Μάρκα και αξία…

Αγαπητό περιοδικό, συγχαρητήρια για το πλούσιο περιεχόμενο και την καλή ενημέρωση που κάνετε στους κυνηγούς. Ήθελα να σας ρωτήσω για το όπλο που έχω.
Είναι πλαγιόκαννο 12άρι με τα εξής στοιχεία που γράφει κάτω από τις κάννες (ακολουθούν σύμβολα και αριθμοί). Επίσης, στη δεξιά κάννη γράφει CHOKE K* – 18,2 και στην αριστερή CHOKE K* – 18,2 επίσης 12-70. Θα ήθελα να ρωτήσω τη μάρκα του, τι φυσίγγια να ρίχνω (πιο πολύ για λαγό) και τι αξία μπορεί να έχει.
Ευχαριστώ

Δημήτρης Γκόπης, Αλεξανδρούπολη

Από τα στοιχεία που αποστέλλετε δεν φαίνεται ο κατασκευαστής του όπλου, το όνομα του οποίου θα έπρεπε να υπάρχει στο πάνω μέρος των καννών, στο πάνω μέρος της ρίγας ή και στα πλάγια της βάσης. Εάν εκεί δεν αναγράφεται το όνομά του, τότε πολύ πιθανό το όπλο σας να προέρχεται από μικρό κατασκευαστή που δεν έβαζε στα όπλα του το όνομά του.
Αυτό συνηθιζόταν τα προπολεμικά χρόνια στη Λιέγη του Βελγίου, απ’ όπου και προέρχεται το όπλο σας. Δεν μου αναγράφετε μήκος καννών οι οποίες πρέπει να είναι πάνω από 70 εκ. αφού είναι πλήρως (φουλ) τσοκαρισμένες και οι δύο. Η εσωτερική διάμετρος των καννών (ο αυλός) είναι 18,2 χιλ. και στις δύο, κάτι που συντελεί στην αυξημένη ανάκρουση του όπλου με τα σημερινά φυσίγγια, ενώ συνηθιζόταν στην εποχή του με τις μάλλινες τάπες και τα χαρτονάκια πάνω από την πυρίτιδα. Λόγω της παλαιότητας του όπλου, των πιέσεων που είχε τότε δοκιμασθεί (850 bars) και του στενού αυλού, είναι καλό να χρησιμοποιείτε ελαφριά φυσίγγια χαμηλών πιέσεων. Μη ρίχνετε φυσίγγια με γόμωση πάνω από 32 γραμ. σκάγια και αν θέλετε να χρησιμοποιείτε βαρύτερα φυσίγγια για το κυνήγι του λαγού, αγοράστε ένα σύγχρονο όπλο γιατί είναι κρίμα να καταστρέψετε κάτι που μπορεί να είναι και συλλεκτικό. Την τιμή του, δεν μπορώ να την προσδιορίσω αν δεν δω πρώτα σε τι κατάσταση είναι.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook39
Instagram2k
error: Content is protected !!
Scroll to Top