Κανόνας πρώτος: μαθαίνουμε τα όριά μας

Με αυτή τη νέα σειρά άρθρων θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους αναγνώστες μας για όλες τις χρήσιμες τεχνικές και τους βασικούς κανόνες που διέπουν τη σωστή και ασφαλή απόδραση στη φύση.

Του Γιώργου Μαστοράκη

Η απόδραση από την καθημερινότητα έχει γίνει τα τελευταία χρόνια ανάγκη για τον κάτοικο της πόλης. Ολοένα και περισσότερος κόσμος καταφεύγει πλέον στις εναλλακτικές μορφές δραστηριοτήτων για να βιώσει κάτι από αυτό που έχει χάσει από το σύγχρονο τρόπο ζωής: την άμεση σχέση του με τη μητέρα Φύση και τη ζωή μέσα σε αυτή.
Δυστυχώς, όμως, οι ευκολίες που παρέχονται πλέον απλόχερα από τον πολιτισμό, έχουν αποδυναμώσει τον άνθρωπο από τα πολλά επίκτητα σωματικά χαρίσματά του και τον έχουν μετατρέψει σε ένα μαλθακό ον, έρμαιο πολλές φορές των στοιχείων της Φύσης.

Η γνώση είναι δύναμη
Σκοπός λοιπόν αυτής της καινούργιας σειράς άρθρων σχετικών με την επιβίωση στη Φύση, δεν είναι άλλος από το να δοθούν τα αναγκαία στοιχεία που θα σας βοηθήσουν να κάνετε τις σωστές επιλογές για την προετοιμασία κάθε απόδρασής σας, τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης, την προμήθεια του τεχνικού εξοπλισμού, καθώς και τους τρόπους επίλυσης διαφόρων προβλημάτων επιτόπου, με πληροφορίες και συμβουλές για κάθε είδους συνθήκες, με τελικό στόχο την εξοικείωση με τα στοιχεία της Φύσης.

Απαραίτητη υπενθύμιση
Πριν προχωρήσουμε, θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε κάτι πολύ βασικό. Ο τρόπος που κάποιος εμπεδώνει και αναπαράγει κάποια πράγματα είναι διαφορετικός, αυτό σημαίνει ότι πέρα από τις όποιες συμβουλές, ο καθένας θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός στην αντίληψη και πρακτική αναπαραγωγή των όσων οδηγιών ακολουθήσουν. Προσοχή λοιπόν στη χρήση εργαλείων και των τεχνικών που θα διαβάσετε. Βασικότερος κανόνας για την επιβίωση αλλά και την εκμάθηση των τεχνικών της είναι να γνωρίζουμε τα όρια μας και τις δυνατότητές μας. Είστε έτοιμοι;

Σωστή προετοιμασία
Η σωστή προετοιμασία του ταξιδιού ξεκινάει από τη στιγμή που αποφασίζουμε την εξόρμηση και ο χρόνος που θα αφιερώσουμε για να την προετοιμάσουμε δεν πάει ποτέ χαμένος. Κάθε λεπτομέρεια είναι σημαντική. Φυσική κατάσταση και γνώσεις, επιλογή εξοπλισμού, προγραμματισμός κινήσεων και βοηθητικού σχεδίου, σε συνδυασμό πάντα με την ανάλυση των ειδικών συνθηκών και τέλος η επιλογή παρέας, είναι οι βασικές παράμετροι που θα πρέπει να μας απασχολήσουν. Αυτό ισχύει για κάθε εξόρμησή μας!

Επιλογή προορισμού
Για μια μονοήμερη βόλτα στο κοντινότερο βουνό μέχρι μια πολυήμερη αποστολή σε άλλη ήπειρο, θα πρέπει να έχουμε ξεκαθαρίσει στο μυαλό μας ποιος είναι ο σκοπός του ταξιδιού. Αναψυχή, εκπαίδευση, περιπέτεια, χαλάρωση, είναι μερικά από τα ζητούμενα. Πώς θα τα επιτύχουμε; Αρχικά με χρονικό προγραμματισμό. Πότε θέλω να πάω εκεί; Είναι εφικτό; Το κλίμα και οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι βασικό στοιχείο. Τα αξιοθέατα, η δυνατότητα ασφαλούς μετακίνησης, οι θρησκευτικοί και κοινωνικοί παράγοντες που επικρατούν, οι συνθήκες υγιεινής και οι όποιες ανάγκες εμβολιασμού καθώς και το υψόμετρο ή η επαφή με το υγρό στοιχείο, θα μας υποδείξουν τα όρια μέσα στα οποία θα πρέπει να κινηθούμε.

Φυσική κατάσταση
Αν η επιλογή μας είναι να αποχωριστούμε στο ταξίδι το αυτοκίνητο μας, τότε θα πρέπει να ρίξουμε αρκετό βάρος στον τομέα της φυσικής μας κατάστασης, ειδικά αν θα κινηθούμε με σακίδιο σε μεγάλες αποστάσεις. Η ευλυγισία του σώματος, η αερόβια ικανότητα (πνεύμονες, καρδιά), η ενδυνάμωση των μυών της πλάτης, των ποδιών και των χεριών, είναι οι τομείς που θα πρέπει να προσέξουμε. Ασκήσεις όπως το κολύμπι, το jogging, τα steps (ή οι σκάλες στην πολυκατοικία), οι κοιλιακοί, θα «ξυπνήσουν» το σώμα για να δεχτεί την καταπόνηση από την επίπονη άσκηση της κίνησης στη Φύση. Προσοχή όμως και με το μαλακό, καθώς σε αντίθετη περίπτωση παραμονεύει ο κίνδυνος μυϊκών τραυματισμών. Στον τομέα της φυσικής κατάστασης καλό θα είναι, εκτός από τις ασκήσεις σε κλειστό χώρο (σπίτι, γυμναστήριο), να ξεκινήσουμε και μερικούς περίπατους εξάσκησης, όπου εκτός από τη φυσική κατάσταση, καλλιεργούμε και την ικανότητά μας στο φυσικό προσανατολισμό, αλλά και στο να συνηθίσουμε στη χρήση του εξοπλισμού μας. 

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook39
Instagram2k
error: Content is protected !!
Scroll to Top