Καταρράκτες Νεμούτα: Εδώ ζουν νεράιδες!

Καταρράκτες Νεμούτα: Μόνο… νεράιδες γνωρίζουν καλά αυτόν τον τόπο! Ακόμη και οι ντόπιοι δίνουν ασαφείς πληροφορίες σε όσους αναζητήσουν την σπάνια ομορφιά που κρύβει στο πέρασμά του ο Ερύμανθος ποταμός…

Κι όμως η πρόσβαση για τον εντυπωσιακότερο καταρράκτη είναι πολύ εύκολη, ακόμη και για παιδιά. Κι ας μην υπάρχουν ταμπέλες.

Ο τόπος αυτός παρουσιάζει μία σπάνια και αναξιοποίητη φυσική ομορφιά που σε κάνει να απορείς πώς και δεν αναφέρεται στους κορυφαίους προορισμούς των τουριστικών οδηγών.

Οι εντυπωσιακοί καταρράκτες βρίσκονται σχεδόν 42 χλμ. από τον Πύργο Ηλείας, κοντά στη Νεµούτα, ένα χωριό του νομού Ηλείας στα σύνορα µε την Αχαΐα και την Αρκαδία, χτισμένο σε υψόμετρο 560 µ. πλάι στον ποταμό Ερύµανθο- ο οποίος όπως και ο Λάδωνας είναι παραπόταμος του Αλφειού ποταμού.

Σχεδόν όλοι οι µόνιµοι κάτοικοι της περιοχής ασχολούνται µε παραδοσιακές αγροτικές εργασίες. Πού λοιπόν, χρόνος, για καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες τουριστικής προβολής του τόπου, όταν μάλιστα η Πολιτεία δεν ενισχύει ιδιαίτερα τέτοιες πρωτοβουλίες.

Εκ των πραγμάτων, λίγοι γνωρίζουν την ύπαρξη των καταρρακτών στη Νεμούτα και ελάχιστοι τους έχουν επισκεφθεί.

Ωστόσο, η περιοχή έχει γίνει εσχάτως πόλος έλξης πολλών επισκεπτών, χάρη σε δύο νέους ανθρώπους, που η οικονομική κρίση τούς οδήγησε πίσω στο χωριό τους.

Πρόκειται για τους Νικόλαο Σιάκκουλη και Παναγιώτη Παπαηλιού οι οποίοι έβαλαν στον τουριστικό χάρτη την Νεμούτα, όταν στις πεζοπορίες τους ανακάλυψαν τους εντυπωσιακούς καταρράκτες που έκρυβε ο τόπος τους. Κατάφεραν με εθελοντική εργασία και μεράκι να «χαρτογραφήσουν» πάνω από 30 καταρράκτες και να τους κάνουν γνωστούς μέσω των social media.

Έτσι τα τελευταία δύο χρόνια ορειβατικοί και πεζοπορικοί σύλλογοι, γκρουπ ξένων τουριστών αλλά και μεμονωμένοι επισκέπτες καταφθάνουν στη Νεμούτα αναζητώντας την σπάνια ομορφιά στο φαράγγι του Ερύμανθου ποταμού με τους καταρράκτες.

Ολόκληρη η πεζοπορική διαδρομή ακολουθεί το µονοπάτι Μ3, που ξεκινά από το Περιβαλλοντικό Μουσείο Φολόης (κοντινό χωριό) κι έχει µήκος 12 χλµ. Βαδίζει στα χνάρια του μυθικού ήρωα Ηρακλή, ο οποίος πραγματοποίησε στην περιοχή τον τέταρτο από τους δώδεκα άθλους του. Ο μύθος λέει για τον Ερυµάνθιο Κάπρο, ένα μυθικό αγριογούρουνο που συµβόλιζε τη µανία του ποταμού όταν φούσκωναν τα νερά του και προκαλούσε καταστροφές.

Το μονοπάτι Μ3 μετά το δάσος µπαίνει στο φαράγγι όπου το σκηνικό γίνεται σχεδόν τροπικό, µε οργιώδη βλάστηση και ίχνη άγριας ζωής. Κομβικό σημείο έπειτα από πολύωρο περπάτημα, ένα πέτρινο γεφύρι όπου οδηγεί στη ρεµατιά του Χαρατσαρίου με τους 13 καταρράκτες  και στη ρεµατιά του Άµπουλα με άλλους 16 καταρράκτες!

Καταρράκτες Νεμούτα: Η εύκολη διαδρομή

Υπάρχει όμως και η εύκολη διαδρομή, για όσους θέλουν να αποφύγουν την πεζοπορία.

Ένας καλής βατότητας ακόμη και για συμβατικά αυτοκίνητα χωματόδρομος (3 χλµ) οδηγεί από τη Νεμούτα προς το χωριό Ελαία και τη μεταλλική γέφυρα του Ερύμανθου ποταμού, όπου πολύ κοντά βρίσκεται ένας από τους εντυπωσιακότερους καταρράκτες της περιοχής.

Λίγα μέτρα πριν τη γέφυρα ξεκινά μονοπάτι πλάι στη μικρή όχθη του ποταμού που σε λίγα λεπτά οδηγεί μέσα στο φαράγγι και σε ένα ονειρεμένο τοπίο.

Ταμπέλες δεν υπάρχουν. Το σημάδι που οριοθετεί το μονοπάτι είναι ένα ξύλινο γεφυράκι και τα µεταποιηµένα καρούλια της ∆ΕΗ -πλήρως ενταγμένα στο φυσικό περιβάλλον- που χρησιμεύουν για ξύλινα τραπεζάκια.

Μην ακολουθήσετε την ανηφορική διακλάδωση αριστερά που βγάζει σε περιφραγμένη στάνη. Ακολουθήστε το μονοπάτι πλάι στην όχθη. Λίγα μέτρα παρακάτω προβάλλει ένας εντυπωσιακός καταρράκτης είκοσι περίπου µέτρων, που διακρίνεται από το άνοιγμα των βράχων.

Μερικές πληροφορίες ακόμη…

Στη μεταλλική γέφυρα του Ερύμανθου ποταμού στο χωριό Ελαία υπάρχει και μία ξεθωριασμένη πινακίδα. Να τη βάλετε σημάδι γιατί το μονοπάτι προς τον καταρράκτη βρίσκεται ακριβώς απέναντι.

Στην πινακίδα αναγράφονται οι εξής πληροφορίες για το δάσος Φολόης και το φαράγγι του Ερύμανθου ποταμού:

Αφετηρία του μονοπατιού είναι το Κέντρο Πληροφόρησης-Περιβαλλοντικό Μουσείο Φολόης που βρίσκεται στη διασταύρωση του δρόμου Αρχαίας Ολυμπίας προς την εθνικό οδό Πατρών -Τρίπολης (ή αλλιώς “111”) με το χωριό Κούμανι.

Ακολουθώντας το δασικό δρόμο προς τα ανατολικά κατεβαίνουμε το φαράγγι του Ερύμανθου. Κατά μήκος της διαδρομής η οποία εξέρχεται το φαράγγι του ποταμού ή τις όχθες του ο επισκέπτης συναντά πέτρινα τοξωτά γεφύρια, νερόμυλους και σπηλιές. Μία διαδρομή γεμάτη ιτιές και πλατάνια που καταλήγει στα όρια του χωριού Νεμούτα.

Το μυθικό δρυοδάσος της Φολόης είναι μία προστατευόμενη περιοχή από το δίκτυο NATURA 2000. Βρίσκεται σε υψόμετρο 688μ. στο όρος Φολόη Ηλείας και καταλαμβάνει έκταση 33.000 στρεμμάτων. Η διέλευση των ποταμών Ερύμανθου και Λάδωνα δημιουργεί ένα μοναδικό περιβάλλον. Είναι το μοναδικό αυτοφυές δάσος πλατύφυλλης δρυός στα Βαλκάνια με γηραιές συστάδες με βελανιδιές. Θεωρείται μία από τις 196 σημαντικές περιοχές για πουλιά στην Ελλάδα από το δίκτυο NATURA 2000”.

Δύο ακόμη καταρράκτες με σχετικά εύκολη πρόσβαση βρίσκονται στο χωριό Ελαία προς τα βόρεια (αντίθετα από τη ροή του νερού) αφού διασχίσετε την μεταλλική γέφυρα του Ερύμανθου ποταμού. Εκεί υπάρχουν και ερείπια ενός νερόµυλου, που εικάζεται πως κατά την Τουρκοκρατία και την εποχή της Ελληνικής Επανάστασης λειτουργούσε ως µπαρουτόµυλος. Σώζονται το αυλάκι του νερού, το µυλοβάγενο, το σιφόνι και η µυλόπετρα.

www.greek-crossroads.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook39
Instagram2k
error: Content is protected !!
Scroll to Top