Βόλτα στα πάρκα του κέντρου της Αθήνας

της Μαρίας Γκέκα

 

Mπορεί η Αθήνα να μην είναι Λονδίνο ή Νέα Υόρκη, αλλά πάρκα έχει, μικρότερα ίσως, αλλά με όμορφη φύση και υπέροχο αττικό ουρανό. H  Νatura nrg συγκέντρωσε τις καλύτερες προτάσεις για να οργανώσετε τις καλοκαιρινές σας περιηγήσεις στο κλεινόν άστυ, παρέα με τα παιδιά σας. Εσείς πάρτε μαζί την πιο καλή σας διάθεση και βρείτε μια όαση δροσιάς αυτό το καλοκαίρι, εντός των τειχών!


Εθνικός κήπος

Το πρώτο στη λίστα και όχι άδικα! Στο κέντρο της Αθήνας, βρισκόμαστε στη ρωμαϊκή επέκταση της πόλης που έγινε στην εποχή Αδριανού, όπως δηλώνει η επιγραφή της πύλης που δεσπόζει στην περιοχή. Ο Εθνικός κήπος σχεδιάστηκε το 1838  με εντολή των Βαυαρών. Δημιουργήθηκε σαν προέκταση στο ύπαιθρο των ανακτόρων Όθωνος και Αμαλίας. Το 1923 έγινε δημόσιος και ονομάστηκε “Εθνικός Κήπος”. Έχει έκταση 154 στρέμματα αλλά μαζί με το Ζάππειο ο συνολικός χώρος φτάνει τα 285 στρέμματα, για να περπατήσετε ανάμεσα σε άφθονη βλάστηση και λουλούδια, δίπλα από αρχαιολογικά ευρήματα, ενώ μπορεί να πετύχετε και κάποια από τις εκδηλώσεις που συχνά πραγματοποιούνται.

Τι θα βρείτε: Στην έκταση που καλύπτει, ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει εκατοντάδες είδη δέντρων, θάμνων και άλλων φυτών, πολλά είδη πουλιών, λίμνες, διάφορα κτίσματα (Παιδική Βιβλιοθήκη, Κτίριο Βοτανολογικής Συλλογής, παραδοσιακό καφενεδάκι), αρχαιολογικά κατάλοιπα (μωσαϊκό ρωμαϊκής έπαυλης, διάσπαρτα μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη), ένα ηλιακό ρολόι, διακοσμητικά στοιχεία (πέργκολες, λίμνες), προτομές όπως του Αριστ. Βαλαωρίτη, Ι. Ευνάρδου, Ι. Καποδίστρια, Ζαν Μωρεάς, Δ. Σολωμού, Σπ. Σαμαρά. Τέλος, ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί στο χώρο της ζωοπτηνολογικής συλλογής.

Χλωρίδα: Στη βλάστηση του Εθνικού Κήπου περιλαμβάνονται τόσο χαρακτηριστικά μεσογειακά είδη, όσο και κάποια από τα οποία υπάρχουν μόνο εδώ και πουθενά αλλού στην Ελλάδα. Στο σύνολό τους σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε πριν αρκετά χρόνια στον Κήπο, καταγράφηκαν περίπου 7.000 δένδρα, 40.000 θάμνοι και άλλα φυτά, που ανήκαν σε 519 είδη και ποικιλίες. Από αυτά, 102 ήταν αυτοφυή ελληνικά ενώ πολλά προέρχονται από όλες τις ηπείρους. Οι περίφημες Ουασινγκτόνιες, οι Καζουαρίνες της Αυστραλίας, οι κινέζικοι Αείλανθοι, οι Φυτολάκκες, οι Στερκούλιες δίνουν στο πάρκο μια εξωτική όψη. Ο Κήπος παραμένει ανοικτός καθημερινά από την Ανατολή μέχρι τη Δύση του ηλίου.


Πάρκο Ελευθερίας

Το Πάρκο Ελευθερίας είναι ο ιδανικός προορισμός για μια χαλαρωτική απόδραση στο κέντρο της Αθήνας. Βρίσκεται σε ένα από τα καλύτερα σημεία της πόλης, δίπλα στο Μέγαρο Μουσικής.

Τι θα βρείτε: Αφήνοντας πίσω σας το γκαζόν, που καλύπτει την όψη του πάρκου από την πλευρά της Λ. Βασιλίσσης Σοφίας μπαίνετε σε συστάδες ψηλών δέντρων. Μετά από 150 μέτρα, ξεχνάτε στην κυριολεξία ότι βρίσκεστε στην Αθήνα Στα αριστερά είναι κυριολεκτικά τρυπωμένο ένα καφέ- εστιατόριο. Ακριβώς πίσω του μια μικρή παιδική χαρά. Οι κούνιες ακόμα και το μεσημέρι είναι στη σκιά, έτσι όπως περιβάλλονται από δέντρα και θάμνους. Τσουλήθρες κι ένα σκάμμα συμπληρώνουν τη συνταγή για το ξεφάντωμα των μικρών παιδιών. Στα δεξιά βρίσκονται ιστορικά κτίρια,  ανακαινισμένα πλέον, δεν θυμίζουν πια τίποτα από τις μαύρες μέρες της ιστορίας τους, (εδώ υπήρξαν επί δικτατορίας κρατητήρια του ΕΑΤ-ΕΣΑ), βρίσκονται δύο χώροι πολιτισμού: Το Μουσείο «ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ» με ιστορικά κειμήλια και υλικό από τη ζωή και τη δράση του μεγάλου ηγέτη και ένας εκθεσιακός χώρος του Δήμου Αθηναίων. Αφού απολαύσετε πράσινο, καφέ και Μουσεία, ανεβείτε στην κορφή του μικρού λόφου, που βρίσκεται ακριβώς πίσω από τον ανδριάντα του Ελευθέριου Βενιζέλου, για να χαρείτε τη θέα που απλώνεται γύρω σας.
Κήπος του Μεγάρου Μουσικής

Δίπλα στο πάρκο Ελευθερίας βρίσκεται ο κήπος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, που είναι ανοιχτός για το κοινό καθημερινά από τις 10 το πρωί μέχρι τη δύση του ήλιου. Με το πράσινο, τα δέντρα και τα λουλούδια του, έχει γίνει πόλος έλξης για τους πολίτες.
Το σημαντικότερο είναι ότι έχει γίνει «στέκι» για τους νέους, ιδιαίτερα τώρα το καλοκαίρι  λόγω των πολλών καλλιτεχνικών εκδηλώσεων που οργανώνει εκεί το Μέγαρο Μουσικής.

Τι θα δείτε: Οι πρώτες μουσικές εκδηλώσεις στον Κήπο έγιναν δεκτές με ενθουσιασμό από τον κόσμο. Αξέχαστη θα μείνει η βραδιά της Φιλαρμονικής της Βιέννης με τον Ρικκάρντο Μούτι, όπου 4.000 χιλιάδες θεατές καθισμένοι στα παγκάκια και ξαπλωμένοι στο γρασίδι ανάμεσα στις νεραντζιές και τις ακακίες, κάτω από τον αττικό ουρανό απόλαυσαν τη συναυλία, δημιουργώντας μία ατμόσφαιρα μυσταγωγίας.
Κι αυτό το καλοκαίρι έχουν προγραμματιστεί πολύ όμορφες συναυλίες. Ενδεικτικά θα αναφέρουμε ότι στο πρόγραμμα του Ιουνίου θα πάρουν μέρος οι Διονύσης Σαββόπουλος – Ελένη Βιτάλη, Κωστής Μαραβέγιας, Έλλη Πασπαλά, κ.α. Ο κήπος  λοιπόν  σας υπόσχεται υπέροχες μέρες και νύχτες καλοκαιριού.


Λόφος Φιλοπάππου

Ένα δάσος μέσα στην πόλη. Πλούσια πανίδα με σπάνια είδη από χελώνες και πάνω από 120 διαφορετικά είδη πουλιών. Στα συν το υπέροχο πλακόστρωτο του Πικιώνη και το εκκλησάκι του Λουμπαρδιάρη.

Τι θα δείτε: Στους μεγαλύτερους η περιοχή φέρνει στο νου τη Καθαρή Δευτέρα, το πέταγμα του χαρταετού και τις εορταστικές εκδηλώσεις για την ημέρα.
Ο λόφος του Φιλοππάπου στην κλασική Αθήνα πιστεύεται ότι ήταν πυκνοκατοικημένος και τα σημάδια της παρουσίας του ανθρώπου είναι ορατά ακόμα και σήμερα σε κάθε σημείο του. Σπηλιές, λαξεύματα, διαμορφώσεις του τοπίου το μαρτυρούν αυτό, καθώς επίσης και τα ευρήματα από ανασκαφές που ακόμη και σήμερα εκτελούνται. Μην παραλείψετε να δείτε το μνημείο του Φιλοππάπου. Ο Πρίγκηπας από τη Συρία που λάτρεψε την Αθήνα, έγινε δημότης, χορηγός, πήρε τον τίτλο του Ύπατου και τάφηκε εκεί. Το σημερινό μνημείο ήταν Μαυσωλείο, χώρος δηλαδή στον οποίο ενταφιάστηκε ο Φιλόπαππος και αυτό που σώζεται σήμερα είναι μόνο η μία από τις τέσσερεις πλευρές του.
Σ΄αυτό το σημείο απολαύστε τη θέα, όλη η Αττική απλώνεται μπροστά σας. Ξεκινώντας από τα Νότια και τη θάλασσα του Σαρωνικού και συνεχίζοντας κυκλικά, βλέπετε το Ποικίλο όρος, την Πάρνηθα, την Πεντέλη, τον Υμηττό και φυσικά «δίπλα» σας είναι η Ακρόπολη, ο Άρειος Πάγος, η Πνύκα, το Αστεροσκοπείο…


Πεδίον του Άρεως

Το Πεδίον του Άρεως θα μπορούσε να είναι ένα πολύ όμορφο πάρκο του αθηναϊκού κέντρου, τουλάχιστον σαν τον Εθνικό Κήπο. Σχεδιάστηκε το 1934 με σκοπό να τιμηθούν οι Ήρωες της Επανάστασης του 1821, γι΄ αυτό και είναι διακοσμημένο με τις μαρμάρινες προτομές των 21 ηρώων κατά μήκος της λεγόμενης οδού Αγωνιστών του 21. Ο χώρος αυτός, που από την εποχή του Όθωνα ήταν ο κύριος τόπος αναψυχής των Αθηναίων, σήμερα αποτελεί ένα έξοχο παράδειγμα της κακής ελληνικής διαχείρισης των δημόσιων χώρων. Η μεγαλεπήβολη ανάπλαση εκατομμυρίων ευρώ του 2010 παραδόθηκε από την Υπερνομαρχία με δόξες και τιμές και μετά αφέθηκε να παρακμάσει εντελώς. Δυστυχώς, τα 230 στρέμματα πρασίνου τελικά διαμορφώνουν ένα κακόφημο περιβάλλον περισσότερο φόβου και θλίψης απ’ ό,τι αναψυχής.

 

Πηγή: NaturaNrg #72

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook39
Instagram2k
error: Content is protected !!
Scroll to Top