Αδέσποτα ζώα στο Διακοπτό

Οι κάτοικοι της περιοχής, απαιτούν να μεσολαβήσουν οι Αρμόδιες Αρχές για την επίλυση του προβλήματος
Ο κ. Θανάσης Οικονόμου, μόνιμος κάτοικος της περιοχής μιλώντας «Στα σκυλιά μας & εμείς», αδυνατεί πλέον να αντικρίζει τα παρατημένα από τους ανθρώπους ζώα, τα οποία σε μία… «κρίση» φιλοζωίας υιοθετήθηκαν, αλλά που τελικά κατέληξαν πάλι στο δρόμο.
«Το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων είναι πολύ έντονο στην περιοχή μας και δυστυχώς αυξανόμενο.
Καθότι με την σύζυγό μου φροντίζουμε στο σπίτι μας επτά πανέμορφα σκυλιά, αντιλαμβανόμαστε τις ανάγκες αυτών των ζώων. Δυστυχώς όμως, η δική μας προσπάθεια δεν είναι αρκετή και γι΄ αυτό ζητήσαμε από τον υπεύθυνο της κοινότητας να μεσολαβήσει. Δεν έχει δοθεί καμία απάντηση μέχρις στιγμής, ενώ εμείς συνεχίζουμε να αντικρίζουμε τις κακουχίες που καθημερινά αυτά τα ζώα δέχονται», αναφέρει ο κ. Οικονόμου, προσθέτοντας ότι «αποφασίσαμε με τους υπόλοιπους κατοίκους της περιοχής, να ιδρύσουμε ένα σπίτι για να τα φροντίσουμε και να δώσουμε λίγη ζεστασιά στις καρδούλες τους. Μέχρι στιγμής όμως, κανείς δεν μας έχει ενημερώσει για τα απαραίτητα διαδικαστικά και η κοινότητα εξακολουθεί να μην ενδιαφέρεται», καταλήγει ο κ. Οικονόμου.
Αναμείνατε στο ακουστικό σας…
Σε επικοινωνία μας με τον δήμο Διακοπτού, προκειμένου να του γνωστοποιήσουμε τα παράπονα των πολιτών και να μας ενημερώσει για τα μέτρα που πρόκειται να λάβει για την συλλογή και την προστασία των αδέσποτων ζώων της περιοχής, μέχρι στιγμής δεν έχουμε λάβει καμία απολύτως απάντηση.
Φαίνεται ότι οι αρμόδιοι τοπικοί φορείς είναι απασχολημένοι…
Στον αντίποδα, ο «Σύλλογος Στήριξης του Σταθμού Μέριμνας Ζώων Πάτρας» που δημιουργήθηκε υπο την αιγίδα του Πανεπιστημίου Πατρών, κατέθεσε την άποψή του αμέσως. Ο καθηγητής και πρόεδρος του συγκεκριμένου συλλόγου, κ. Γιώργος Κοκκινάκης, αναφέρει ότι το πρόβλημα δεν τοπικό αλλά πανελλαδικό.
«Ο δήμος και οι κοινότητες με τον νόμο 3170 του 2003 είναι υποχρεωμένοι να συγκεντρώνουν τα αδέσποτα ζώα και να τους παρέχουν στέγη, τροφή και περίθαλψη.
Δυστυχώς ο νόμος αυτός ψηφίστηκε υπο την πίεση των Ολυμπιακών Αγώνων και ενώ είναι άριστος στα χαρτιά, στην πράξη δεν έχει τελεστεί ποτέ!!
Οι Φιλοζωικές Οργανώσεις και οι Κυνοφιλικοί Σύλλογοι, λειτουργούν επικουρικά και συνεισφέρουν εκ των ενόντων ανιδιοτελώς και αφιλοκερδώς, αντικαθιστώντας τις υποχρεώσεις των δήμων.
Από την μεριά τους, οι δήμοι, ισχυρίζονται ότι οι ιδιότητες που τους έχουν μεταβιβαστεί είναι συγκεκριμένες και δεν μπορούν να προχωρήσουν σε περαιτέρω ενέργειες χωρίς τα απαιτούμενα οικονομικά κονδύλια».
Ο κ. Κοκκινάκης τονίζει επίσης, ότι αυτό που ορίζει ο νόμος και πρέπει να πράξουν οι δήμοι, είναι η συλλογή και η σήμανση των ζώων από την δημοτική αστυνομία, η οποία οφείλει να βρίσκει τους ιδιοκτήτες, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των αδέσποτων ζώων προέρχεται από σπίτι.
Όσον αφορά στο πρόβλημα των αδέσποτων ζώων του Διακοπτού, ο κ. Κοκκινάκης θέτει τον σύλλογο στην διάθεση του κ. Οικονόμου και των υπόλοιπων κατοίκων της περιοχής, ώστε να δοθεί μία λύση στο πρόβλημα.
Τέλος τονίζει ότι όσοι θέλουν να βοηθήσουν τα ζώα, μπορούν να δημιουργήσουν σωματείο και οργανωμένα να «πιέσουν» την δημοτική αρχή για την δημιουργία ενός σταθμού μέριμνας ζώων όπως οφείλει να πράξει σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία.