3_methodoi_skopefsis

Οι 3 βασικές τεχνικές σκόπευσης

Υπάρχουν αυτοδίδακτοι σκοπευτές και κυνηγοί οι οποίοι με τα χρόνια ριξίματος και εμπειρίας έχουν μεγάλες επιτυχίες, χρησιμοποιώντας ασυναίσθητα και δουλεύοντας ενστικτωδώς μία από τις μεθόδους.

Αν ο σκοπευτής–ταλέντο δεν εκπαιδευτεί καθόλου ή εκπαιδευτεί λάθος, δεν θα φθάσει ποτέ κοντά στην τελειότητα. Θα μείνει μόνο με το χάρισμα που τον προίκισε η φύση, φθάνοντας μέχρι έναν βαθμό επιτυχίας. Όμως δεν θα εξελιχθεί και δεν θα μάθει ποτέ τα όριά των δυνατοτήτων του.
Σε πρόσφατο σεμινάριο προπονητών για κυνηγετικό όπλο που παρακολούθησα στο Λούτον της Αγγλίας, διαπίστωσα τις δυσκολίες που έχουν και οι κυνηγοί άλλων χωρών στο να μάθουν να χρησιμοποιούν σωστά μια σκοπευτική μέθοδο όταν ντουφεκάνε.

Ας γνωρίσουμε, λοιπόν, τις τρεις σκοπευτικές μεθόδους που χρησιμοποιούνται για να ρίξουμε σωστά σε έναν κινούμενο στόχο στο χώρο. Ανεξαρτήτως αν αυτός είναι πουλί ή πήλινος δίσκος κυνηγετικής σκοποβολής, οι κύριες τεχνικές που πρέπει να γνωρίζει κάποιος είναι τρεις. Αυτές βέβαια αφορούν στόχους που κινούνται με κάποια γωνία προς τον κυνηγό ή σκοπευτή, δηλ. είναι λοξοί απομακρυνόμενοι, λοξοί εισερχόμενοι και κάθετες τραβέρσες από αριστερά προς δεξιά και από  δεξιά προς αριστερά. Για τους στόχους που απομακρύνονται ίσια από εμάς, εκεί απαιτείται η ίσια, κατ’ ευθείαν πάνω στο σωστό σημείο,  ντουφεκιά και η οποία στο Sporting (τη κυνηγετική σκοποβολή)ονομάζεται Spot Shooting.

Οι τρεις μέθοδοι

Όπως σε κάθε τεχνικό τομέα έτσι και στον τομέα της κυνηγετικής σκοποβολής και κατ’ επέκταση στο κυνήγι, υπάρχει τεχνική ορολογία των μεθόδων βολής, όπως αυτές είναι γνωστές διεθνώς και βέβαια διδάσκονται στις σχολές κυνηγών-σκοπευτών. Οι κύριες λοιπόν μέθοδοι είναι τρεις και είναι γνωστές με την τεχνική ορολογία τους:
1.    Μέθοδος SWING THROUGH
2.    Μέθοδος PULL AWAY
3.    Μέθοδος MAINTAINED LEAD
Αυτές οι τρεις κύριες μέθοδοι (γιατί υπάρχουν και δευτερεύουσες) έχουν μελετηθεί και αναπτυχθεί από δασκάλους και σκοπευτές του εξωτερικού, επαγγελματίες που έχουν αναλώσει τη ζωή τους πάνω σε αυτά. Συνεπώς δεν επιδέχονται αμφισβήτηση από κανέναν. Απεναντίας, γίνονται συνεχώς προσπάθειες εξέλιξης της τεχνικής στο βαθμό που δεν αλλοιώνεται ο κορμός της. Διότι ο κορμός ή αλλιώς η βάση κάθε τεχνικής, χρησιμοποιείται από όλες τις μεγάλες σχολές των προηγμένων σκοπευτικά χωρών. Με αυτές έχουν κατακτηθεί όλες οι μεγάλες διακρίσεις επιφανών σκοπευτών, σε παγκόσμιο επίπεδο, πάνω στην κυνηγετική και αθλητική σκοποβολή του πήλινου στόχου.

Η σημασία της σωστής εκπαίδευσης

Βλέπουμε πολλές φορές από βιντεοκασέτες ή από ταξίδια που κάνουμε στο εξωτερικό, όπου ίσως μερικοί επισκέπτονται και σκοπευτήρια κυνηγετικής σκοποβολής, το επίπεδο των ξένων κυνηγών και σκοπευτών. Την τεχνική που διαθέτουν σε στάση, σε επώμιση, σε κίνηση προς το δίσκο ή το πουλί, τη μεθοδολογία που διαφαίνεται στο ρίξιμό τους, αν μπορεί κάποιος βέβαια να τη διακρίνει. Τίποτα από όλα αυτά δεν είναι τυχαίο. Όλοι αυτοί έχουν εκπαιδευτεί από κάποιους δασκάλους για να τα κάνουν σωστά, για να μην κάνουν λάθη, να μη δημιουργήσουν κακές συνήθειες και ελαττώματα που δεν φεύγουν εύκολα.

SWING THROUGH

Να επανέλθουμε όμως στις τρεις κύριες μεθόδους της κυνηγετικής σκοποβολής στον κινούμενο στόχο και να ξεκινήσουμε από την πρώτη που είναι η κλασική κίνηση του SWING THROUGH και η παλαιότερη.
Αποτελεί την εξέλιξη της μεθόδου του διάσημου Άγγλου Robert Churchill ο οποίος πέθανε το 1958 και διατηρούσε μία από τις πρώτες σχολές που είχαν ιδρυθεί, προπολεμικά ακόμη, στην Αγγλία. Η τεχνική της μεθόδου Swing Through βασίζεται στην κίνηση του όπλου που έρχεται πίσω από το πουλί ή το δίσκο και με ταχύτητα μεγαλύτερη φθάνει τον στόχο και τη χρονική στιγμή που τον περνάει, πατάει ο σκοπευτής τη σκανδάλη συνεχίζοντας βέβαια την κίνησή του.

PULL AWAY

Στη δεύτερη μέθοδο PULL AWAY, το όπλο έρχεται πάνω στο στόχο τη στιγμή που επωμίζεται, τον ξεπερνάει επιταχύνοντας την κίνηση του όπλου και ο σκοπευτής πατάει συνεχίζοντας την κίνησή του.

ΜAINTAINED LEAD

Στην τρίτη μέθοδο, γνωστή ως ΜAINTAINED LEAD, το όπλο βρίσκεται συνεχώς μπροστά από το στόχο, κινείται με την ταχύτητα του στόχου διατηρώντας την προσκόπευση τη στιγμή που ανεβαίνει και μόλις το κοντάκι κουμπώσει το ζυγωματικό, πατιέται η σκανδάλη, με συνέχιση πάντα της κίνησης.
Αυτή η μέθοδος η οποία είναι και η πιο σύγχρονη, αποτελεί τη βάση της τεχνικής που διδάσκει ο επιφανής άγγλος σκοπευτής και δάσκαλος John Bidwell στη σχολή του στο Suffolk. Απαιτεί πολύ καλή σχέση σκοπευτού-στόχου, μια σχεδόν ταύτιση κινήσεων θα έλεγα και υψηλό βαθμό εμπιστοσύνης και αποφασιστικότητας τη στιγμή του πατήματος της σκανδάλης.

Η διόφθαλμη σκόπευση

Βασικό στοιχείο και για τις τρεις μεθόδους είναι η εκμάθηση της διόφθαλμης σκόπευσης. Χωρίς αυτό, είναι μάταιο να προσδοκάμε εντυπωσιακά αποτελέσματα.
Η περιφερειακή όραση και ο έλεγχος του πεδίου που κινείται ο στόχος μας, θα βοηθήσουν στη σωστή εφαρμογή της μεθόδου που μας ταιριάζει. Θα πρέπει πάντα ο κυνηγός ή ο σκοπευτής να ελέγχει μόνο με τη περιφερειακή του όραση το κινούμενο όπλο του και τα μάτια του να είναι εστιασμένα πάντα στο στόχο. Η αλλαγή της εστίασης, το παίξιμο των ματιών από στόχο-στόχαστρο και στόχαστρο-στόχο, θα επιφέρουν τη μοιραία καθυστέρηση στο πάτημα της σκανδάλης και την αποτυχία.
Είναι τρομακτική η διαπίστωση από κάποιον που ξέρει τι πρέπει να κάνει, όταν βλέπει ότι η επιτυχία από την αποτυχία απέχουν όσο το πάχος μιας τρίχας.

Τις επιλέγουμε ενστικτωδώς

Ο επί χρόνια αρχιδάσκαλος (προϊστάμενος εκπαίδευσης) του σχολείου της HOLLAND & HOLLAND στην Αγγλία, ο Ken Davies, έλεγε σε ένα σεμινάριο ότι υπάρχουν αυτοδίδακτοι σκοπευτές και κυνηγοί οι οποίοι με τα χρόνια ριξίματος και εμπειρίας έχουν μεγάλες επιτυχίες, χρησιμοποιώντας ασυναίσθητα και δουλεύοντας ενστικτωδώς μία από τις μεθόδους, χωρίς να μπορούν να πουν με σιγουριά ποια από όλες. Σε αυτό εγώ θα προσθέσω και το εξής: Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συχνά καλοί σκοπευτές-ταλέντα και αυτοδίδακτοι δεν μπορούν να αναλύσουν τον τρόπο και τη μέθοδο που ντουφεκάνε, ούτε βέβαια και να τη διδάξουν σε κάποιον άλλον. Όταν τους ζητάς να σου πουν με λεπτομέρειες πώς λειτουργεί ενστικτωδώς το μυαλό και το σώμα, πετυχαίνοντας μία βολή που μόλις έκαναν, εκεί αδυνατούν, δυσκολεύονται και πολλές φορές λένε ασάφειες και αοριστίες.

Το ταλέντο θέλει δουλειά

Κάτι τέτοιο, βέβαια, εκλαμβάνεται ως υπεροψία και άρνηση βοήθειας προς εκείνον που ρωτάει, όμως αυτό ελάχιστες φορές συμβαίνει. Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούν να διδάξουν αυτό που κάνουν.
Πρέπει να ξέρετε ότι το ταλέντο που μπορεί να διαθέτει κάποιος κυνηγός ή σκοπευτής με το όπλο και τη σκόπευση, αποτελεί μια πολύ καλή βάση για να κτίσει πάνω της ο εκπαιδευτής το οικοδόμημα που λέγεται «άριστος σκοπευτής». Αν αυτό το ταλέντο δεν εκπαιδευτεί καθόλου ή εκπαιδευτεί λάθος, δεν θα φθάσει ποτέ κοντά στην τελειότητα. Θα μείνει μόνο με το χάρισμα που τον προίκισε η φύση, φθάνοντας μέχρι έναν βαθμό επιτυχίας. Όμως δεν θα εξελιχθεί και δεν θα μάθει ποτέ τα όριά των δυνατοτήτων του.

Η κορυφή απαιτεί ταπεινότητα

Ακόμη όμως και εκείνοι που δεν είναι φυσικά ταλέντα, όπως οι περισσότεροι από εμάς, υπάρχει η δυνατότητα να εξελιχθούν σε πολύ καλούς σκοπευτές αν διδαχθούν σωστά την τεχνική και δουλέψουν πολύ με αγάπη και μεράκι κάτω από ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα. Όταν αγαπάς με πάθος αυτό που κάνεις, είσαι έτοιμος να θυσιάσεις τα πάντα γι’ αυτό. Είσαι έτοιμος να πολεμήσεις τα παλιά ελαττώματα, τις κακές συνήθειες και τη μάστιγα του εγωισμού. Είσαι έτοιμος να κατέβεις χαμηλά, να γίνεις ταπεινός για να μάθεις σωστά. Όλα αυτά, όμως, προϋποθέτουν «να τα ‘χεις βρει με τον εαυτό σου» και να είσαι αποφασισμένος να πας μαζί του το ταξίδι στα όρια. Τότε και μόνον τότε θα μπορεί κάποιος να νιώσει βαθιά μέσα του τη φράση: «Ζώντας για να ρίχνεις προς την τελειότητα».

Νομίζω και φαντάζομαι

Αλήθεια πόσοι άνθρωποι στη ζωή έχουν τελειοποιήσει μια αγαπημένη τους δραστηριότητα; Έχετε αναρωτηθεί ποτέ; Μήπως τελικά φεύγουν από αυτή τη ζωή ΝΟΜΙΖΟΝΤΑΣ ότι έχουν εξελιχθεί σε αυτό; Μήπως υπάρχουν και άλλα τεχνικά στοιχεία στον τρόπο που χειρίζονται το όπλο, που επωμίζουν, που σκοπεύουν, που ντουφεκάνε και όλα αυτά βρίσκονται κρυμμένα κάπου πιο βαθιά, όπου οι ίδιοι από μόνοι τους δεν μπορούνε να πάνε;
Λέω μήπως…

Του Μπάμπη Αιγινήτη

 

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook39
Instagram2k
error: Content is protected !!
Scroll to Top