Ο εξοπλισμός για το υποβρύχιο κυνήγι

Σε αντίθεση με το κλασικό κυνήγι όπου ο εξοπλισμός (ρούχα, παπούτσια κ.τ.λ.) μπορεί να παραμείνει για πολλά χρόνια ο ίδιος, στο υποβρύχιο κυνήγι, σχεδόν κάθε χρόνο, πρέπει να αλλάζεις τον εξοπλισμό ή κάποιο μέρος του.

Του Γιάννη Δρόσου

Οι υποβρύχιοι κυνηγοί έχουν τη δυνατότητα να ψαρεύουν όλο το χρόνο, με εξαίρεση το Μάιο, αλλά το καλοκαίρι είναι σίγουρα, κατά κοινή ομολογία, η καλύτερη περίοδος του υποβρύχιου κυνηγιού. Αφουγκραζόμενες τους παλμούς των ψαροντουφεκάδων, οι μεγάλες εταιρείες κατασκευής υποβρύχιου εξοπλισμού παρουσιάζουν αυτή την περίοδο τα καινούργια προϊόντα τους για το καλοκαίρι που έρχεται. Όπως στις μεγάλες επιδείξεις μόδας υψηλής ραπτικής στο Μιλάνο, το Παρίσι κ.τ.λ., οι φίλοι της θάλασσας περιμένουν με ανυπομονησία να δουν και να δοκιμάσουν τις καινούργιες ιδέες των μεγάλων “οίκων” της Ιταλίας, της Γαλλίας, αλλά και της Ελλάδας, για τις στολές, τα όπλα αλλά και χρήσιμα αξεσουάρ του υποβρύχιου κυνηγού.
Σε αντίθεση με το κλασικό κυνήγι όπου ο εξοπλισμός (ρούχα, παπούτσια κ.τ.λ.) μπορεί να παραμείνει για πολλά χρόνια ο ίδιος, στο υποβρύχιο κυνήγι, σχεδόν κάθε χρόνο, πρέπει να αλλάζεις τον εξοπλισμό ή κάποιο μέρος του. Έτσι, είτε λόγω φθοράς ή ακόμη και λόγω νέων υψηλότερων απαιτήσεων, κάθε ψαροντουφεκάς δαπανά μεγάλα ποσά στην ανανέωση του εξοπλισμού του. Στολές, πέδιλα, μάσκες, σχοινιά, όπλα, βέργες, καμπάνες κ.τ.λ. είναι μόνο λίγα αξεσουάρ που χρησιμοποιεί ένας υποβρύχιος κυνηγός, σε αντίθεση με ένα τουφέκι κι ένα φυσσεκλίκι του παραδοσιακού κυνηγού.

Στολή

Η στολή αποτελεί το δεύτερο δέρμα του κυνηγού. Υπάρχουν πάρα πολλά είδη και τύποι στολών για υποβρύχιο ψάρεμα κι εμείς καλούμαστε να επιλέξουμε τον κατάλληλο, ανάλογα βέβαια με τις απαιτήσεις μας. Ανάλογα δηλαδή με τον τρόπο και τις τεχνικές που ψαρεύουμε, τη θερμοκρασία των νερών, καθώς και άλλων παραγόντων. Πιο αναλυτικά μπορούμε να πούμε για τους φίλους που ψαρεύουν με καρτέρι ή πλανάρισμα, είναι απαραίτητη μια λεία ξυρισμένη στολή, με παραλλαγή αντίστοιχη του βυθού που ψαρεύουν. Οι παραπάνω τεχνικές δεν καταπονούν τη στολή κι έτσι μπορούμε να επιλέξουμε ένα ευαίσθητο υλικό, σε αντίθεση με το ψαχτήρι που λόγω της επαφής του κυνηγού με τα βράχια χρειαζόμαστε μια πολύ ανθεκτική στολή. Έτσι ο κυνηγός που κάνει ψαχτήρι επιλέγει μια διπλόφοδρη ή ακόμη καλύτερα φόδρα-ξυρισμένο υλικό. Φυσικά, για το ψαχτήρι δεν χρειάζονται χρώματα παραλλαγής και μια μονόχρωμη μαύρη στολή είναι καλή επιλογή.

Ενδεικτικά, το Κ&Φ επιλέγει και παρουσιάζει για τους φίλους του υποβρύχιου κυνηγιού μια στολή από τη νέα γκάμα προϊόντων τριών μεγάλων εταιρειών του χώρου.
Apnea    Omer    Cressi-sub. Για μια ακόμη χρονιά η Αpnea βάζει ψηλά τον πήχη με την agguato. Η agguato κατασκευάζεται από άριστης ποιότητας νεοπρέν, με φόδρα παραλλαγής εξωτερικά και ξυρισμένο εσωτερικά. Η στολή ακολουθεί τη σχεδιαστική φιλοσοφία της Αpnea, aquaform, και ράβεται σε πατρόν, βάση της στάσης του σώματος του δύτη μέσα στο νερό. Αυτή η καινοτομία δίνει στην agguato εξαιρετική άνεση στον υποβρύχιο κυνηγό.

 

Τα χρώματα παραλλαγής της agguato είναι σε απόλυτη αρμονία με τους μεσογειακούς βυθούς, ενώ οι μικρές λεπτομέρειες, όπως τα χαρακτηριστικά λογότυτα καθώς και το επιστήθιο όπλισης από αντιολισθητικό υλικό, μαρτυρούν την υψηλή ποιότητα. Σε πάχη από 3-8 mm και με δύο χρόνια εγγύηση ποιότητας της Apnea, η agguato κατατάσσεται στις κορυφαίες στολές.    Μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες κατασκευής καταδυτικού εξοπλισμού της Ιταλίας έχει να επιδείξει μια σειρά στολών που καλύπτουν όλες τις ανάγκες του υποβρύχιου κυνηγού. Για τα κρύα νερά τα άνοιξης, η Οmer προτείνει τη στολή med mimetic. Με πάχος 5 και 6,5mm, η med mimetic, όπως λέει και το όνομά της, είναι μια στολή παραλλαγής σε χρώματα μεσογειακού βυθού. Εσωτερικά ξυρισμένη (ανοικτού πόρου) κι εξωτερικά από ανθεκτική φόδρα, η med mimetic διατίθεται σε οκτώ μεγέθη.

 

Η στολή έχει ενισχύσεις από ανθεκτική λύκρα σε αγκώνες, γόνατα και στο επιστήθιο όπλισης. Μια πραγματικά πολύ καλή και ανθεκτική στις “κακουχίες” στολή από την Οmer.    Η πιο παλιά εταιρεία στο χώρο της ελεύθερης και αυτόνομης κατάδυσης, με ποιοτικά προϊόντα που έχουν αντέξει στον ανταγωνισμό κι έχουν κερδίσει επάξια την προτίμηση μεγάλων αθλητών, όπως ο Stefano Bellani. Η πρόταση της Cressi-sub στα 5mm ακούει στο όνομα New Tecnica. Η στολή εσωτερικά έχει επίστρωση metalite, ενώ εξωτερικά είναι nylon (φόδρα). Το πάνω μέρος της στολής είναι βαμμένο σε χρώματα παραλλαγής μεσογειακού βυθού στο στήθος και τα χέρια, ενώ στο κάτω η στολή παραλλάσσεται στις γάμπες. Με αυτό τον τρόπο η εικόνα του δύτη στο βυθό “σπάει”, μπερδεύοντας τα ψάρια. Το κάτω μέρος είναι τύπου long john, ενώ υπάρχουν ενισχύσεις powertex στους αγκώνες και στα γόνατα. Η Technica διαθέτει επιστήθιο όπλισης και έχει δύο θέσεις για το κούμπωμα του σακακιού.

Ψαροντούφεκο

Η προέκταση του χεριού μας. Η επιλογή του ψαροντούφεκου είναι μια πραγματικά πολύ δύσκολη υπόθεση και σίγουρα δε θα έφταναν δύο σελίδες για να γράψουμε τα τεχνικά χαρακτηριστικά διαφόρων όπλων. Εξάλλου υπάρχουν τόσοι πολλοί κατασκευαστές όπλων και τόσα πολλά μοντέλα που είναι πολύ δύσκολο ακόμη και να παρακολουθείς όλα τα νέα μοντέλα. Σε επόμενο τεύχος θα έχουμε ειδικό αφιέρωμα σε όπλα διαφόρων υλικών και μοντέλων. Ωστόσο, αξίζει να αναφέρουμε ότι πολλοί φίλοι μιλούν για το νέο Cayman της Omer και το Jeronimo και Sioux της Cressi-sub που ακόμη δεν έχουν κυκλοφορήσει στην ελληνική αγορά. Το Cayman της Omer ένα εντελώς καινούργιο όπλο που θυμίζει λίγο το θρυλικό master της ίδιας εταιρείας, έχει πεπλατυσμένο σωλήνα για μεγαλύτερη ακαμψία και καλύτερη υδρολίσθηση, εξοπλίζεται με ένα Power 18άρι λάστιχο και βέργα 6,3mm. Διατίθεται σε μήκη 75, 82, 90, 100 και 110cm, σε carbon ή αλουμίνιο.
Από την άλλη πλευρά, η σειρά όπλων Jeronimo της Cressi-sub αποτελεί τη συνέχεια του πολύ πετυχημένου Comanche, ενώ το Sioux με προορισμό το ψαχτήρι διατίθεται μόνο σε μικρά μήκη. Για περισσότερες πληροφορίες θα περιμένουμε πρώτα να πιάσουμε το όπλο στα χέρια μας όταν αυτό εισαχθεί στη χώρα μας.

Πέδιλα

Η κινητήρια δύναμη του υποβρύχιου κυνηγού. Εδώ τα πράγματα είναι απλά. Πριν κάποια χρόνια, όταν έκαναν την εμφάνισή τους οι λεπίδες, πολλοί τις είδαν με δυσπιστία. Ο χρόνος, όμως, πολύ γρήγορα έδειξε την ανωτερότητά τους έναντι των ελαστικών πέδιλων κι έτσι σήμερα μιλάμε μόνο για υαλονήματα και ανθρακονήματα. Κάθε εταιρεία έχει στη γκάμα της αντίστοιχες λεπίδες. Επίσης, υπάρχουν πολλοί Έλληνες κατασκευαστές πέδιλων για ελεύθερη κατάδυση και ψαροντούφεκο, που ανταγωνίζονται επάξια και σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν τις μεγάλες εταιρείες του χώρου. Για παράδειγμα, οι λεπίδες XX-one, In-blue, Amphibious κ.ά. είναι η ελληνική απάντηση στις λεπίδες C4 της Apnea, της Βat και Pegaso, της Omer και τη σειρά της Gara της Cressi-sub.


Μάσκα-αναπνευστήρας

Το πρώτο πράγμα που ελέγχουμε σε μια μάσκα είναι η σωστή εφαρμογή στο πρόσωπό μας και η απόλυτη στεγανότητα. Στη συνέχεια, ανάλογα με την τεχνική ψαρέματος, μπορούμε να επιλέξουμε μάσκα μικρού ή μεγάλου όγκου, ανάλογα με το βάθος που ψαρεύουμε. Επίσης, μπορούμε να επιλέξουμε κατοπτρικά κρύσταλλα ή ακόμη και διορθωτικούς φακούς. Στην επιλογή αναπνευστήρα προσέχουμε το επιστόμιο να ταιριάζει στο στόμα χωρίς να ενοχλεί, να είναι από σιλικόνη ώστε να μη δημιουργεί πρόβλημα στα ούλα και φυσικά να μη χαλάει στην επαφή με το αλμυρό νερό. Οι αναπνευστήρες που φέρουν βαλβίδα δεν ενδείκνυνται για ψαροντούφεκο παρά μόνο για αυτόνομη κατάδυση.

Σημαδούρα

Η σημαδούρα είναι η ζώνη ασφαλείας του υποβρύχιου κυνηγού. Δυστυχώς, πολλοί νέοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους επειδή δεν έφεραν σημαδούρα. Όλοι οι φίλοι ψαροντουφεκάδες θα έχουμε να διηγηθούμε μια επικίνδυνη ιστορία με κάποιο σκάφος που πέρασε από δίπλα μας. Η σημαδούρα, πέρα από το ότι δείχνει τη θέση μας, είναι κι ένα πολύτιμο εργαλείο του ψαροκυνηγού. Στη σημαδούρα κρεμάμε, ως συνήθως, ένα δεύτερο ή και τρίτο όπλο, τον γάντζο, μία σφυρίχτρα, ένα μπουκάλι με ισοτονικό υγρό και ό,τι άλλο θέλουμε. Τα κλειδιά του αυτοκινήτου μπορούν να μπουν στις ειδικές στεγανές θήκες που έχουν κάποιες σημαδούρες. Επίσης, υπάρχουν και ειδικές σημαδούρες που χρησιμοποιούνται στο ξεβράχωμα μεγάλων μαύρων ψαριών.

Αξεσουάρ

Όσο και να μη φαίνονται, υπάρχουν πολλά μικρά και μεγάλα εργαλεία που συμπληρώνουν τον εξοπλισμό του ψαροκυνηγού, όπως η ζώνη με τα βάρη, τα βάρη των ποδιών, το μαχαίρι, η ψαροβελόνα, η ανέμη με το σχοινί, καθώς και ο βοηθητικός εξοπλισμός, όπως ο στεγανός σάκος για τα όπλα, τα πέδιλα και τις στολές.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook39
Instagram2k
error: Content is protected !!
Scroll to Top