η ΛΥΣΣΑ ξανάρχεται Φόβος για επιδημία

Συναγερμός έχει σημάνει στο ΥΠΕΚΑ και το ΥΠΑΑΤ μετά την εμφάνιση και την επιβεβαίωση περιστατικού λύσσας σε άτομο κόκκινης αλεπούς στην περιοχή Καστοριάς

Συναγερμός έχει σημάνει στο ΥΠΕΚΑ και το ΥΠΑΑΤ μετά την εμφάνιση και την επιβεβαίωση περιστατικού λύσσας σε άτομο κόκκινης αλεπούς στην περιοχή του Δημ. Διαμερίσματος Παλαιοκάστρου, του Δήμου Βοίου. Για το θέμα συνεδρίασε η ορισθείσα επιτροπή, για την αξιολόγηση της πορείας του προγράμματος και τη λήψη συμπληρωματικών μέτρων, από τις αρμόδιες κτηνιατρικές και λοιπές υπηρεσίες, στην εν λόγω περιοχή αλλά και την πιθανή επέκταση του προγράμματος σε όλη την επικράτεια.

 

Αναμεταξύ των άλλων αποφασίστηκε να ενημερωθούν οι Δασικές Υπηρεσίες των αποκεντρωμένων Διοικήσεων και οι Κυνηγητικές Οργανώσεις, για την ανάγκη απρόσκοπτης και συστηματικής υλοποίησης του προγράμματος ώστε να αποτραπεί η διαφυγή της ζωονόσου σε άλλες περιοχές με την ανάληψη των προβλεπόμενων ενεργειών στα πλαίσια του άρθρου 8 της ΚΥΑ 1604/45066/11-4-2012 και ειδικότερα:.

1. Να οριστεί εκπρόσωπός τους, για κάθε εμπλεκόμενη στην υλοποίηση του προγράμματος δασική υπηρεσία (και να ακολουθήσει η άμεση κοινοποίηση στο email [email protected])

2. Να συνεργαστούν άμεσα οι δασικές με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες της οικείας περιφερειακής ενότητας , για την εφαρμογή των προβλεπόμενων μέτρων και την έγκαιρη ολοκλήρωση του προγράμματος επιτήρησης της Ζωονόσου.

3. Να γνωστοποιείται στα πλαίσια των ασκούμενων αρμοδιοτήτων τους, η υποχρέωση εμβολιασμού των ζώων συντροφιάς και κυρίως των ποιμενικών και κυνηγετικών κυνών, υποχρέωση που πρέπει να τονιστεί εγγράφως στους τοπικούς φορείς, τους κυνηγετικούς συλλόγους και την Κυνηγετική Ομοσπονδία. Επισημαίνουμε ότι έχει ιδιαίτερη σημασία το εύλογο χρονικό διάστημα (του ενός περίπου μηνός μετά τον εμβολιασμό), για την απόκτηση αντισωμάτων από τους εμβολιασμένους κύνες .

4. Για την στα πλαίσια των ασκούμενων αρμοδιοτήτων τους, ενημέρωση του πληθυσμού που δραστηριοποιείται στο δασικό χώρο, για την εμφάνιση περιστατικού λύσσας, για τις επιπτώσεις της ζωονόσου στα οικόσιτα και στους ίδιους, τα μέτρα προφύλαξης τους, καθώς και την ανάγκη συμβολής στην υλοποίηση του προγράμματος και στη συλλογή των δειγμάτων .

5. Για την περαιτέρω συνεργασία με τους τοπικούς κυνηγετικούς συλλόγους και την κυνηγετική ομοσπονδία που λειτουργούν στην περιοχή αρμοδιότητάς τους, για τη λήψη συμπληρωματικών μέτρων τοπικού χαρακτήρα (συντονισμός δειγματοληψιών, τοποθέτηση πινακίδων, ενημερωτικές συγκεντρώσεις, διανομή φυλλαδίων, κλπ).

6. Για τη συγκρότηση σε κάθε εμπλεκόμενη δασική υπηρεσία συνεργείων δίωξης, κατά τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος, τα οποία θα συγκροτηθούν κατά τα σχετικώς προβλεπόμενα στον Δασικό Κώδικα και σύμφωνα με όσα καθορίσαμε στο αριθμ. 170778/1584/7-6-2012 έγγραφό, της υπηρεσίας, για τους σκοπούς του προγράμματος. Σε κάθε συνεργείο θα συμμετέχει ένας (1) δασικός υπάλληλος, ένας (1) ιδιωτικός φύλακας θήρας της τοπικής κυνηγετικής οργάνωσης (Συλλόγου ή Ομοσπονδίας) και μέχρι δύο (2) κυνηγοί, οι οποίοι δύναται να φέρουν τα όπλα τους. Μετά τη συγκέντρωση των δειγμάτων που απαιτούνται σύμφωνα με το πρόγραμμα, η λειτουργία των συνεργείων αναστέλλεται.
Οι περιπολίες των συνεργείων θα διεξάγονται προγραμματισμένα με το συντονισμό της οικείας Δασικής Υπηρεσίας, μετά από συνεννόηση των εμπλεκόμενων φορέων και σε συνεργασία με τις αρμόδιες Κτηνιατρικές Αρχές. Η κίνησή τους θα γίνεται με οχήματα των δασικών υπηρεσιών ή των κυνηγετικών οργανώσεων, ανάλογα με τη σχετική δυνατότητά τους, κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλά και κατά τις νυχτερινές ώρες. Τα συνεργεία είναι αρμόδια για τη συλλογή των νεκρών άγριων θηλαστικών σύμφωνα με τη διαδικασία που καθορίζεται στην Κ.Υ.Α. καθώς και τον εντοπισμό ζωντανών λυσσύποπτων ζώων. Στην περίπτωση εντοπισμού τέτοιων περιστατικών επιτρέπεται η χρήση όπλου, όπως ορίζεται στην Κ.Υ.Α.

7. Πέραν των οριζόμενων στην προηγούμενη παράγραφο και δεδομένου ότι διανύουμε την κυνηγετική περίοδο, είναι επιτρεπτή η ενεργητική συλλογή δειγμάτων (ατόμων κόκκινης αλεπούς) με τη χρήση όπλου, από τα συνεργεία που συγκροτούνται με βάση το υπ. αριθμ. 170778/1584/7-6-2012 έγγραφό της υπηρεσία για τους σκοπούς της ΚΥΑ 1604/45066/11-4-2012 (ΦΕΚ 1273/Β΄). Οι Δ/νσεις Δασών μετά Δασαρχείων θα συντονίσουν τα οικεία Δασαρχεία για την υλοποίηση του προγράμματος και τη συλλογή δειγμάτων από όλη την περιοχή ευθύνης τους.

 

 

– περιπολίες μικτών συνεργείων θα διεξάγονται προγραμματισμένα με το συντονισμό της οικείας Δασικής Υπηρεσίας

 

 

– είναι επιτρεπτή η ενεργητική συλλογή δειγμάτων (ατόμων κόκκινης αλεπούς) με τη χρήση όπλου, από τα συνεργεία που συγκροτούνται

 

Επιμέλεια: Λευτέρης Κακαβούλης

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook39
Instagram2k
error: Content is protected !!
Scroll to Top