ygeia1.jpg

Γυμναστείτε!

Απολαύστε τις κυνηγετικές σας αποδράσεις στο μάξιμουμ.

Η γυμναστική είναι το μυστικό για μία καλύτερη ζωή εντός και εκτός πόλης. Πολύ περισσότερο αν κινείστε στη φύση και είστε κυνηγοί.

Αν μέχρι χθες μία κυνηγετική εξόρμηση σταματούσε όταν έπρεπε να περπατήσετε, προκειμένου να βρεθείτε στο κατάλληλο σημείο… βολής, ίσως είναι καιρός να σκεφτείτε τη φυσική σας κατάσταση. Εξάλλου ας μην ξεχνάμε ότι το κυνήγι είναι ένα χόμπι -πείτε το και πάθος- που συσχετίζεται άμεσα με τη φύση.
Έτσι, αν αυτό το χειμώνα δουλέψετε για να αποκτήσετε ένα μίνιμουμ φυσικής κατάστασης, τότε είναι σίγουρο ότι θα μπορέσετε να απολαύσετε καλύτερα τις κυνηγετικές σας αποδράσεις.

Ωφέλιμος ιδρώτας
ygeia2.jpgΤί σημαίνει ωστόσο «είμαι σε φόρμα»;
Οι Ινδιάνοι Ταραχουμάρ στο Μεξικό, βαδίζουν για δύο συνεχόμενες ημέρες, επί 8 ώρες καταδιώκοντας ένα ελάφι.
Σκοπός τους είναι να το εξαντλήσουν και να το σκοτώσουν. Στη συνέχεια, το τρώνε, ξεκουράζονται για δυο ημέρες και αρχίζουν ξανά το κυνήγι.
Φυσικά οι δραστήριοι αυτοί Ινδιάνοι, δεν έχουν καμία σχέση με τους ανθρώπους της Δύσης, με τα αυτοκίνητα, τα ασανσέρ κι ένα σωρό ηλεκτρικές συσκευές.
Οι επιστήμονες ωστόσο διαπίστωσαν, ότι τον αιώνα που διανύουμε, ο μεταβολισμός μας, δηλαδή το σύνολο των χημικών αντιδράσεων που γίνονται στο σώμα μας, δεν πρόλαβε να προσαρμοστεί αναλόγως.
Έτσι σοβαρές ασθένειες, όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, όγκοι, οστεοπόρωση και διαβήτης, άρχισαν να απειλούν τη ζωή μας.
Για να παραμένουμε υγιείς, πρέπει στον ελεύθερο χρόνο μας πραγματικά να ιδρώνουμε, κι αυτό γιατί είναι αποδεδειγμένο, ότι ο οργανισμός των δραστήριων ατόμων λειτουργεί διαφορετικά, πόσο μάλλον όταν ασχολούνται με το κυνήγι!

Ευεξία
Η σχέση σωματικής δραστηριότητας και υγείας δεν είναι κάτι καινούριο.
Ήδη ο Ιπποκράτης είχε καταλάβει τη σημασία της άσκησης από το 400 π.Χ., λέγοντας ότι «όλα τα μέρη του σώματος, όταν εξασκούνται κατάλληλα, γίνονται υγιέστερα, αναπτύσσονται καλύτερα και γερνούν αργότερα».
Πραγματικά, η σωματική άσκηση αυξάνει την οξυγόνωση των ιστών του εγκεφάλου, του δέρματος, των μυών και του μυοκαρδίου.
Επιπλέον, ελαττώνει τα τριγλυκερίδια και τη χοληστερίνη του αίματος, μειώνει την αρτηριακή πίεση και κατ’ επέκταση την εμφάνιση εμφραγμάτων και εγκεφαλικών επεισοδίων.
Επίσης, με τη φυσική άσκηση διατηρούμε την καλή μας ψυχική διάθεση, χάρη στις ενδορφίνες, οι οποίες δημιουργούν μία ευχάριστη αίσθηση ευεξίας και θεωρούνται το φυσικό αντικαταθλιπτικό του οργανισμού μας.
Ασφαλώς κάθε είδος φυσικής δραστηριότητας έχει διαφορετικό στόχο.
Ο μαραθώνιος, το τζόκινγκ, η ποδηλασία, δηλαδή όλα τα αθλήματα αντοχής, βελτιώνουν τον αερόβιο μεταβολισμό, ενώ οι δρόμοι ταχύτητας ή η κωπηλασία βελτιώνουν τον αναερόβιο μεταβολισμό.
Όμως η καλή φυσική κατάσταση διατηρείται κυρίως με αεροβική άσκηση. Όσο για τον σκοπό της άθλησης, θα τον θέσετε εσείς. Οποιοδήποτε είδος άσκησης και αν επιλέξετε σίγουρα θα σας ωφελήσει!

Το λεξιλόγιο της γυμναστικής

Γλυκογόνο: είναι το καύσιμο που καίει το κύτταρο για να παράγει ΑΤΡ και το οποίο υπάρχει στους μύες και στο συκώτι.

Γαλακτικό οξύ: είναι το απόβλητο της καύσης του ΑΤΡ. Παράγεται όταν κουραζόμαστε πολύ κατά τη διάρκεια της άσκησης.
Καθιστικός άνθρωπος: έκανε την εμφάνισή του στις αρχές του 20ου αιώνα και είναι ο «άνθρωπος-τεμπέλης». Καθώς ο μεταβολισμός του δεν πρόλαβε να προσαρμοστεί στην αλλαγή, απειλείται από ασθένειες του κυκλοφορικού συστήματος και της καρδιάς.

Οξυγόνο: είναι ένας εξίσου σημαντικός παράγοντας για την καλή φόρμα. Σε κάθε αναπνοή, εισάγονται στο αίμα 80 χιλιοστόλιτρα οξυγόνου το λεπτό, ανά κιλό μυός. Αντίθετα, αν είμαστε αγύμναστοι, το μισό από αυτό το οξυγόνο πάει χαμένο.
Ένα κιλό απροπόνητου μυός χρησιμοποιεί περίπου 35-40 χιλιοστόλιτρα οξυγόνου, σε αντίθεση με τα 60 χιλιοστόλιτρα τα οποία καίει ένα άτομο με καλή φυσική κατάσταση. Όσο λιγότερο είναι το οξυγόνο, τόσο περισσότερο είναι το γαλακτικό οξύ. 

Τριφωσφορική αδενοσίνη (ΑΤΡ): ουσία που κάνει τους μύες να συστέλλονται, συνεπώς να δουλεύουν εντατικά. Τα αποθέματα ΑΤΡ είναι μικρά, ενώ η μηχανή των κυττάρων, ειδικά όταν δουλεύει έντονα, έχει μεγαλύτερες απαιτήσεις σε ενέργεια.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook39
Instagram2k
error: Content is protected !!
Scroll to Top