MICHAEL DIAMOND

Μια συνέντευξη από έναν μεγάλο αθλητή είναι πάντα επίκαιρη εφόσον η νοοτροπία, ο χαρακτήρας και η τεχνική είναι τα κύρια συστατικά του μεγάλου αθλητή που θέτει και πετυχαίνει υψηλούς στόχους

Ο Michael Diamond επανέλαβε στο Σίδνεϋ, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2000, τον θρίαμβο του 1996. Έχει κερδίσει 2 Παγκόσμια Πρωταθλήματα και έναν τίτλο στην κατηγορία εφήβων στην αρχή της καριέρας του, αλλά «διψά» για ακόμα περισσότερα…
«Θέλω να κερδίσω τουλάχιστον ακόμα 2 χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια…».

ISSF News: 3 εβδομάδες μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες και είσαι εδώ στην Κύπρο για τους Τελικούς των Παγκοσμίων Κυπέλλων. Ποια είναι τα κίνητρά σου;

Diamond: Είναι πολύ δύσκολο να έχει κανείς κίνητρα μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, κυρίως όταν έχει νικήσει. Μου είναι πολύ δύσκολο να βρω ένα κίνητρο, αλλά βρίσκομαι εδώ για να κάνω μια καλή εμφάνιση και… θα δούμε. Νομίζω ότι υπάρχει ένα κομμάτι του εαυτού μου που όποτε έρχομαι σε τέτοιου είδους διοργανώσεις, μου λέει να εγκαταλείψω τα πάντα. Θα βάλω 200% στον αγώνα αυτό. Θεωρώ ότι είναι δίκαιο για τους χορηγούς μου να με δουν να κερδίζω, διότι για τον λόγο αυτό με σπονσοράρουν. Νομίζω ότι το χρωστάω αυτό στους χορηγούς και στην πατρίδα μου γιατί έκαναν πάντα τα αδύνατα δυνατά να με βοηθήσουν. Χωρίς χορηγούς ξέρω ότι το να αγωνίζομαι στη σκοποβολή είναι πολύπλοκο και είναι σχεδόν αδύνατο να το κατορθώσω μόνος μου. 

ISSF News: Το κυριότερο κίνητρό σου είναι να ανταποκριθείς στις απαιτήσεις των χορηγών σου;
Diamond: Απολύτως, ξέρω ότι χάρη σε αυτούς είχα επιτυχία, ότι με στήριξαν στα δύσκολα και ότι ήταν πάντα δίπλα μου. Για παράδειγμα, όταν συμμετέχω σε μία μεγάλη διοργάνωση, φέροντας το όνομα των χορηγών μου, έχω μεγάλη υποχρέωση απέναντι σε αυτούς και στη χώρα μου. Η χώρα μου δεν με έστειλε εδώ για διακοπές, έτσι θέλω να δώσω το 200% του εαυτού μου σε αυτό. Αλλά είναι επίσης και πολύ δύσκολο να το κάνω. Ίσως, τώρα να είναι δυσκολότερο από παλιά. Έχω την εντύπωση ότι «στραγγίζομαι» όταν ρίχνω. Αυτά έχει η ζωή. Δεν ωφελεί να ανησυχούμε για αυτό. Θεωρώ ότι όταν βγαίνω και αγωνίζομαι ξεχνάω τα πάντα και κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ. Μία εβδομάδα αφού επιστρέψω από την Κύπρο, θα πρέπει να λάβω μέρος στους Εθνικούς Αγώνες Αυστραλίας και να έχω καλές επιδόσεις. Για όλα αυτά έχουμε ακόμα καιρό, έτσι συνεχίζω να δουλεύω, γιατί η δουλειά είναι δουλειά, σωστά;

ISSF News: Έγινες χρυσός Ολυμπιονίκης για δεύτερη φορά, το είχες θέσει αυτό ως στόχο πριν τους Ολυμπιακούς;

Diamond: Βεβαίως, θεωρώ ότι το να κερδίζει κάποιος ένα χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στη χώρα του, απ’ όπου κι αν κατάγεται, είναι μεγάλη τιμή. Είναι πολύ σημαντικό όσον αφορά τις χορηγίες και ακόμα περισσότερο για το καλό τού αθλήματος. Επίσης, είναι πολύ ωφέλιμο να ξέρεις ότι μπορείς να το κάνεις για δεύτερη φορά, να αποδείξεις στον εαυτό σου ότι η πρώτη φορά δεν ήταν τυχαία.

ISSF News: Αλλά είναι ακόμα πιο δύσκολο…
Diamond: Α, σίγουρα, είναι πολύ δύσκολο, κυρίως όταν πρόκειται για την πόλη σου, το σπίτι σου. Έχεις τις προσδοκίες του κόσμου, του κοινού, της οικογένειάς σου, των φίλων σου. Όλοι περιμένουν από σένα να κερδίσεις και αυτό είναι τεράστια πίεση. Το να βγεις νικητής στον αγώνα, συνειδητοποιώντας τις πιέσεις που είχες υποστεί, αισθάνεσαι πραγματικά υπερήφανος για τον εαυτό σου, για όλη την προσπάθεια που κατέβαλες.

ISSF News: Η ζωή σου άλλαξε αφού κέρδισες το Ολυμπιακό μετάλλιο; Στην Ατλάντα και τώρα;

Diamond: Νομίζω ότι η ζωή μου δεν είναι αυτή ενός μέσου ανθρώπου. Πράγματι η ζωή μου άλλαξε αλλά όχι εγώ. Είχα την ευκαιρία να γνωρίσω υπέροχους ανθρώπους παντού. Τώρα, όταν είμαι στο σπίτι μου, παίρνω μέρος σε διαλέξεις και σημαντικές εκδηλώσεις, κάτι που δεν μπορούσα να κάνω παλαιότερα. Αυτό δημιούργησε ένα νέο κίνητρο για μένα και όχι μόνον, γιατί παντού όπου παρουσιάζομαι, σε εκδηλώσεις κοινωνικού ή άλλου χαρακτήρα, ο κόσμος με ξέρει και γνωρίζει το άθλημά μου. Ξέρουν τι κάνω και αυτό είναι υπέροχο.

ISSF News: Θα έλεγες ότι είσαι γνωστός στην Αυστραλία;

Diamond: Ναι.

ISSF News: Πολύ γνωστός;

Diamond: Θα το έλεγα. Δηλαδή, μπορώ να το υποθέσω από τον κόσμο που έρχεται σε μένα στο δρόμο όταν περπατάω και λέει: «Γεια, τι κάνεις; Σε είδα να κερδίζεις το χρυσό σου μετάλλιο. Τα πήγες πάρα πολύ καλά. Συγχαρητήρια». Και από όλα τα μικρά παιδιά που επίσης έρχονται και μου ζητάνε αυτόγραφα ή να υπογράψω προσωπικά τους αντικείμενα, ξέρεις, τέτοια πράγματα…

ISSF News: Το απολαμβάνεις; 

Diamond: Το λατρεύω.

ISSF News: Το λατρεύεις;

Diamond: Βεβαίως, είναι πολύ μικρό το αντάλλαγμα για ένα χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο.

ISSF News: Είχες κάποια ειδική προετοιμασία για αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες;

Diamond: Ναι

ISSF News: Μπορείς να μας πεις πώς;

Diamond: Αυτή τη φορά έκανα κάτι διαφορετικό, κάτι που δεν είχα ξανακάνει. Δύο ή τρεις μήνες πριν τους Ολυμπιακούς, έκανα προπόνηση 2 ή 3 φορές την εβδομάδα. Και για μένα αυτό είναι ασυνήθιστο, γιατί κανονικά ρίχνω 1 ή 2 φορές το μήνα.

ISSF News: Το μήνα;

Diamond: Το μήνα… όχι ως προπόνηση αλλά ως αγώνας. Για να πω την αλήθεια έκανα πρακτική. Τα πεδία βολής στο Cecil Park παρουσίαζαν δυσκολίες όσον αφορά την προσκόπευση, την ορατότητα των στόχων και την ταχύτητα με την οποία κινούνται. Όλα ήταν δύσκολα κι εμφανίστηκαν προβλήματα. Είχα προβλήματα που έπρεπε να υπερνικήσω και να επιλύσω. Ήξερα ότι ο μοναδικός τρόπος ήταν να πάω εκεί, να προπονηθώ, να τα διευθετήσω όλα και να χρησιμοποιήσω όλα τα αναγκαία και χρήσιμα στοιχεία την ημέρα του αγώνα.

ISSF News: Μπορείς να μας εξηγήσεις τις δυσκολίες που παρουσιάζει το συγκεκριμένο σκοπευτήριο; Όλος ο κόσμος μιλούσε για αυτό.

Diamond: Βεβαίως. Η κυριότερη δυσκολία του πεδίου βολής ήταν ότι το φόντο ήταν πολύ σκούρο καφέ και σε ορισμένα σημεία το γρασίδι δεν ήταν πράσινο. Και είναι πάρα πολύ δύσκολο να δεις έναν πορτοκαλί στόχο να διατρέχει ένα καφέ-πράσινο φόντο. Έκανε το στόχο να δείχνει γρηγορότερος από ό,τι πραγματικά είναι. Και εάν δεν ήσουν απόλυτα συγκεντρωμένος στο 100% του χρόνου, ήταν πολύ εύκολο να χάσεις το στόχο, απίστευτα εύκολο. Ευκολότερα από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο.

ISSF News: Σπούδασες; Πήγες σχολείο;

Diamond: Ναι, πήγα, τελείωσα το λύκειο, πήρα το απολυτήριό μου, αλλά σταμάτησα όταν άρχισα να δουλεύω με τον πατέρα μου. Ο πατέρας μου είχε μία επιχείρηση, την οποία έπρεπε να πουλήσει πριν τέσσερα ή πέντε χρόνια. Τότε είναι που επέστρεψα στο Σύδνεϊ, γιατί μέχρι τότε ζούσα στην επαρχία. Και τότε είναι που πραγματικά άρχισα τη σκοποβολή –περισσότερο παρά ποτέ, μετά την Ατλάντα– γιατί είχα πεισθεί ότι μπορούσα να γίνω Πρωταθλητής. Άρχισα να συμμετέχω σε αγώνες εκτός της χώρας μου, στο εξωτερικό, και ήταν πάρα πολλοί, οπότε ήρθαν και πολλά μετάλλια κι έτσι άρχισα να κερδίζω και μερικά χρήματα. 

ISSF News: Πότε ήταν αυτό;

Diamond: Το 1996. Η Ατλάντα μου άλλαξε ολοκληρωτικά τη ζωή, καθώς οι γονείς μου με συντηρούσαν πριν να στηριχθώ στη βοήθεια χορηγών. Ήμουν τυχερός σε αυτό, γιατί χωρίς τη βοήθειά τους δεν θα μπορούσα ίσως να πετύχω, κι επιπλέον αυτοί ήταν που με καθοδηγούσαν λέγοντάς μου τι ήταν σωστό ή όχι. Χάρη στην οικονομική τους βοήθεια μπόρεσα να συμμετέχω σε διεθνείς αγώνες σε όλο τον κόσμο. Και λόγω αυτού έχω τα συγκεκριμένα αποτελέσματα. Όλες μου οι επιτυχίες οφείλονται στους γονείς μου. Γιατί χωρίς αυτούς να είναι εκεί αρχικά, θα μπορούσα να είμαι οτιδήποτε. Θα μπορούσα να είμαι ένας «αλήτης», ένας πραγματικός «αλήτης», αλλά χάρη σε αυτούς δεν είμαι.

ISSF News: Μπορείς τώρα να ζεις από τη σκοποβολή χωρίς να ασκείς κάποιο άλλο επάγγελμα;

Diamond: Λοιπόν όχι, για την ώρα τουλάχιστον. Μου μένουν ακόμα 4 χρόνια σκληρής δουλειάς και μετά, θα μπορώ να σταματήσω. Και νομίζω ότι έχω ακόμα τρεις Ολυμπιακούς Αγώνες. Είμαι ακόμα νέος. Είμαι μόνο 28 ετών, και η σκοποβολή είναι ένα άθλημα στο οποίο δεν αισθανόμαστε ποτέ γέροι, δηλαδή 6 χρόνια αφού έχουμε ξεκινήσει. Επιπλέον, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι δεν πρόκειται για ένα άθλημα φυσικής κατάστασης. Μπορώ να συνεχίσω έως την ηλικία των 40 ετών και να έχω πάντα μια καλή φυσική κατάσταση. Έτσι, εάν τα αντανακλαστικά μου και η όρασή μου είναι σε καλή κατάσταση, και συνεχίζω να έχω μεγάλη επιθυμία να κερδίζω –θέλω να κερδίζω– σίγουρα μπορώ να συνεχίσω για πολύ καιρό ακόμα. Νομίζω ότι αυτό είναι το μυστικό της επιτυχίας όλων των σκοπευτών που βρίσκονται εδώ σήμερα. Θα πρέπει να έχουμε την ικανότητα να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε τη συγκεκριμένη στιγμή, να μη γινόμαστε έρμαια των πιέσεων και να ρίχνουμε καλά. Αυτό πρέπει να κάνουμε.

ISSF News: Τι σημαίνει το χρήμα για εσένα;

Diamond: Λοιπόν, το χρήμα αντιπροσωπεύει έναν συγκεκριμένο τρόπο ζωής. Αλλά δεν είναι το παν για μένα. Πιστεύω ότι στη ζωή υπάρχουν άλλα πιο σημαντικά πράγματα από αυτό. Είμαι πολύ τυχερός γιατί έχω μια υπέροχη οικογένεια. Έχω μια όμορφη αρραβωνιαστικιά, έχω το σπίτι μου, τα αυτοκίνητά μου και τις ψαρόβαρκές μου, για να με κακομαθαίνω όταν δεν κάνω σκοποβολή. Το χρήμα κάνει άνετη τη ζωή μου.

ISSF News: Αλλά το χρήμα δεν είναι το παν.

Diamond: Λοιπόν, όχι, το χρήμα δεν είναι το παν. Αλλά η ποιότητα στη ζωή είναι, και αισθάνομαι ότι έχω καλή ποιότητα ζωής. Έχω ταξιδέψει παντού. Δηλαδή, πήγα σε πολλά και διαφορετικά μέρη του κόσμου και συνάντησα αξιαγάπητους ανθρώπους. Έχω δει τόσο διαφορετικούς πολιτισμούς και τρόπους ζωής, που δεν είναι εύκολο να περιγράψω. Έτσι, όταν γυρίζει κανείς στο σπίτι του, μπορεί να εκτιμήσει αυτό που έχει κι έχω μάθει να μην παίρνω τα πράγματα ως δεδομένα.

ISSF News: Τι κάνεις στον ελεύθερό σου χρόνο;

Diamond: Λατρεύω το ψάρεμα ξιφία, δηλαδή, λατρεύω το ψάρεμα ψαριών μεγάλου μεγέθους. Αγόρασα μία βάρκα. Για την ώρα, παρήγγειλα μία βάρκα 9 μέτρων, με την οποία μπορώ να παίρνω μέρος σε αγώνες επαγγελματικού ψαρέματος, κυρίως ψαρεύοντας ξιφίες ή άλλα ψάρια μεγάλου μεγέθους που μπορεί κανείς να βρει μόνο σε απόσταση 30 ή και 40 χλμ., από την ακτή.

ISSF News: Είσαι λοιπόν υποχρεωμένος να μετακινείσαι με τη βάρκα και πραγματικά να αντιμετωπίζεις τα ψάρια;

Diamond: Α, ναι, και το ωραίο με αυτό είναι ότι εάν γίνεις μέλος ενός σωματείου ψαράδων, πηγαίνουν όλοι μαζί με τις βάρκες τους για ψάρεμα και αυτός που πιάνει το μεγαλύτερο ψάρι κερδίζει, αλλά ακόμα και αν δεν πιάσεις κάποιο ψάρι, υπάρχει πάντα η ευχαρίστηση να είσαι στη θάλασσα.

ISSF News: Τι είδους φυσική κατάσταση χρειάζεται για τη Σκοποβολή Πήλινου Στόχου;
Diamond: Λοιπόν, προπονούμαι ακόμα στο γυμναστήριο πέντε φορές την εβδομάδα. Κάνω βάρη πέντε φορές την εβδομάδα και προσπαθώ να πηγαίνω για τρέξιμο τρία βράδια την εβδομάδα. Ο λόγος είναι ότι προσπαθώ να κρατιέμαι σε φόρμα. Το τρέξιμο, κρατώντας τον καρδιακό ρυθμό για 20 ή 30 λεπτά, αντιστοιχεί με μία προπόνηση σκοποβολής. Εάν μπορείς να είσαι σε φόρμα, όταν είσαι εκεί έξω υπό πίεση, δεν αισθάνεσαι όπως το άτομο δίπλα σου που δεν είναι σε φόρμα. Σύμφωνοι; Μπορείς να αντεπεξέλθεις καλύτερα στην περίσταση. Το κάνω αυτό εδώ και περισσότερο από 11 ή 12 χρόνια, μου έχει γίνει λοιπόν τρόπος ζωής. Εάν δεν πήγαινα αύριο στο γυμναστήριο θα είχα τύψεις. Πρέπει να πάω, είναι κομμάτι του εαυτού μου.

ISSF News: Έχεις ακόμα ενοχλήσεις στο στομάχι όταν λαμβάνεις μέρος σε έναν τελικό;

Diamond: Α, ναι. Είμαι πολύ νευρικός. Γίνομαι πολύ νευρικός, τόσο νευρικός που όταν επωμίζω, η άκρη της κάννης μου τρέμει… Καλώ τον στόχο και κάνω τα πάντα σωστά. Όλα πρέπει να είναι σωστά. Δεν ανησυχώ για τα νεύρα. Καταλαβαίνω πως ό,τι και να κάνω, δεν μπορώ να τα ξεφορτωθώ, λόγω της κατάστασης στην οποία βρίσκομαι. Τι κάνω λοιπόν; Χάνεις στόχους επειδή είσαι νευρικός; Όχι, δεν θέλω να το κάνω. Θέλω να κερδίσω. Και τι χρειάζεται να κάνω για να κερδίσω; Λοιπόν, πρέπει να κρατάω σταθερό το όπλο και να καλώ τον στόχο. Πρέπει να δω τον στόχο να βγαίνει και να μετακινείται, να συγκεντρώνομαι σε αυτόν και να επιτίθεμαι, τον προσπερνάω απαλά, και τέλος πατάω τη σκανδάλη. Και καθώς γίνονται τα πάντα σωστά, δεν παίζει ρόλο το πόσο νευρικός είναι κανείς ή τι συμβαίνει γύρω του, πάντα κερδίζει. Αλλά πρέπει όλα να γίνονται σωστά. Όλα πρέπει να γίνονται τέλεια.

ISSF News: Ποιο νομίζεις ότι είναι το μυστικό της επιτυχίας σου;

Diamond: Νομίζω ότι είναι η πολύ σκληρή δουλειά. Η ικανότητα ελέγχου της πίεσης όταν είμαι εκεί έξω. Θεωρώ ειλικρινά ότι έχω χάσει δέκα χρόνια από τη ζωή μου λόγω της πίεσης και της έντασης που οι σκοπευτές υφίστανται τη στιγμή ενός τελικού. Είναι πολύ… Το μυστικό της επιτυχίας είναι να μην έχεις αρνητικές σκέψεις και να κάνεις, όπως πριν λίγο εξήγησα, τα πάντα σωστά, γιατί δεν ξέρεις εάν το άτομο δίπλα σου είναι το ίδιο νευρικό με εσένα, έτσι δεν είναι; Δεν είσαι σίγουρος ότι θα κάνει τα πάντα 100% όλη την ώρα. Δεν πρόκειται! Αλλά ξέρω ότι εγώ μπορώ. Ξέρω ότι μπορώ! Και τότε κάνω τα λόγια πράξη. Μπορώ να φέρνω 25/25 μία και δυο και τρεις φορές στην προπόνηση. Και η προπόνηση δεν διαφέρει από τον αγώνα. Οι στόχοι δεν είναι πιο γρήγοροι, δεν είναι πιο αργοί, αλλά είναι πάντα στρογγυλοί. Γιατί λοιπόν να μην το κάνω και στον αγώνα; Απλά τα συναισθήματα είναι λίγο διαφορετικά. Αυτό είναι όλο. Αλλά για να μπορέσει κάποιος να το κάνει χρειάζονται χρόνια πρακτικής. Εάν μπορεί να ελέγξει τη συναισθηματική του πλευρά, θα πάει καλά. Είναι όπως στους οδηγούς αγώνων, τα αντανακλαστικά παίζουν τον κυριότερο ρόλο.

ISSF News: Αλλά πώς το κατορθώνεις; Μου είπες ότι είναι η σκληρή δουλειά.

Diamond: Α, ναι, χρειάζεται δουλειά. Πρέπει να κάνει κανείς μεγάλη προσπάθεια, εντάξει; Ξεκίνησα πολύ νέος. Όταν ήμουν περίπου 14 ετών, κέρδισα τον πρώτο μου διεθνή αγώνα στη Βενεζουέλα. Ο πατέρας μου ήταν ένας πανέξυπνος άνθρωπος. Μεγάλωσα έχοντας μεγάλη πίεση στην παιδική μου ηλικία και απέκτησα ωριμότητα γρήγορα με τη σκοποβολή. Θεωρώ ότι πρέπει να γίνονται πολλές θυσίες για να το κατορθώσεις. Είναι απίστευτο το πόσες θυσίες χρειάζονται για να μπορέσει κάποιος να ελέγχει τα συναισθήματά του κάποια δεδομένη στιγμή. Πρέπει να σκέφτεται όλα τα σωστά πράγματα και αν δεν σκεφτείς το σωστό για ένα δευτερόλεπτο, πρόκειται να χάσεις το στόχο.

ISSF News: Είπες πριν ότι άρχισες πραγματικά σκληρή προπόνηση ακριβώς για τις ημέρες εκείνες στο Σύδνεϊ. Πώς προετοιμάστηκες; Πνευματικά ή αλλιώς αφού δεν προπονείσαι, δεν πηγαίνεις κάθε μέρα στο σκοπευτήριο, μόνο δύο ή τρεις φορές το μήνα.

Diamond: Πράγματι. Βλέπεις, δεν είναι δύσκολο γιατί έχω δουλέψει το δυσκολότερο κομμάτι της σκοποβολής και αυτό είναι η πνευματική πλευρά. Η πνευματική πλευρά είναι το 90% του αθλήματος. Το 10% είναι ικανότητα. Εκεί είναι που ανακάλυψα ότι δεν μπορώ να σηκώσω το όπλο, γιατί δεν έχω σηκώσει το όπλο από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά χάρη στις γνώσεις και την ωριμότητά μου ξέρω πολύ καλά τι να κάνω, έτσι δεν είναι; Είναι ο τρίτος μου αγώνας και θεωρώ ότι η απόδοσή μου δεν είναι καθόλου άσχημη. Όλα εξαρτώνται από τον τρόπο που σκέφτεται κανείς και νομίζω ότι σκέφτομαι σωστά. Μόλις τελείωσα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, που είναι σκληροί αγώνες, και δεν είναι έκπληξη για μένα να μπαίνω μέσα και να βρίσκομαι υπό πίεση πάλι. Είμαι ήδη συνηθισμένος σε αυτό. Αλλά εάν χρειαζόταν να σταματήσω για 6 μήνες, δεν επρόκειτο να σηκώσω το όπλο και να πάω στους τελικούς των εθνικών μας αγώνων. Τότε, θα έπρεπε να ξαναβρώ τη φόρμα μου. Ξέρω καλά ότι δεν θα είμαι σε φόρμα. Εξάλλου όταν είμαστε υπό πίεση όλη τη χρονιά, μαθαίνουμε να συμπεριφερόμαστε χωρίς πρόβλημα. Δεν θα κερδίζουμε πάντα είναι αλήθεια, για το λόγο αυτό θα πρέπει να βρούμε άλλους τρόπους και πρακτικές που θα μας κάνουν να μάθουμε να ελέγχουμε και άλλα είδη πίεσης, και να λοιπόν, το κλειδί της επιτυχίας.

ISSF News: Ρίχνεις Τραπ και διπλό Τραπ. Υπάρχει για σένα κάποια διαφορά μεταξύ των δύο;

Diamond: Α! Υπάρχει τεράστια διαφορά. Το στυλ μου στο διπλό Τραπ δεν έχει σε τίποτα να κάνει με αυτό του Τραπ. Το στυλ μου στο διπλό Τραπ σημαίνει ότι πρέπει να επωμίσω, μετά να αυτοσυγκεντρωθώ, να καλέσω τον στόχο και να ρίξω αμέσως σαν να είναι κάτι το φυσικό. Αντιθέτως, για το Τραπ, σηκώνω το όπλο και περιμένω. Παίρνω μερικά δευτερόλεπτα για να συγκεντρωθώ, καλώ τον στόχο, χαλαρώνω και παίρνω τον χρόνο μου. Ενώ στο διπλό Τραπ προσπαθώ να ρίξω το γρηγορότερο δυνατό αποφεύγοντας βέβαια να αστοχήσω, και να η διαφορά.

ISSF News: Οι περισσότεροι σκοπευτές ειδικεύονται σε κάποιο αγώνισμα. Δεν κάνεις κι εσύ το ίδιο;

Diamond: Ναι. Λοιπόν, ειδικεύομαι κυρίως στο Τραπ, αλλά καμιά φορά ρίχνω καλά στο διπλό Τραπ. Νομίζω ότι μπορώ να συνδυάζω και τα δύο.

ISSF News: Τι σε συναρπάζει στο άθλημα αυτό;

Diamond: Τι με συναρπάζει; Νομίζω ότι είναι οι καλοί άνθρωποι που έχει –οι σκοπευτές. Αγωνιζόμαστε ο ένας ενάντια στον άλλον, βέβαια, αλλά όταν βγαίνουμε έξω από τον αγώνα, είμαστε όλοι φίλοι. Μπορούμε να γελάμε και να πηγαίνουμε στο μπαρ του ξενοδοχείου και να πίνουμε μία μπίρα και να τα πηγαίνουμε καλά μεταξύ μας. Αλλά την επόμενη μέρα πρέπει να ρίξουμε και να ελπίζουμε να κερδίσουμε. Μετά θα βγούμε από το πεδίο βολής και θα είμαστε πάλι φίλοι. Είναι υπέροχο.

ISSF News: Πιστεύεις ότι αποτελείς πρότυπο;

Diamond: Ξέρω ότι πολλοί με θεωρούν, αλλά εγώ δεν βλέπω τον εαυτό μου ως κάτι τέτοιο.

ISSF News: Δεν το νομίζεις; Αυτή είναι η επόμενή μου ερώτηση.

Diamond: Ναι, θεωρώ ότι δεν είμαι, αλλά ξέρω ότι οι άλλοι το βλέπουν αλλιώς. Για μένα, είμαι απλώς εγώ.

ISSF News: Εσύ, έχεις κάποιο πρότυπο;

Diamond: Βεβαίως, αλλά δεν κάνει σκοποβολή. Είναι ένας Αυστραλός πιλότος που θαυμάζω. Αλλά ξέρω ότι είμαι πρότυπο για άλλους. Υπάρχουν πολλοί που το λένε, έτσι μπορώ απλά να το πιστέψω, αλλά όσον αφορά τη συμπεριφορά μου απέναντι στους άλλους δεν πρόκειται να αλλάξει. Είμαι ακόμα φιλικός προς τους άλλους, προς όλους.

ISSF News: Ποια συμβουλή έχεις να δώσεις στους νέους;

Diamond: Θεωρώ ότι ο νέος σκοπευτής θα πρέπει να ξεκινάει σιγά σιγά, λαμβάνοντας μέρος σε μικρές διοργανώσεις. Στην πραγματικότητα, πριν να ξεκινήσει, θα τον έβαζα να προπονείται για 12 μήνες και θα του μάθαινα τα βασικά.

ISSF News: Έχεις κάποια σχέδια για το μέλλον;

Diamond: Όχι ακόμα. Νομίζω ότι ξέρω πολύ καλά τι θέλω και πού πάω. Δηλαδή, σκοπεύω να γίνω διασημότερος στο άθλημά μου και να κερδίσω τουλάχιστον 2 ακόμα Ολυμπιακά μετάλλια. Θα ήθελα να συνεχίσω να κερδίζω μέχρι την ημέρα που θα αποσυρθώ οριστικά, αυτός είναι ο σκοπός μου…

ISSF News: Λοιπόν, θα σε ξαναδούμε σε τέσσερα χρόνια;

Diamond: Ναι, θα με δεις, τουλάχιστον έτσι ελπίζω.

ISSF News: Πώς χαρακτηρίζεις τον εαυτό σου;

Diamond: Είμαι ένα πολύ ήσυχο και ξέγνοιαστο άτομο.

ISSF News: Ευτυχισμένος;

Diamond: Ναι, ευτυχισμένος και ξέγνοιαστος. Σχεδόν ποτέ δεν στενοχωριέμαι, σχεδόν ποτέ. Είμαι πάντα έτοιμος να κάνω πλάκα και να χαμογελάσω με τους φίλους μου, στην πραγματικότητα χαίρομαι τη ζωή, πραγματικά τη χαίρομαι.

ISSF News: Ναι, αλλά περνάς τον περισσότερο καιρό μέσα στα αεροπλάνα.

Diamond: Ξέρω ότι αυτό δεν με ευχαριστεί καθόλου, αλλά πιστεύω ότι είναι χειρότερο να μένω στο σπίτι χωρίς να κάνω τίποτα. Τι προτιμώ λοιπόν; Να ταξιδεύω βέβαια και να αντιμετωπίζω τα πράγματα όπως παρουσιάζονται. Δεν ανησυχώ καθόλου.

ISSF News: Michael, ευχαριστώ πολύ για την ειλικρίνειά σου! Καλή επιτυχία.

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ (σ.τ.μ.: την εποχή της συνέντευξης)

Ο Michael Diamond γεννήθηκε στις 20 Μαΐου 1972 στο Σύδνεϊ. Ζει στο Goulburn της Νέας Νότιας Ουαλίας (Αυστραλία). Ύψος 1,73, βάρος 75 κιλά. Γλώσσες αγγλικά και ελληνικά. Άρχισε τη διεθνή καριέρα του το 1987 κερδίζοντας το χρυσό μετάλλιο στο αγώνισμα του Τραπ Εφήβων κατά το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πήλινου Στόχου στη Valencia, Βενεζουέλα.

ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΠΟΥ ΚΕΡΔΙΣΕ ΣΤΗΝ ΚΑΡΙΕΡΑ ΤΟΥ
28 ατομικά μετάλλια (12 χρυσά, 10 αργυρά, 6 χάλκινα)

ΡΕΚΟΡ
Κατέρριψε 2 Παγκόσμια Ρεκόρ Εφήβων, κατέχει το Ολυμπιακό Ρεκόρ στο Τραπ Ανδρών στον αγώνα κατάταξης, καθώς και στον αγώνα με τελικό, κατέχει το Παγκόσμιο Ρεκόρ στο Διπλό Τραπ Ανδρών.

ΒΡΑΒΕΙΑ
Σκοπευτής της χρονιάς 2000

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
1996 Ατλάντα – Χρυσό μετάλλιο στο Τραπ
2000 Σύδνεϊ – Χρυσό μετάλλιο στο Τραπ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ
1989 Παγκόσμιος Πρωταθλητής στο Τραπ Εφήβων
1998 Παγκόσμιος Πρωταθλητής στο Διπλό Τραπ Ανδρών
1999 Παγκόσμιος Πρωταθλητής στο Τραπ Ανδρών

ΑΓΩΝΕΣ ΩΚΕΑΝΙΑΣ
1995 Πρωταθλητής Ωκεανίας στο Διπλό Τραπ Ανδρών

ΤΕΛΙΚΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΝ ΚΥΠΕΛΛΩΝ
1997 και 2000 Νικητής στο Τραπ

 

πηγή: περιοδικό στόχαστρο, ISSF NEWS

Συνέντευξη στον Wolfgang Schreiber
Απόδοση στα ελληνικά: Ασπ. Παπαπαναγιώτου

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook39
Instagram2k
error: Content is protected !!
Scroll to Top