Keep walking, το περπάτημα είναι φάρμακο

Εσείς ξέρετε να περπατάτε; Μη βιαστείτε να απαντήσετε θετικά!  Σίγουρα δεν γνωρίζετε τους σωστούς κανόνες. Πότε είναι η σωστή ώρα; Πριν ή μετά το φαγητό; Όλες τις μέρες; Ανακαλύψτε τις ιδανικές διαδρομές και μάθετε ποια προβλήματα υγείας θα ξεπεράσετε με ένα καλό περπάτημα ακόμη και στους δρόμους των πολύβουων πόλεων!

Tα μαθήματα σωστού βαδίσματος αποτελούν στην Αμερική την τελευταία λέξη της μόδας. Αλλά και στην Ευρώπη, Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία διοργανώνονται συνεχώς μαθήματα walking σε ανοιχτούς χώρους. Στη Φεράρα μάλιστα, της Ιταλίας διοργανώθηκε πρόσφατα ένα πρόγραμμα υπό την αιγίδα του πανεπιστημίου, με σκοπό να κινητοποιήσει τους πολίτες προς αυτή την κατεύθυνση. «Για  να έχουμε καλή υγεία δεν χρειάζεται να κάνουμε ριζικές αλλαγές στη ζωή μας, αρκεί να εντάξουμε το περπάτημα στην καθημερινή μας ρουτίνα»,διαβεβαιώνει ο καθηγητής Francesco Conconi, υπεύθυνος του προγράμματος που, όχι τυχαία, ονομάζεται «Το περπάτημα είναι φάρμακο». Τα ευεργετικά αποτελέσματα αυτής της άσκησης αποδείχθηκαν  και πριν 6 χρόνια στη Περούτζια σε ένα παρόμοιο πρόγραμμα, όπου συμμετείχαν 200 άτομα που έπασχαν από σακχαρώδη διαβήτη. Τότε, αποδείχθηκε εμπράκτως ότι κάθε ασθενής που αφιέρωσε στο περπάτημα 1 ώρα την ημέρα βελτίωσε την υγεία του, ενώ συγχρόνως εξοικονόμησε 660 ευρώ το χρόνο που θα έδινε σε φάρμακα.

Εύκολο! Αρκεί να ακολουθήσετε 3 κανόνες

Θεωρητικά, το περπάτημα δεν χρειάζεται εκπαίδευση, αρκεί να βγούμε από το σπίτι και να κινήσουμε τα πόδια μας. Στην πράξη, όμως, είναι σημαντικό να εφαρμόσουμε κάποιους κανόνες, απλούς μεν, αλλά απαραίτητους για να δούμε θετικά αποτελέσματα στο σώμα μας και στη φυσική μας κατάσταση.

1. Βαδίστε με σταθερό βήμα

Βγήκατε για περπάτημα; Ωραία, μπορείτε να το κάνετε και στους δρόμους της πόλης, αρκεί να μη σταματάτε κάθε λίγο μπροστά σε βιτρίνες. Πρέπει να περπατάμε με γρήγορο σταθερό βηματισμό -όχι τρέχοντας- αλλά με την απαραίτητη ενέργεια, ώστε η καρδιά μας να χτυπά πιο γρήγορα και να ιδρώνουμε ελαφρά.

2. Πρώτα 15 μετά 30 λεπτά

Στην αρχή του προγράμματος είναι αρκετό να περπατάμε τουλάχιστον 15 λεπτά την ημέρα, ώστε να «προπονήσουμε» προοδευτικά την καρδιά μας. Στη συνέχεια, θα τηρούμε ένα καθημερινό πρόγραμμα διάρκειας 30’-60’ καθημερινά.

3. Καλύτερα με φίλους

Αν βρίσκετε βαρετό το μοναχικό περπάτημα, μπορείτε να το κάνετε με φίλους. Δημιουργεί κίνητρο και είναι σίγουρα πιο διασκεδαστικό, αρκεί να μην αποτελεί αφορμή για κουβεντούλα, χάνοντας έτσι τον στόχο σας.

Ποια είναι η σωστή ώρα;

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα και γενικότερα όταν η θερμοκρασία είναι πιο χαμηλή, η καλύτερη ώρα είναι μετά το μεσημεριανό φαγητό. Ακόμη, κι αν είστε απασχολημένοι, ίσως μπορεί να εξοικονομήσετε 20-30 λεπτά ελεύθερου χρόνου. Μια μικρή βόλτα μετά το φαγητό ενεργοποιεί το κυκλοφορικό σύστημα και την κινητικότητα των εντέρων, βοηθώντας στην καλή πέψη. Αυτή η ώρα είναι ιδανική και για τους ηλικιωμένους, γιατί η θερμοκρασία είναι πιο υψηλή και έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν λίγο ήλιο. Αντίθετα, τους ζεστούς μήνες καλό είναι να περπατάμε νωρίς το πρωί ή το βραδάκι, όταν πέσει ο ήλιος.

Ιδανικό για την εμμηνόπαυση

Η είσοδος στην εμμηνόπαυση κάνει πολλές γυναίκες να ανησυχούν για το ενδεχόμενο εμφάνισης οστεοπόρωσης. Κατά την εμμηνόπαυση, τα επίπεδα των οιστρογόνων πέφτουν με αποτέλεσμα να επιταχύνεται η απώλεια μετάλλων από τα οστά και αυτά να γίνονται εύθραυστα. Η άσκηση σε τακτική βάση, όπως το περπάτημα, μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση δυνατών οστών. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με τον καθηγητή Francesco Conconi, το περπάτημα ευνοεί την εναπόθεση του ασβεστίου στα οστά.

Περπατώντας στο μονοπάτι της καρδιάς

Για τους Αθηναίους, ιδιαίτερα αυτούς που μένουν στα Δυτικά προάστια, υπάρχει μια ιδανική διαδρομή για όσους πάσχουν από καρδιολογικά προβλήματα. Βρίσκεται στους πρόποδες της Πάρνηθας, στο δήμο Φυλής, στην περιοχή Κλειστών, λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας. Ειδικοί επιστήμονες και καρδιολόγοι προτείνουν στους ασθενείς τους την εν λόγω δασική διαδρομή, καθώς υποστηρίζουν ότι προσφέρεται ακόμη και για θεραπεία στους καρδιοπαθείς. Συγκεκριμένα, ο καρδιολόγος Γιάννης Μπουραΐμης, κάτοικος της περιοχής, συνιστά ανεπιφύλακτα στους ασθενείς του να επισκέπτονται τακτικά το χώρο. «Είναι μια σπάνια διαδρομή, που τηρεί τα ιδανικά κριτήρια, προκειμένου να μετατρέπουν οι καρδιοπαθείς τον καθημερινό τους περίπατο σε θεραπεία». Το μονοπάτι διασχίζει το μοναδικό ανέπαφο κομμάτι του βουνού που έχει σωθεί από τις μεγάλες πυρκαγιές του 2007.

 

www.naturanrg.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook39
Instagram2k
error: Content is protected !!
Scroll to Top