Ποιοι και γιατί θέλουν να «κάψουν» το κυνήγι

Κραυγή αγωνίας της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας, με αναίτιες και αδικαιολόγητες αποφάσεις, χωρίς σοβαρή αιτιολόγηση, χωρίς προϋποθέσεις, χωρίς συμμετοχή και συζήτηση, χωρίς προειδοποίηση ο Τομέας Περιβάλλοντος του Υ.Π.Ε.Κ.Α. προωθεί με μαθηματική ακρίβεια περικοπές του κυνηγίου.

Σε έντυπο που κυκλοφόρησε πρόσφατα η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος, εκφράζει την αγωνία της για το πώς λαμβάνονται σήμερα οι αποφάσεις που αφορούν τους 230.000 κυνηγούς και κάνει λόγο για διάφορα κέντρα τα οποία προωθούν μεθοδευμένα σημαντικές περικοπές στο κυνήγι. Το «Κ+Φ» αναγνωρίζοντας την κρισιμότητα της περιόδου και των αποφάσεων αυτών, θεωρεί χρήσιμη την δημοσίευση των τεκταινόμενων προς ενημέρωση της ευρείας βάσης των κυνηγών αναγνωστών του.
Όπως αναφέρει στο έντυπό της η Κ.Σ.Ε.: το τελευταίο διάστημα, χωρίς καμιά σχετική απόφαση ή εντολή από τα κοινοτικά όργανα, χωρίς καμία αντικειμενική ανάγκη, επομένως αναίτια και αδικαιολόγητα, ο Τομέας Περιβάλλοντος του Υ.Π.Ε.Κ.Α. επιχειρεί μεθοδικά να περικόψει δραματικά, μέχρι να εξαφανίσει, την κυνηγετική δραστηριότητα με μια σειρά από σχετικές πρωτοβουλίες. Παράλληλα όμως οι πρωτοβουλίες αυτές δεσμεύουν και το μέλλον του κυνηγίου, η δε ανατροπή τους αργότερα, καθίσταται εξαιρετικά δυσχερής.

 

Επιπλέον οι πρωτοβουλίες αυτές είναι κενές περιεχομένου και νοήματος, βρίθουν ασυναρτησιών και δεν προσφέρουν καμία βοήθεια στο πολυπαθές περιβάλλον. Περιλαμβάνονται σε Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, σε ατελέσφορα για τον σκοπό τους με, αλλά απαγορευτικά για το κυνήγι νομοθετήματα και, κυρίως, στη σχεδιαζόμενη αναθεώρηση της υφιστάμενης νομοθεσίας για τη θήρα.

 

Έτσι περικόπτεται ο χρόνος κυνηγίου, ελαττώνεται δραστικά ο τόπος και μειώνεται ο αριθμός των θηρεύσιμων ειδών. Τελείως αυθαίρετα, ανά πάσα στιγμή, χωρίς σοβαρή αιτιολόγηση, χωρίς προϋποθέσεις, χωρίς συμμετοχή και συζήτηση, χωρίς προειδοποίηση, θα απαγορεύεται το κυνήγι.

 

Ταυτόχρονα, ο Τομέας Περιβάλλοντος του Υ.Π.Ε.Κ.Α. παραδομένος στα συμφέροντα γνωστών Μ.Κ.Ο., αλλά και στην αντικυνηγετική θέση υπηρεσιακών παραγόντων, προωθεί περικοπές κυνηγίου που με μαθηματική ακρίβεια, θα οδηγήσουν – πέραν των άλλων – και σε μαρασμό την πολύπαθη Ελληνική ύπαιθρο, λες και η κοινωνία δεν αποτελεί μέρος της λειτουργίας του περιβάλλοντος! Πρόκειται για μια πολιτική που κινείται σε διαμετρικά αντίθετη κατεύθυνση με όσα ισχύουν στην υπόλοιπη Ευρώπη, όπου οι Ενώσεις κυνηγών αξιοποιούνται και χρησιμοποιούνται για τη διαχείριση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

 

Η μέχρι τώρα αποφυγή των σχεδιαζόμενων περικοπών οφείλεται στην έγκαιρη και τεκμηριωμένη προσπάθεια της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος (Κ.Σ.Ε.), όλων των κυνηγετικών οργανώσεων, αλλά και των φορέων και παραγόντων της πολιτικής, οικονομικής αυτοδιοικητικής ζωής, που αξιοποίησαν τα επιχειρήματα της Κ.Σ.Ε. Όμως, τα μέτωπα παραμένουν ανοικτά και απειλούν περισσότερο από ποτέ άλλοτε την κυνηγετική δραστηριότητα.
Μπροστά σε όλα αυτά που έρχονται και παρά τις ευτυχείς παρεμβάσεις των κυνηγετικών μας οργανώσεων υπέρ του κυνηγίου, είναι κρίσιμο και καθοριστικό οι Έλληνες κυνηγοί να είναι ενημερωμένοι για τις εξελίξεις και τα ανοιχτά «μέτωπα», ώστε τόσο η επιχειρηματολογία όσο και οι αντιδράσεις της κυνηγετικής κοινότητας, να προσαρμόζονται στην ενιαία, συντονισμένη και αποτελεσματική συλλογικότητα που απαιτούν οι καιροί και εκφράζεται από τις Κυνηγετικές Οργανώσεις.

 

 

Τα ανοιχτά «μέτωπα» σήμερα

1.    Η υποτιθέμενη «αναμόρφωση» της Δασικής Νομοθεσίας ανάγεται σε μάχη των μαχών για το κυνήγι!
Το Ιανουάριο 2011 το Υ.Π.Ε.Κ.Α. ξεκίνησε διαδικασία αναθεώρησης της δασικής νομοθεσίας, η οποία συμπεριλαμβάνει και το νομικό πλαίσιο περί θήρας. Στην εν λόγω διαδικασία καταγγέλλουμε με ιδιαίτερο προβληματισμό και ανησυχία την απουσία της Κ.Σ.Ε. από τη συγκρότηση της σχετικής ομάδας εργασίας, παρ’ όλο που το νομικό πλαίσιο μας καθιστά θεσμικούς συνομιλητές με το αρμόδιο Υπουργείο για θέματα θήρας.
Πως είναι δυνατόν σε τόσο βασικά θέματα όπως η αναθεώρηση της νομοθεσίας περί θήρα, που αφορά τουλάχιστον 230.000 πολίτες, να μην προβλέπεται εκπροσώπησή τους στη σχετική Επιτροπή:

Η απάντηση είναι μία:
Α) Γιατί εξ’ αντικειμένου, γίνεται ορατό ότι υπάρχει ειλημμένη απόφαση για την κατάργηση του θεσμικού ρόλου και στη συνέχεια τη διάλυση των αναγνωρισμένων και συνεργαζόμενων – βάσει της σημερινής νομοθεσίας – Κυνηγετικών οργανώσεων! Θεσμικός ο ρόλος τους, εκ του οποίου πηγάζει η μεγάλη τους δύναμη και αποτελεσματικότητα και η τεράστια συμβολή τους με έργα και όχι με λόγια στην προστασία του περιβάλλοντος.
Β) παράλληλα διότι, η δηλωμένη πρόθεση του Τομέα Περιβάλλοντος του Υ.Π.Ε.Κ.Α. στα πλαίσια της αναθεώρησης, είναι και η τραγική συρρίκνωση της περιόδου θήρας, καθώς και η διάλυση της θηροφυλακής των Κυνηγετικών Οργανώσεων.
Γ) Εξάλλου, η σύνθεση του καταλόγου των Φορέων που κλήθηκαν από το Υ.Π.Ε.Κ.Α. να συμμετέχουν στη διαβούλευση (μεταξύ των οποίων υπάρχουν και αρκετοί φορείς με δεδηλωμένες αντικυνηγετικές θέσεις), καθιστά τη διαδικασία ετεροθαλή και με πρόδηλες σκοπιμότητες εις βάρος της κυνηγετικής δραστηριότητας.
Δ) Κατάπληξη προκαλεί και η εξομοίωση των θεσμικών κυνηγετικών οργανώσεων με τους διάφορους «παρασυλλόγους», παρά τη νομολογία του ΣτΕ, η οποία αναγνωρίζει μόνο στις συνεργαζόμενες Κυνηγετικές Οργανώσεις το ρόλο του διαχειριστή της φύσης και του περιβάλλοντος για λόγους δημοσίου συμφέροντος!

 

Η πρότασή της Κ.Σ.Ε, για την Αναμόρφωση της Δασικής Νομοθεσίας σε ό,τι αφορά τη θήρα, είναι απλή, συγκεκριμένη και αμετακίνητη:
Εάν ο Τομέας Περιβάλλοντος του Υ.Π.Ε.Κ.Α. έχει αυτούς τους σκοπούς αλλά θέλει να ακούσει τους εκπροσώπους 230.000 πολιτών, δεν έχει παρά αύριο κιόλας να συμπεριλάβει την Κ.Σ.Ε. στη σχετική ομάδα εργασίας.
Πρέπει να τονίσουμε με ιδιαίτερη έμφαση ότι:
–    Το νομοθετικό πλαίσιο περί θήρας, στο βαθμό που ήταν απαραίτητο, έχει ήδη απόλυτα «εκσυγχρονιστεί». Η περαιτέρω αναμόρφωσή του, δεν κατανοούμε ποια αναγκαιότητα θα εξυπηρετήσει, ιδιαίτερα όταν στο Δασικό Κώδικα υπάρχουν ειδικές εξουσιοδοτικές διατάξεις, οι οποίες έδωσαν και δίνουν τη δυνατότητα ρύθμισης όλων των παραμέτρων που αφορούν την αειφορική διαχείριση του φυσικού, ανανεώσιμου πόρου που ονομάζεται Θήραμα. Οι όποιες αναγκαίες επεκτάσεις, νέες ενέργειες και παρεμβάσεις που θα οραματιστεί να πράξει το0 αρμόδιο Υπουργείο, η περιφερειακή Αποκεντρωμένη Διοίκηση ή οι Κυνηγετικές Οργανώσεις, μπορούν κάλλιστα να υλοποιηθούν εφαρμόζοντας της υφιστάμενη νομοθεσία.
–    Εάν όμως το Υπουργείο επιμένει στην αναθεώρηση της νομοθεσίας για το κυνήγι, είναι πρόδηλα απαραίτητη η συμπλήρωση της ομάδας εργασίας, με εκπροσώπους της Κ.Σ.Ε., προκειμένου η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος να διευκολυνθεί από την άρτια επιστημονική γνώση, την εμπειρία και το αποδεδειγμένο ενδιαφέρον της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος.
–    Επιπροσθέτως, η συμμετοχή της Κ.Σ.Ε. είναι απαραίτητη διότι θα αποφευχθεί η μονομερής και υποκειμενική αντιμετώπιση των χρηστών της υπαίθρου και ιδιαίτερα των κυνηγών, φαινόμενο που βιώσαμε κατ’ επανάληψη στο πρόσφατο παρελθόν.

 

 

2.    Ο κίνδυνος των Ζωνών Ειδικής Προστασίας (Ζ.Ε.Π.)
Με την Κ.Υ.Α. που υπογράφτηκε το 2010 και είχε ως περιεχόμενο την διαδικασία χαρακτηρισμού των Ζωνών Ειδικής προστασίας, φάνηκε καθαρά η πρόθεση του Υ.Π.Ε.Κ.Α. να περικόψει το κυνήγι. Η ΚΣΕ έδωσε τεράστιο αγώνα για να απαλειφθούνε όλες οι ατεκμηρίωτες απαγορεύσεις.
Ο αγώνας δυστυχώς δεν τελειώνει εδώ. Με αφορμή και πρόσχημα την έκδοση νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης για εφαρμογή οριζόντιων μέτρων στις Ζ.Ε.Π., το Υ.Π.Ε.Κ.Α. επιχειρεί και πάλι να αλλάξει ριζικά την υφιστάμενη νομοθεσία για το κυνήγι στο 1/3 περίπου της χώρας, με πληθώρα αυθαίρετων περικοπών και περιορισμών.
Πρόκειται για απαγορεύσεις και περιορισμούς που δεν υπάρχουν σε καμιά άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αγνοούν το Ευρωπαϊκό δίκαιο, τις θέσεις και αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου, την ανάγκη της ενίσχυσης της πραγματικής οικονομίας και το τεράστιο έργο των Κυνηγετικών Οργανώσεων στη φύση και το περιβάλλον!

 

Οι συντάκτες της Κ.Υ.Α. απορρίπτουν μονίμως τις τεκμηριωμένες προτάσεις της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος και απλά υιοθετούν και προωθούν, επιδιώξεις, προτιμήσεις και συμφέρονται που αναφύονται στις τάξεις των Μ.Κ.Ο.
Ποιος όμως έδωσε σε όλες αυτές τις Μ.Κ.Ο. που εξασφαλίζουν τον πακτωλό των προγραμμάτων από το δημόσιο, την εντολή να υποκαθιστούν την Πολιτεία;
Στην σημερινή εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, που ο κόσμος δεν ξέρει τι τον περιμένει αύριο ή πως θα ρυθμίσει τη ζωή του, ποιος έχει το δικαίωμα να στερεί από την πραγματική οικονομία πάνω από δύο δισεκατομμύρια ευρώ που δαπανώνται ετησίως για την κυνηγετική δραστηριότητα;

 

Το σχέδιο της συγκεκριμένης Κ.Υ.Α. όπως έχει γίνει γνωστό, χαρακτηρίζεται από:
Α) ατεκμηρίωτη περικοπή της περιόδου του κυνηγίου των υδροβίων (λήξη 31 Ιανουαρίου), της ορεινής πέρδικας, του χρόνου θήρας κατά τη διάρκεια της ημέρας και τη θέσπιση περαιτέρω περικοπών σε όλα τα είδη ανάλογα με την ανεξέλεγκτη διάθεση του Υπουργού.
Β) πλήρη νομική σύγχυση με υφιστάμενες, καταργούμενες και τροποποιούμενες διατάξεις, οι οποίες συχνά αλληλοκαλύπτονται αντιφάσκοντας.
Γ) την πρόβλεψη σωρείας χρονοβόρων, ατελέσφορων και ανεξέλεγκτων διαδικασιών δεσμεύσεις αγνώστου χρονικού ορίζονται, δημιουργώντας δεσμεύσεις προς την  Ε.Ε. που θα οδηγήσουν σε σίγουρη καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Δ) το στήσιμο μιας ακόμα τεράστιας βιομηχανίας… ορνιθολογικών μελετών, έναντι αδρώς αμοιβής των «μελετητών». Συγκεκριμένα, για χίλιες διακόσιες και πλέον περιπτώσεις δραστηριοτήτων και έργων, διαφορετικής δυναμικότητας, πέραν της μέχρι τώρα υφιστάμενης διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης, προστίθεται η εκπόνηση και έγκριση ορνιθολογικής έκθεσης, προκαταρκτικής ορνιθολογικής μελέτης ή ειδικής ορνιθολογικής μελέτης, κατά την υποκειμενική κρίση των αρμοδίων υπηρεσιών στο 30% του ελληνικού εδάφους.

 

 

3.    Νόμος για την Βιοποικιλότητα
Σε αυτόν τον Νόμο, το Υ.Π.Ε.Κ.Α. υιοθέτησε τις προτάσεις των 10 μεγάλων Μ.Κ.Ο., που έσπευσαν να «περιστοιχίσουν» την κα. Υπουργό και να της… υποβάλλουν το σχέδιο νόμου, πριν καλά-καλά αναλάβει καθήκοντα!
Ο Νόμος αυτός, που ουσιαστικά συντάχθηκε από τις Μ.Κ.Ο., σε κανένα του άρθρο δεν αναφέρει τις αιτίες που προκαλούν την απώλεια της βιοποικιλότητας, οπότε και δεν προτείνει τίποτε το ουσιαστικό ή συγκεκριμένο που να συνδέεται με αυτές. Παραδόξως όμως, διατυπώνει προτάσεις περιορισμού ανθρώπινων δραστηριοτήτων, μεταξύ αυτών και του κυνηγίου, χωρίς να τις συνδέει με το προς προστασία αντικείμενο.

 

Χαρακτηριστικά, ελάχιστες γραμμές αφιερώνει στο θέμα της βασικής σχέσης της γεωργίας και της εκάστοτε αγροτικής πολιτικής με την βιοποικιλότητα, αγνοώντας το γεγονός ότι οι επιδοτούμενες μονοκαλλιέργειες, η υπεράντληση υδάτων, η χρήση αγροχημικών κ.λπ. αποτελούν το κυριότερο αίτιο της απώλειας της βιοποικιλότητας.
Με αυτήν την πολιτική, δεν εξασφαλίζεται σωστή παρέμβαση για την ανάσχεση της απώλειας της βιοποικιλότητας, αντίθετα με την επίσημα διακηρυγμένη θέση της Ε.Ε. Επομένως, με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγηθούμε σε μείωση των πληθυσμών των ειδών, μείωση που θα σημάνει το τέλος του κυνηγίου.
Και βέβαια, δεν θα μπορούσε από ένα νομοσχέδιο που… «επιμελήθηκαν» οι 10 μεγαλύτερες περιβαλλοντικές Μ.Κ.Ο., να απουσιάζουν οι ρυθμίσεις που θα εξασφαλίζουν την «προικοδότηση» και την επιβίωση αυτών των οργανώσεων, μέσω… των μελετών και της παχυλά αμοιβόμενης επιστημονικής έρευνας.
Προφανής επιδίωξη του υπουργείου είναι να αναγάγει τις Μ.Κ.Ο. σε βασικούς ρυθμιστικούς παράγοντες της προστασίας και της διαχείρισης του περιβάλλοντος, επιβάλλοντας θεσμικά:
–    την σύμφωνη γνώμη τους επί παντός επιστητού
–    την τοποθέτηση εκπροσώπων τους στους Φορείς Διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών
–    την επιβολή μελετών και ερευνών που θα διεξάγονται και θα ελέγχονται από μελετητές των Μ.Κ.Ο.
–    την πλήρη υιοθέτηση της κινδυνολογίας και των υποεκτιμήσεων αυτών των οργανώσεων σε ό,τι αφορά την κατάσταση των ειδών και των ενδιαιτημέτων τους.

 

Η ύπαιθρος υπάρχει μόνο για τις Μ.Κ.Ο. οι οποίες ανάγονται σε ρυθμιστές των πάντων.
Εάν σήμερα με την παρούσα δηλωμένη αντικυνηγετική θέση του Υ.Π.Ε.Κ.Α. επιχειρηθεί αναθεώρηση της νομοθεσίας για τη θήρα, αυτό θα σημάνει την ταφόπλακα του κυνηγίου.
Αυτή τη στιγμή, συνάδελφε κυνηγέ, ο ρόλος σου είναι καθοριστικός και απολύτως απαραίτητος! Όλοι μαζί συντονισμένα, με στρατηγική κάτω από την ομπρέλα των κυνηγετικών οργανώσεων θα πρέπει να δώσουμε τη μάχη των μαχών για να σώσουμε το κυνήγι!!!

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook39
Instagram2k
error: Content is protected !!
Scroll to Top