Ξεκολλήστε τα «διάσημα» αυτοκόλλητα

Γιατί αν για το apache αισθάνθηκα χαρά όταν το κράτησα στα χέρια μου, τότε μόνο ως θαύμα μπορούσα να χαρακτηρίσω τον τρόπο που κολύμπησα πρώτη φορά, φορώντας τις ολοκαίνουργιες λεπίδες xx-one, ελληνικής κατασκευής, στα πόδια μου.

Του Γιάννη Δρόσου

Η ελληνική απάντηση στα είδη υποβρύχιου ψαρέματος

Η θαλασσινή παράδοση και το μεράκι του Έλληνα μπορούν να κάνουν θαύματα και να συναγωνιστούν μεγάλα ονόματα στην κατασκευή προϊόντων για υποβρύχιους κυνηγούς.

Η πατρίδα μας έχει μήκος ακτογραμμών ίσο με το μισό περίπου των ακτογραμμών της Αφρικανικής ηπείρου. Οι δαντελωτές παραλίες και οι αμέτρητοι κάβοι είναι ένας μεγάλος θησαυρός για τον τουρισμό αλλά και την αλιεία. Το περίεργο όμως είναι ότι σε μια χώρα με τόσο μεγάλη θαλασσινή παράδοση, τα νέα έρχονται συνήθως από άλλες χώρες. Καινούργιες τεχνικές ψαρέματος, καινούργια εργαλεία και άλλα βοηθήματα κατασκευάζονται σε άλλες χώρες και εισάγονται στην πατρίδα μας μετά από πολύ καιρό.
Γιατί συμβαίνει όμως αυτό; Γιατί όλοι κρατάμε στα χέρια μας ιταλικά, γαλλικά, αμερικανικά, ακόμη και νοτιοαφρικανικά ψαροντούφεκα; Γιατί δεν υπάρχει ούτε μία εταιρεία που να κατασκευάζει π.χ. μάσκες και φυσικά γιατί να πληρώνω για το πιο απλό ψαροντούφεκο τουλάχιστον 100 €; Πώς θα πληρώσει ένα νέο παιδί όλα αυτά τα χρήματα του εξοπλισμού και τελικά μήπως απομακρύνουμε τους νέους ανθρώπους από το χώρο;

Ιταλική αναγέννηση

Σε παλαιότερο τεύχος είχα αναφερθεί στη χαρά μου όταν έπιασα στα χέρια μου το θρυλικό πλέον apache της ιταλικής Cressi sub. Ένα τουφέκι που με τα σημερινά δεδομένα έχει ξεπεραστεί κατά πολύ. Βλέπετε, δεν έχει υψηλό design και αισθητική. Ωστόσο, για την εποχή του ήταν ό,τι πιο πρωτοποριακό. Τολμώ να πω ότι άλλαξε τον τρόπο που ψάρευε ο κόσμος. Έδωσε την ευκαιρία για την ανάπτυξη νέων τεχνικών που γέμισαν τα ψυγεία με ψάρια.
Σε αυτό το τεύχος θα ασχοληθούμε με τις ελληνικές εταιρείες κατασκευής προϊόντων για το υποβρύχιο ψάρεμα. Φυσικά δεν μιλάμε για μεγάλες πολυεθνικές αλλά για μικρές εταιρείες που δημιουργήθηκαν όχι από κάποιους επιδέξιους managers αλλά από φίλους ψαροκυνηγούς που θέλησαν να καλύψουν αυτό το κενό. Έτσι, κάπου εκεί, η ελληνική ψαροσύνη συνάντησε το οξύ πνεύμα του μάστορα και άρχισαν να γίνονται θαύματα.

carbon, made in Greece

Γιατί αν για το apache αισθάνθηκα χαρά όταν το κράτησα στα χέρια μου, τότε μόνο ως θαύμα μπορούσα να χαρακτηρίσω τον τρόπο που κολύμπησα πρώτη φορά, φορώντας τις ολοκαίνουργιες λεπίδες xx-one, ελληνικής κατασκευής, στα πόδια μου. Μέχρι εκείνη τη στιγμή φορούσα βατραχοπέδιλα κορυφαίας ιταλικής εταιρείας και θεωρούσα ότι δεν υπήρχε κάτι καλύτερο. Το ίδιο και ο φίλος μου, ο Γιώργος, που ψαρεύουμε μαζί. Κάποια μέρα, όμως, ο Γιώργος μου ζήτησε χρήματα για να μου πάρει όχι πλέον βατραχοπέδιλα αλλά λεπίδες. Δεν είχα καταλάβει καλά τι ακριβώς θα μου αγόραζε, αλλά εγώ του έδωσα τα χρήματα. Την επόμενη μέρα ήρθε κρατώντας στα χέρια τα πέδιλα που είχαν διπλάσιο μήκος από τα δικά μου, ήταν απίστευτα λεπτά και δεν ήταν κατασκευασμένα από λάστιχο αλλά από υαλονήματα. Ήταν τόσο λεπτά που ακόμη και το φως τα διαπερνούσε. Απίστευτο!

Χαρά και περηφάνια

Δεν κρατιόμασταν να πάμε να τα φορέσουμε στη θάλασσα. Τελικά, μετά από μια μικρή περίοδο προσαρμογής, τα νέα αυτά πέδιλα άλλαξαν πάλι τον τρόπο που ψαρεύαμε. Πλέον όχι μόνο τα μέτρα έρχονταν πιο εύκολα αλλά συνολικά όλη η κίνηση μέσα στο νερό είχε αλλάξει οριστικά. Δεν θα μπορούσα ποτέ να βουτήξω στο νερό με τα παλιά μου λαστιχένια πέδιλα. Αυτή τη φορά, η χαρά μου ήταν διπλή. Από τη μια για τα καινούργια πέδιλα και από την άλλη –χαρά και περηφάνια μαζί– που ήταν φτιαγμένα από ελληνικά χέρια.

demka… χωρίς αυτοκόλλητα

Μια άλλη ελληνική εταιρεία που ασχολείται με την κατασκευή ψαροντούφεκων είναι η γνωστή demka. Η εταιρεία που για περισσότερα από 20 χρόνια κατασκευάζει ψαροντούφεκα και τα ανταλλακτικά τους, έχει να επιδείξει μια πλούσια γκάμα προϊόντων που καλύπτουν σχεδόν όλα τα είδη υποβρύχιου ψαρέματος. Πιο συγκεκριμένα, η demka, η μόνη εταιρεία που έχει διασφάλιση προϊόντων ISO 9001, κατασκευάζει πέντε σειρές ψαροντούφεκων σε διάφορα μήκη και κατηγορίες ανάλογα με το επίπεδο του κυνηγού. Τίμιες προτάσεις, με υψηλή ποιότητα κατασκευής και απόλυτη ευθυβολία, τα ψαροντούφεκα αυτά μπορεί να μην έχουν τρανταχτά ονόματα και διάσημα αυτοκόλλητα, ωστόσο δεν υπάρχει, για παράδειγμα, μηχανισμός σκανδάλης που να τα ανταγωνίζεται. Ένα άλλο χαρακτηριστικό, επίσης, είναι οι αναγραφόμενες τεχνικές προδιαγραφές των προϊόντων της. Έτσι, ο ενδιαφερόμενος θα ξέρει τι αγοράζει και δεν θα πλανάται από τον κάθε επίδοξο πωλητή. Αξίζει να αναφερθεί ότι και οι δύο εταιρείες εξάγουν ένα μεγάλο ποσοστό της παραγωγής τους σε τρίτες χώρες, από την Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, μέχρι τη Ρωσία και το Καζακστάν.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook39
Instagram2k
error: Content is protected !!
Scroll to Top