάθε θήραμα μέσα στην κυνηγετική περίοδο (λαγός, αγριογούρουνο, ζαρκάδι, αγριοκούνελο, αλεπού) και παίρνουν μέρος όλα τα Club, με τη ράτσα που έχουν.

δ) Ο κυνηγός-μέλος του Club παίρνει μέρος στους αγώνες με την ομάδα των σκύλων του, στο θήραμα που κυνηγάει συνήθως. Έτσι, ανάλογα τον κυνηγό, μπορεί μια ράτσα να πάει σε αγώνες λαγού, αγριογούρουνου, ζαρκαδιού κ.λπ. μέσα στην περίοδο.

ε) Μετά το τέλος των τοπικών αυτών αγώνων, γίνεται ο «Εθνικός Αγώνας Κυπέλλου» σε κάθε θήραμα. Εδώ παίρνουν μέρος οι καλύτερες ομάδες από κάθε Club που διακρίθηκαν σε κάθε θήραμα στους τοπικούς.

στ) Σχετικά με τις γέννες. Ο κυνηγός είναι υποχρεωμένος να δηλώνει την ημερομηνία του ζευγαρώματος.

ζ) Ο κυνηγός είναι υποχρεωμένος να δηλώνει την ημερομηνία της γέννας.

η) Ο κυνηγός είναι υποχρεωμένος να βάλει τσιπάκι ή τατουάζ στο σκυλάκι και μετά παίρνει το «πιστοποιητικό γέννησης» του κουταβιού, που δεν είναι το τελικό pedigree.

θ) Στον πρώτο χρόνο περίπου πρέπει να παρουσιάσει το κουτάβι στους επίσημους κριτές του Κεντρικού Κυνολογικού Ομίλου, οι οποίοι θα το εξετάσουν μορφολογικά, ψυχολογικά, σωματικά για να υπογράψουν την επικύρωση (confirmation) για το τελικό pedigree.

ι) Για τους γεννήτορες υπάρχει επίσημος «Πίνακας Γεννητόρων», όπου κατατάσσονται οι σκύλοι σε μια κλίμακα από το 1-6, η οποία γράφεται στο pedigree, ανάλογα τις διακρίσεις που έχουν πάρει σε αγώνες μορφολογίας και κυνηγιού. Με αυτόν τον τρόπο, οι ιδιοκτήτες και το Club κάνουν επιλεκτικές γέννες με γονείς που πράγματι έχουν κατά προσέγγιση άριστα μορφολογικά κι εργασιακά πρότυπα της ράτσας, σκοπεύοντας με αυτόν τον τρόπο στη βελτίωση και τη σταθερότητα της φυλής.
Στην Ελλάδα δεν υπάρχει τίποτα από τα παραπάνω, απλώς μία δήλωση γέννας κατά «δήλωση» του εκτροφέα. Εάν ο εκτροφέας είναι τίμιος και ευσυνείδητος, έχουμε την πιθανότητα να βρούμε καλά σκυλιά με προδιαγραφές, διαφορετικά… σκότος. Γι’ αυτό, προτιμώ αποκλειστικά αλλοδαπή εκτροφή και σε ειδικές περιπτώσεις ελληνική, αν είμαι σίγουρος για την τιμιότητα του εκτροφέα.

4.     Ποια σκυλιά είναι πιο ανθεκτικά, τα μικρόσωμα ή τα μεγαλόσωμα;

hare_dog_4Οι ιχνηλάτες κατατάσσονται σε τρεις κατηγορίες σε σχέση με το ύψος στο ακρώμιο.
Μπασέ με ύψος μέχρι 40 εκατοστά. Μπρικέ ή μεσαία, από 40-60 εκατοστά και τα Μεγάλα με ύψος από 60 εκατοστά και πάνω.
Η ανθεκτικότητα δεν έχει σχέση με το ύψος, αν είναι μικρόσωμα ή μεγαλόσωμα, αλλά με την κληρονομικότητα της κάθε ράτσας και τη φυσική κατάσταση του κάθε σκύλου. Γενικώς, οι ιχνηλάτες είναι πολύ ανθεκτικά σκυλιά, αν αναλογιστούμε τις πολύωρες καταδιώξεις που πρέπει να κάνουν, κάτω από δύσκολες εδαφικές και κλιματικές συνθήκες.

5.     Με ποια κριτήρια διαλέγετε το κουτάβι

Πρώτο κριτήριο η γενεαλογία των γονιών. Pedigree, διακρίσεις σε μορφολογία, σε αγώνες εργασίας, αν γίνονται, κι επιδόσεις στο κυνήγι.
Κουτάβι υγιές, ζωηρό, δραστήριο, χαρούμενο
Ισορροπημένη ψυχολογία, χωρίς φοβίες
Χωρίς σωματικές ανωμαλίες, με σωστό σκελετό, πόδια κάθετα, όχι προγναθισμός, τρίχωμα λαμπερό.

6.     Κατά την άποψή σας, ποια ηλικία είναι η καλύτερη για να ξεκινήσει η εκπαίδευση του κουταβιού;

α) Βασική εκπαίδευση 10-12 μηνών
Υπακοή αυστηρή σε κάθε κάλεσμα και σε εντολές «έλα», «κάτω», «μη» κ.λπ.
Κοινωνικοποίηση γενικώς για καλή συμπεριφορά με άλλα σκυλιά, καθώς επίσης και γνωριμία με τα οικόσιτα ζώα. Προσαρμογή στους θορύβους και στην τουφεκιά.
Περιπάτους σε γειτονικά βουνά για προσαρμογή σε ορεινά εδάφη με πέτρες και πυκνά και φυσικές μυρωδιές.
Πρέπει να μάθει να πηδάει εμπόδια και να κολυμπάει χωρίς άρνηση στο νερό.
Χρησιμοποιούμε κουνέλι σαν πρώτη επαφή με ζωντανό θήραμα. Δημιουργούμε ντορούς εύκολους και δύσκολους.

β) Από 12-24 μήνες
Λαγός εκτροφείου. Σε ηλικία 10 μηνών και πάνω, πάμε το κουτάβι σε μεγάλο εκπαιδευτήριο περιφραγμένο, πάνω από 50 στρέμματα. Θα το αφήσουμε περίπου 15 μέρες. Εδώ θα μάθει τις φάσεις του κυνηγιού και το λαγό (ψάξιμο, πλησίασμα στο γιατάκι, ξεσήκωμα, καταδίωξη).
Ελεύθερος λαγός. Μετά το εκπαιδευτήριο θα το πάμε συνέχεια σε «ελεύθερο λαγό», αυστηρά μόνο του. Του δίνουμε την ευκαιρία να βρει και να σηκώσει όσο το δυνατόν περισσότερους λαγούς, για να αποκτήσει εμπειρίες και εμπιστοσύνη στον εαυτό του.
Αλεπού. Αφού σηκώσει κάμποσους λαγούς, το πάμε σε ντορό αλεπούς όπου θα το αναγκάσουμε να μην ενδιαφερθεί. Το κολάρο είναι ίσως ο καλύτερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος

γ) Από 24-36 μήνες
Ελεύθερος λαγός
Διόρθωση λαθών
Τελικό ντρεσσάρισμα

Η ολοκλήρωση του σκύλου θα γίνει γύρω στα 3-4 χρόνια, ανάλογα την εκπαίδευση, τη συχνότητα επαφής με το λαγό και τα ατομικά του κυνηγετικά προσόντα. Θα ενταχθεί σε ομάδα ιχνηλατών της ίδιας φυλής μετά την ηλικία των 24 μηνών, όταν θα έχει αποκτήσει ανεξαρτησία κι εμπιστοσύνη στον εαυτό του κι εφ’ όσον δεν επηρεάζεται αρνητικά στον τρόπο εργασίας του.

7.     Πόσο συχνά χρειάζεται να βγαίνει στον κυνηγότοπο και γιατί;

Δύο με τρεις φορές τη βδομάδα, με ενδιάμεση ξεκούραση. Ένα λαγόσκυλο είναι μαραθωνοδρόμος ανωμάλου δρόμου, με σωματική προσπάθεια που ξεπερνά σχεδόν πάντα τα όρια, οπότε επιβάλλεται η ξεκούραση.

8.     Τι κάνετε όταν ο σκύλος παίρνει ντορό αλεπούς ή ζαρκαδιού και αφήνει το λαγό. Υπάρχει τρόπος να αποφευχθεί;

Το θέμα της αλεπούς και του ζαρκαδιού επιβάλλεται να λυθεί στο αρχικό στάδιο της εκπαίδευσης, σε ηλικία 12-24 μηνών. Έτσι ο σκύλος θα μάθει να κυνηγάει μόνο το λαγό και τίποτα άλλο που θα συναντήσει στο κυρίως κυνήγι.

9.     Ποιο είναι το μεγαλύτερο μειονέκτημα ενός λαγόσκυλου;

Από άποψη κληρονομικότητας η ημίαιμη καταγωγή, γιατί σε ποσοστό 80-90% μας δίνει μέτρια έως άχρηστα λαγόσκυλα.
Από κυνηγετική άποψη, τα μεγαλύτερα μειονεκτήματα είναι η μέτρια ή κακή όσφρηση, η αδύναμη φωνή, η έλλειψη πάθους και η ανύπαρκτη καταδίωξη.

10.     Ποιος είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του λαγόσκυλου;

Πρώτα ο ίδιος ο κυνηγός, ο οποίος δεν θα δώσει τη δέουσα προσοχή στη σωστή διατροφή και υγεία του σκύλου, καθώς επίσης και στη μεθοδική εκπαίδευση, με υπομονή και επιμονή μέχρι την ηλικία των 3-4 ετών. Πολλά σκυλιά καταστρέφονται σωματικά και κυνηγετικά από έλλειψη φροντίδας και σωστής εκπαίδευσης.
Από κυνηγετική άποψη ο μεγαλύτερος εχθρός είναι οι κακές και αρνητικές καιρικές συνθήκες σε μια κυνηγετική μέρα.

11.     Σε τι ηλικία πιστεύετε ότι ωριμάζει και βγάζει τον καλύτερό του εαυτό και γιατί;

Η ολοκλήρωση του σκύλου θα γίνει γύρω στα 3-4 χρόνια, ανάλογα την εκπαίδευση, τη συχνότητα επαφής με το λαγό και τα ατομικά του κυνηγετικά προσόντα. Ο σκύλος ολοκληρώνεται σωματικά και πνευματικά στην ηλικία των 20 μηνών περίπου, οπότε σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα εκπαίδευσης που αναφέρθηκε παραπάνω, θα χρειαστεί τουλάχιστον μία έως δύο κυνηγετικές περιόδους για να αποκτήσει τη δέουσα κυνηγετική εμπειρία σε όλες τις κυνηγετικές φάσεις του λαγού.

12.     Τι κάνετε όταν ο σκύλος σας χάνεται ακολουθώντας κάποιο άλλο ζώο; Πώς τον επαναφέρετε;

Όταν ο σκύλος χάνεται, ακολουθώντας άλλο ζώο εκτός του λαγού που ξεσήκωσε, σημαίνει ελλιπή εκπαίδευση. Βασικά φροντίζουμε στο αρχικό στάδιο εκπαίδευσης να δημιουργήσουμε έναν σκύλο υπάκουο στις διαταγές μας, με καλή συμπεριφορά σε κάθε περίπτωση. Φυσιολογικά, ένας σωστά εκπαιδευμένος σκύλος πάνω στο κυνήγι κυνηγάει μόνο το θήραμα που πρέπει, διαφορετικά κάτι πήγε στραβά και δεν το διορθώσαμε, οπότε χρειάζεται το τελικό ντρεσσάρισμα.
Προσωπικά, σε κάθε περίπτωση, έχω εκπαιδεύσει τους σκύλους μου στην κυνηγετική τρομπέτα, η οποία ακούγεται πολλά χιλιόμετρα μακριά κι έτσι έχω λύσει τα προβλήματα επαναφοράς.

13.     Ποια, κατά τη γνώμη σας, είναι μια λογική τιμή αγοράς ενός καλού λαγόσκυλου και με ποια κριτήρια καθορίζεται;

hare_dog_2Ένα λαγόσκυλο θα είναι πολύ καλό ή άριστο σε ηλικία 4-5 ετών περίπου. Για να φτάσει σ’ αυτή την ηλικία, χρειάστηκε πολύ κόπος και χρήμα απ’ τον ιδιοκτήτη. Ένα τέτοιο λαγόσκυλο είναι το όνειρο κάθε πραγματικού λαγοκυνηγού, οπότε αυτός ο κυνηγός δεν το πουλάει ποτέ και συνεπώς δεν «έχει τιμή».
Όμως, υπάρχει η εμπορικότητα των κυνηγόσκυλων αναγκαστικά και πρέπει να εκτιμήσουμε μια λογική τιμή, αν είναι δυνατό. Λοιπόν, αν είχα τον παραπάνω σκύλο, υπολόγισα πόσο θα μου κόστιζε μέχρι την ηλικία των 4-5 ετών, στο ελάχιστο.
Έξοδα αγοράς ως κουτάβι, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη συνολική, διατροφή συνολική, έξοδα εκπαίδευσης είτε σε εκπαιδευτήρια είτε ατομικά (βενζίνες, ταξίδια, διαμονή), μας δίνουν ένα συνολικό κόστος 3.800 € με τις ελάχιστες τιμές.
Τα 3.800 € είναι μόνο τα έξοδα. Πόσο πρέπει να προσθέσουμε για την κυνηγετική αξία του σκύλου; 1000 ευρώ, 2000 ευρώ ή και παραπάνω; Αν ο σκύλος μας έχει και διακρίσεις CAC-CACIB, CACIT, πόσα ευρώ πρέπει να προσθέσουμε ακόμα;

Θανάσης Κυριτσάκας,
συγγραφέας

1.    Ποια στοιχεία χαρακτηρίζουν το καλό λαγόσκυλο;

H καλή όσφρηση, η υπομονή, η επιμονή, καθώς και η υπακοή, ως απαραίτητη προϋπόθεση, είναι τα 4 βασικά στοιχεία που πρέπει να έχει ένα καλό λαγόσκυλο.

2.    Ποιες ράτσες είναι καλύτερες για τα ελληνικά εδάφη;

Πιστεύω πως οποιαδήποτε ράτσα λαγόσκυλου μπορεί να φέρει πολύ καλά αποτελέσματα, αρκεί να έχει προηγηθεί η καταλληλότερη εκπαίδευση.

3.    Προτιμάτε ημεδαπής ή αλλοδαπής εκτροφής σκυλιά και γιατί;

Προτιμώ ημεδαπής εκτροφής γιατί είναι πιο εύκολη η πρόσβαση σ’ αυτά, αλλά τον τελευταίο καιρό έχω αφιερώσει χρόνο και σε αλλοδαπής εκτροφής και είμαι εξίσου ευχαριστημένος.

4.    Ποια σκυλιά είναι ποιο ανθεκτικά, τα μικρόσωμα ή τα μεγαλόσωμα;

Θεωρώ πως η σωστή ανατροφή και η συνεχής εκπαίδευση βοηθάει τα μικρόσωμα αλλά και τα μεγαλόσωμα να αντεπεξέλθουν σε όποια δυσκολία μπορεί να αντιμετωπίσουν. 

5.    Με ποια κριτήρια διαλέγετε το κουτάβι;

hare_dog_3Ένα κουτάβι θεωρείται κατάλληλο όταν είναι ζωηρό, δεν φοβάται, και αν μπορούμε να διακρίνουμε σ’ αυτήν την ηλικία μήπως έχει δυσπλασία, προγναθισμό και άλλα.

6.    Κατά την άποψή σας, ποια ηλικία είναι η καλύτερη για να ξεκινήσει η εκπαίδευση του κουταβιού;

Η καλύτερη ηλικία για να ξεκινήσει την εκπαίδευση είναι μετά τους 7-8 μήνες σε ήπιους ρυθμούς.

7.    Πόσο συχνά χρειάζεται να βγαίνει στον κυνηγότοπο και γιατί;

Κάθε φορά που βγαίνει στον κυνηγότοπο το λαγόσκυλο αποκτά καινούργιες εμπειρίες και αυξάνει τα κυνηγετικά του ένστικτα. Επομένως, όσο πιο συχνά βγαίνει τόσο καλύτερα αποδίδει.

8.    Τι κάνετε όταν ο σκύλος παίρνει ντορό από αλεπού ή ζαρκάδι και αφήνει το λαγό; Υπάρχει τρόπος να αποφευχθεί;

Όταν προϋπάρχει άρτια εκπαίδευση, στο κάλεσμά του ανταποκρίνεται άμεσα. Γι’ αυτό όταν πρόκειται να βάλω καινούργια αίματα στο κουμάσι μου, επιδιώκω να παίρνω κουτάβι, ώστε να μάθει από μικρό να διακρίνει τα ίχνη του λαγού.

9.    Ποιο είναι το μεγαλύτερο μειονέκτημα ενός λαγόσκυλου;

Προσωπικά πιστεύω πως το μεγαλύτερο μειονέκτημα είναι όταν κυνηγάει για τον εαυτό του και όχι για το αφεντικό του.

10.    Ποιος είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του λαγόσκυλου;

Η παραμέληση από μέρους μας και η αδιαφορία για τη συχνή επαφή που πρέπει να έχει με τον κυνηγότοπο είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του λαγόσκυλου, γιατί δεν του δίνεται η ευκαιρία να αποδείξει την αξία του.

11.    Σε ποια ηλικία πιστεύετε ότι ωριμάζει και βγάζει τον καλύτερό του εαυτό και γιατί;

Στην ηλικία των 3-4 χρόνων έχει αποκτήσει πολλές εμπειρίες και γι’ αυτό είναι ικανό να φέρει σε πέρας το επιθυμητό αποτέλεσμα του κυνηγού του.

12.    Τι κάνετε όταν ο σκύλος σας χάνετε ακολουθώντας κάποιο άλλο ζώο; Πώς τον επαναφέρετε;

Όπως προανέφερα, η σωστή εκπαίδευση αφήνει ελάχιστες πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο.

13.    Ποια, κατά την άποψή σας, είναι μια λογική τιμή αγοράς ενός καλού λαγόσκυλου και με ποια κριτήρια καθορίζεται;

Ένα καλό λαγόσκυλο, πάνω απ’ όλα, πρέπει να είναι υγιέστατο και σωστά εκπαιδευμένο έτσι ώστε ο αγοραστής να είναι διατεθειμένος να πληρώσει το ανάλογο ποσό που θα του ζητηθεί.

Γιάννης Καμηλάς,
εκτροφέας
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook39
Instagram2k
error: Content is protected !!
Scroll to Top