Προσλήψεις

Τετράποδοι- αστυνόμοι στην ΕΛ.ΑΣ.
Ευρωπαϊκό πρόσωπο αποκτά η Ελληνική αστυνομία που αναμένεται να στελεχωθεί με τετράποδους αξιωματικούς για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας, σύμφωνα με δύο προεδρικά διατάγματα που κατατέθηκαν για επεξεργασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Σήμερα, ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι «υπηρετούν» στην ΕΛ.ΑΣ. για την ανίχνευση ναρκωτικών, εκρηκτικών και όπλων, αλλά με τα νέα προεδρικά διατάγματα που βρίσκονται στο στάδιο της νομοπαρασκευαστικής επεξεργασίας, προβλέπεται ότι στο εξής οι σκύλοι-αστυνομικοί θα ενισχύουν τις πεζές περιπολίες για να καταπολεμηθεί το φαινόμενο των ληστειών, να αποτραπεί η δράση των τσαντάκηδων και άλλων αυτόφωρων αδικημάτων, ενώ θα χρησιμοποιούνται και στα γήπεδα για την καταπολέμηση της βίας στους αθλητικούς χώρους.
Ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά προβλέπεται ότι θα χρησιμοποιούνται ακόμη και για τη φύλαξη και συνοδεία κρατουμένων, ώστε να αποτρέπονται αποδράσεις κατά τη μεταγωγή τους από αστυνομικά τμήματα.
Ευρωπαϊκό προφίλ
Σήμερα, στην ΕΛ.ΑΣ., το Λιμενικό Σώμα και τα Τελωνεία, υπηρετούν
περίπου 200 σκύλοι, από διάφορες φυλές, ανάλογα με την ειδικότητά τους.
Πάντως εδώ και 100 χρόνια, χρησιμοποιούνται σκυλιά από τις περισσότερες ευρωπαϊκές αστυνομίες.
Οι αστυνομικοί στη Γερμανία, στην Ισπανία αλλά και στη Βρετανία, κάνουν περιπολίες με τη συνοδεία των τετράποδων συναδέλφων τους κατά τον έλεγχο καταστημάτων, διαμερισμάτων, αποθηκών και εμπορικών τετραγώνων.
Επίσης, χρησιμοποιούνται σε διαδηλώσεις ή σε γήπεδα, για την πρόληψη επεισοδίων, κάτι που δεν αποκλείεται να δούμε να γίνεται και στην Ελλάδα.
Να σημειωθεί, ότι πρόσφατα στη Γερμανία αποφασίστηκε ότι οι σκύλοι αστυνομικοί πρέπει να φορούν ειδικά παπούτσια για να μη τραυματίζονται οι πατούσες τους εν ώρα υπηρεσίας από σπασμένα γυαλιά κι άλλα αντικείμενα.
Προαγωγή και σύνταξη
Οι σκύλοι παίρνουν προαγωγές και γαλόνια για τις επιδόσεις τους, ενώ μετά από κάποια ηλικία αποστρατεύονται και συνταξιοδοτούνται, ενώ για τους συνοδούς τους στο προεδρικό διάταγμα προβλέπεται ότι οι υποψήφιοι συνοδοί των αστυνομικών σκύλων θα εκπαιδεύονται, αφού προηγουμένως εξεταστούν από ειδική επιτροπή και όσοι από τους υποψηφίους κριθούν ικανοί, θα συμμετέχουν σε γραπτές εξετάσεις πάνω σε θέματα που αφορούν στην εκτροφή, στη συμπεριφορά και ευζωία σκύλων.