Αδέσποτα

ζητείται λύση…
Συζητήσεις επί συζητήσεων αλλά ακόμη ένας ακόμη χρόνος πέρασε χωρίς επίλυση του προβλήματος.
Λίγες εβδομάδες μετά το άρθρο μας στο τεύχος Νοεμβρίου- Δεκεμβρίου, που αναφερόταν στο μείζον πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι και οι Κοινότητες όσον αφορά στα αδέσποτα, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κωνσταντίνος Κιλτίδης, απέστειλε στις 26 Νοεμβρίου, Επιστολή-Οδηγία τονίζοντας ότι, πρέπει επιτέλους να διασφαλιστεί ένα ενιαίο πλαίσιο με ομοιόμορφες δράσεις για την αποτελεσματική προστασία των αδέσποτων ζώων σε όλη τη χώρα.
Οι καταγγελίες ιδιωτών είναι αναρίθμητες και πολλαπλασιάζονται καθημερινά, καθώς είναι αδιανόητο για πολλούς, να τίθεται ακόμη αυτό το ζήτημα υπο συζήτηση, όταν σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες έχει καταπολεμηθεί προ πολλού.
Η επιστολή λοιπόν που κατέθεσε ο κ. Κιλτίδης, έρχεται να δώσει ελπίδα και αισιοδοξία στις Φιλοζωικές Οργανώσεις και όχι μόνο, αναγνωρίζοντας το γεγονός ότι οι οργανισμοί της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν ανταποκρίνονται στις συμβατικές τους υποχρεώσεις σχετικά με τα αδέσποτα και ότι πρέπει να ληφθούν ανάλογες αποφάσεις.
Πιο συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στις καταγγελίες ιδιωτών και Φιλοζωικών Σωματείων στις κτηνιατρικές υπηρεσίες του υπουργείου, ζητώντας παράλληλα την καθολική συμμετοχή των Δήμων και των Κοινοτήτων, σε προγράμματα και δράσεις που απορρέουν από τη σχετική νομοθεσία.
Παράλληλα, αναλύοντας τα υπάρχοντα προβλήματα, ο κ. Κιλτίδης, ζήτησε διαφάνεια στον τομέα διαχείρισης των αδέσποτων που περισυλλέγονται και απαίτησε ανατροπή της υφιστάμενης κατάστασης, έτσι ώστε να εξαλειφθούν τα αρνητικά σχόλια περί αδιαφορίας απέναντι στα αδέσποτα.
Η εν λόγω επιστολή εστάλη σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με συμμετοχή εκπροσώπων δέκα μεγάλων Δήμων της χώρας, καθώς και εκπροσώπων της ΚΕΔΚΕ, ενώ διαπιστώθηκε ότι μεγάλος αριθμός ΟΤΑ δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες του για την επίλυση του προβλήματος, υποβαθμίζοντας το ζήτημα, παραμένοντας αμέτοχοι συνεχίζοντας την κοντόφθαλμη τακτική τους.
Ευτυχώς όμως, οι κατά τόπους Δήμοι και Κοινότητες, με ομοψυχία, συνεχίζουν τις εκκλήσεις-καταγγελίες τους που σχετίζονται με τα αδέσποτα ζώα, έως ότου οι λέξεις των αρμόδιων φορέων να γίνουν πράξεις.
Για να δούμε τι τέξεται η επιούσα…
Συνοψίζοντας:
• Αρμόδιοι για την περισυλλογή των αδέσποτων σκύλων είναι οι Δήμοι και οι Κοινότητες.
• Η μέριμνα για την περισυλλογή, σήμανση, καταγραφή περίθαλψη και στείρωση των αδέσποτων ζώων είναι αρμοδιότητα των Δήμων και Κοινοτήτων στη ζώνη ευθύνης τους.
• Οι Δήμοι είναι υπεύθυνοι και για την εφαρμογή προγράμματος διαχείρισης των αδέσποτων ζώων.
• Η δραστηριοποίηση όλων των ΟΤΑ, είναι απολύτως αναγκαία για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος δεδομένου ότι με τον τρόπο αυτό:
α) Εξασφαλίζεται η ομοιόμορφη δράση για την επίλυση του προβλήματος σε όλη τη χώρα.
β) Εξασφαλίζεται διαφάνεια στο σύστημα διαχείρισης των αδέσποτων που περισυλλέγονται.
γ) Αποτρέπονται αρνητικά σχόλια περί αδιαφορίας για τα αδέσποτα ζώα, τα οποία μπορούν να δυσφημίζουν τους εκάστοτε ΟΤΑ και κατ΄ επέκτασιν ολόκληρη τη χώρα.